Forum

Kuchenne porady

proszę o pomoc w tłumaczeniu!

  • Autor: lucia75 Data: 2007-05-23 21:46:08

    Kibinai

    25 g mielių
    100 g pieno
    1 kiaušinis
    200 g grietinė
    0,5 kg miltų
    Aptepimui:
    0,5 kiaušinio
    Įdarui:
    300 g jautienos (be kaulo)
    100 g kopūstų (Kopūstas)
    100 g svogūnų
    druskos
    pipirų


    Apie mielinę tešlą - straipsnyje "Mieliniai kepiniai"
    Iš tešlai skirtų produktų paruošiame mielinę tešlą.
    Įdarui jautieną supjaustome kuo smulkesniais gabaliukais. Smulkiai supjaustome ir kopūstą bei svogūnus.
    Ją iškočiojame ir išspaudžiame 15 cm skersmens ratukus (arbatinės lėkštutės dydžio).
    Į vidurį dedame šaukštą įdaro, perlenkiame pusiau ir užlankstome kraštus.
    Kibinus patepame kiaušiniu ir sudedame į skardą.
    Kepame orkaitėje.

    Mam ogromną prośbę ,czy mógłby mi ktoś przetłumaczyć ten przepis?Mój syn ma w szkole organizowane dni europejskie i jego klasa reprezentuje Litwę.Zobowiązałam się do przygotowania jakiejś potrawy i bardzo chciałabym zrobić właśnie tą .Dziękuję za ewentualną pomoc.

  • Autor: ANUTSCHKA Data: 2007-05-23 22:23:23

    Witam Cię !!! Potwierdzam, że kibinai są baaardzo smaczne :o)))
    Dokładnie to Ci nie pomogę z przepisu, który zamieściłaś.

    Może moja wersja pierożków Kibinai Cię tknie...

    Na 1 porcje:

    Farsz:
    100gr jagnięciny (może być chuda wieprzowina)
    15gr cebuli
    25gr wody
    0,5gr cukru
    sol, pieprz, przyprawy

    Drobno posiekaną cebulę wymieszać z mielonym mięsem, wodą, cukrem, solą,
    pieprzem i przyprawami.

    Ciasto:
    70 gr mąki
    20gr masla lub margaryny
    15gr śmietany
    13gr jajka
    1gr cukru

    Z tych skladników zagnieść ciasto i podzielić na 2 czesci. Każdą część
    rozwałkować, nałożyć farsz i uformować pierożki ładnie zawijajac sklejony
    brzeg. Przejechać rozmąconym jajkiem i piec 25-30 min w piekarniku.

  • Autor: leszczynka Data: 2007-05-24 13:52:56

    na kiedy to potrzebujesz?

  • Autor: mint Data: 2007-05-24 17:20:32

    Zajrzyj tutaj, jest przepis Anutschki po litewsku i po polsku, moze skladniki sa te same?????......
    moze bedzie latwiej przetlumaczyc????........
    http://www.grupy.senior.pl/Kibinai-przepis-pilnie-potrzebny,t,269045,2.html
    i jeszcze link do zdjecia
    http://www.bajorkiemis.lt/lt/?pg=karciamele

  • Autor: leszczynka Data: 2007-05-25 14:07:24

    O to co jest w tym przepisie:

    Ciasto:
     25 g drozdzy
    100 g mleka
    1 jajko
    200 g smietany
    0,5 kg maki

    Farsz:
    300 g wolowiny bez kosci
    100g kapusty
    100g cebuli
    sol,pieprz

    Dodatkowo: 1 jajo

    Ze skladnikow na ciasto zagniesc ciasto drozdzowe.
    Wolowine drobno posiekac lub przekrecic przez maszynke,kapuste i cebule bardzo drobno posiekac,calosc razem dobrze wymieszac dodajac sol i pieprz wedle smaku i gustu.
    Ciasto rozwalkowac na placki o srednicy nie wiekszej niz 15 cm,farsz nalozyc lyzeczka na placek,zamknac i ozdobnie zawinac brzeg.
    Kazdy pierog posmarowac z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
    Wstawic do piekarnika i piec do uzyskania brazowo-zlotego koloru.

    Z tego co sie dowiedzialam to oryginalny przepis,jakkolwiek mozna go oczywiscie zmieniac wedle upodoban,stosujac inne przyprawy jak rowniez dodajac np. grzyby do farszu.


  • Autor: lucia75 Data: 2007-05-25 20:07:44

    Dziękuję Wam serdecznie za pomoc,wiedziałam że na Was można liczyć.Danie to będę robiła we wtorek mam nadzieję że dzieciakom będzie smakowało.Pozdrawiam was bardzo mocno i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Przejdź do pełnej wersji serwisu