Iš tešlai skirtų produktų paruošiame mielinę tešlą. Įdarui jautieną supjaustome kuo smulkesniais gabaliukais. Smulkiai supjaustome ir kopūstą bei svogūnus. Ją iškočiojame ir išspaudžiame 15 cm skersmens ratukus (arbatinės lėkštutės dydžio). Į vidurį dedame šaukštą įdaro, perlenkiame pusiau ir užlankstome kraštus. Kibinus patepame kiaušiniu ir sudedame į skardą. Kepame orkaitėje.
Mam ogromną prośbę ,czy mógłby mi ktoś przetłumaczyć ten przepis?Mój syn ma w szkole organizowane dni europejskie i jego klasa reprezentuje Litwę.Zobowiązałam się do przygotowania jakiejś potrawy i bardzo chciałabym zrobić właśnie tą .Dziękuję za ewentualną pomoc.
Witam Cię !!! Potwierdzam, że kibinai są baaardzo smaczne :o))) Dokładnie to Ci nie pomogę z przepisu, który zamieściłaś.
Może moja wersja pierożków Kibinai Cię tknie...
Na 1 porcje:
Farsz: 100gr jagnięciny (może być chuda wieprzowina) 15gr cebuli 25gr wody 0,5gr cukru sol, pieprz, przyprawy
Drobno posiekaną cebulę wymieszać z mielonym mięsem, wodą, cukrem, solą, pieprzem i przyprawami.
Ciasto: 70 gr mąki 20gr masla lub margaryny 15gr śmietany 13gr jajka 1gr cukru
Z tych skladników zagnieść ciasto i podzielić na 2 czesci. Każdą część rozwałkować, nałożyć farsz i uformować pierożki ładnie zawijajac sklejony brzeg. Przejechać rozmąconym jajkiem i piec 25-30 min w piekarniku.
Ciasto: 25 g drozdzy 100 g mleka 1 jajko 200 g smietany 0,5 kg maki
Farsz: 300 g wolowiny bez kosci 100g kapusty 100g cebuli sol,pieprz
Dodatkowo: 1 jajo
Ze skladnikow na ciasto zagniesc ciasto drozdzowe. Wolowine drobno posiekac lub przekrecic przez maszynke,kapuste i cebule bardzo drobno posiekac,calosc razem dobrze wymieszac dodajac sol i pieprz wedle smaku i gustu. Ciasto rozwalkowac na placki o srednicy nie wiekszej niz 15 cm,farsz nalozyc lyzeczka na placek,zamknac i ozdobnie zawinac brzeg. Kazdy pierog posmarowac z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawic do piekarnika i piec do uzyskania brazowo-zlotego koloru.
Z tego co sie dowiedzialam to oryginalny przepis,jakkolwiek mozna go oczywiscie zmieniac wedle upodoban,stosujac inne przyprawy jak rowniez dodajac np. grzyby do farszu.
Dziękuję Wam serdecznie za pomoc,wiedziałam że na Was można liczyć.Danie to będę robiła we wtorek mam nadzieję że dzieciakom będzie smakowało.Pozdrawiam was bardzo mocno i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Apie mielinę tešlą - straipsnyje "Mieliniai kepiniai"
Įdarui jautieną supjaustome kuo smulkesniais gabaliukais. Smulkiai supjaustome ir kopūstą bei svogūnus.
Ją iškočiojame ir išspaudžiame 15 cm skersmens ratukus (arbatinės lėkštutės dydžio).
Į vidurį dedame šaukštą įdaro, perlenkiame pusiau ir užlankstome kraštus.
Kibinus patepame kiaušiniu ir sudedame į skardą.
Kepame orkaitėje.
Witam Cię !!! Potwierdzam, że kibinai są baaardzo smaczne :o)))
Dokładnie to Ci nie pomogę z przepisu, który zamieściłaś.
Może moja wersja pierożków Kibinai Cię tknie...
Na 1 porcje:
Farsz:
100gr jagnięciny (może być chuda wieprzowina)
15gr cebuli
25gr wody
0,5gr cukru
sol, pieprz, przyprawy
Drobno posiekaną cebulę wymieszać z mielonym mięsem, wodą, cukrem, solą,
pieprzem i przyprawami.
Ciasto:
70 gr mąki
20gr masla lub margaryny
15gr śmietany
13gr jajka
1gr cukru
Z tych skladników zagnieść ciasto i podzielić na 2 czesci. Każdą część
rozwałkować, nałożyć farsz i uformować pierożki ładnie zawijajac sklejony
brzeg. Przejechać rozmąconym jajkiem i piec 25-30 min w piekarniku.
na kiedy to potrzebujesz?
Zajrzyj tutaj, jest przepis Anutschki po litewsku i po polsku, moze skladniki sa te same?????......
moze bedzie latwiej przetlumaczyc????........
http://www.grupy.senior.pl/Kibinai-przepis-pilnie-potrzebny,t,269045,2.html
i jeszcze link do zdjecia
http://www.bajorkiemis.lt/lt/?pg=karciamele
O to co jest w tym przepisie:
Ciasto:
25 g drozdzy
100 g mleka
1 jajko
200 g smietany
0,5 kg maki
Farsz:
300 g wolowiny bez kosci
100g kapusty
100g cebuli
sol,pieprz
Dodatkowo: 1 jajo
Ze skladnikow na ciasto zagniesc ciasto drozdzowe.
Wolowine drobno posiekac lub przekrecic przez maszynke,kapuste i cebule bardzo drobno posiekac,calosc razem dobrze wymieszac dodajac sol i pieprz wedle smaku i gustu.
Ciasto rozwalkowac na placki o srednicy nie wiekszej niz 15 cm,farsz nalozyc lyzeczka na placek,zamknac i ozdobnie zawinac brzeg.
Kazdy pierog posmarowac z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Wstawic do piekarnika i piec do uzyskania brazowo-zlotego koloru.
Z tego co sie dowiedzialam to oryginalny przepis,jakkolwiek mozna go oczywiscie zmieniac wedle upodoban,stosujac inne przyprawy jak rowniez dodajac np. grzyby do farszu.
Dziękuję Wam serdecznie za pomoc,wiedziałam że na Was można liczyć.Danie to będę robiła we wtorek mam nadzieję że dzieciakom będzie smakowało.Pozdrawiam was bardzo mocno i jeszcze raz dziękuję za pomoc.