Forum

Pomysł czy Problem?

Jeż -rodzina jeży

• Autor: Rosa Data: 2007-05-24 07:37:17

a czy jeżyki wrócą z tej podróży

• Autor: Elek Data: 2007-05-24 09:56:49

czy o ten przepis Ci chodzi ? :

Ciasto Jeż- Czekoladowa rodzina JEŻY -  nutella

Składniki     Przepis
    POTRZEBNE BĘDZIE:
    - spód biszkoptowy z 4 jajek taki jak
    w tym przepisie: http://wielkiezarcie.com/przepis2399.html lub wg. własnego- sprawdzonego
    - 20 dag gorzkiej lub deserowej czekolady (najlepiej Wedel)
    - 10 dag migdałów pokrojonych w słupki na kolce

KRUCHE  CIASTO:
    - 40 dag mąki
    - 10 dag cukru
    - 3 łyżki oleju
    - 6 łyżek mleka
    - 20 dag masła
    - 1 jajko
    - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

MASA:
    - 1 budyń śmietankowy
    - 2 szklanki tłustego mleka
    - 2 żółtka
    - 20 dag cukru
    - 20 dag masła lub masła roślinnego
    - 4 dag (2 łyżki) ciemnego kakao
    - 1/2 zapachu rumowego

NAJPIERW KRUCHE CIASTO- CZYLI SPÓD JEŻA:
    1. Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia- najlepiej na stolnicy. Dodajemy olej, mleko i jajko a następnie zimne masło. Siekamy je nożem, az składniki się połączą i szybko zagniatamy ciasto.
    2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i nożem wycinamy spody- brzuszki jednego dużego jeża lub kilku mniejszych. Można pomóc sobie wyciętym wcześniej z papieru szablonem.
    3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut- aż będzie lekko rumiane i złote.

A TERAZ ROBIMY KREM:
    1. Proszek budyniowy mieszamy w kubku z żółtkami i 4-5 łyżkami mleka. Resztę mleka gotujemy z 15 dag cukru, zdejmujemy z ognia, wlewamy żółtka cały czas mieszając i gotujemy. Dobrze studzimy.
    2. Masło ucieramy lub miksujemy dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Zostawiamy 1 łyżkę kremu na oczy i nos jeża, do reszty dodajemy kakao.
    3. Spód biszkoptowy nasączamy wodą wymieszaną z 5 dag cukru i zapachem rumowym a następnie rwiemy na kawałki wielkości 1-0,5 cm. Pokruszony biszkopt dodajemy do kremu i mieszamy łyżką.

AŻ WRESZCIE WYKONANIE JEŻA:
    1. Na spód z kruchego ciasta wykładamy masę tak, żeby uformować jeża, tzn. jego tylna część powinna być dużo wyższa od pyszczka.

2. Do kubka łamiemy czekoladę, wstawiamy do garnuszka z wodą i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści.
    3. Czekoladą polewamy jeża i szpikujemy go słupkami migdałowymi, tak by powstały kolce, zostawiając wolny od kolcy pyszczek.

4. Z zostawionego białego kremu robimy oczy i nos a z czekolady źrenice. Dodatkowo na kolcach można ułożyć kadyzowane wiśnie albo czereśnie, albo tak jak ja- kandyzowane rajskie jabłuszka.

Ja tym razem zrobiłam kilka mniejszych jeży ale można też zrobić jednego dużego (ew. 2). Zamiast słupków migdałowych można też użyć wiórków kokosowych ale migdały zdecydowanie lepiej nadają się na kolce.

Jeż, poza tym, że wygląda efektownie, jest naprawdę pyszny, zwłaszcza schłodzony w lodówce.

P O L E C A M !!!

autor: nutella

• Autor: Rosa Data: 2007-05-24 10:39:49

oj tak -dziękuje bardzo i mam nadzieję ,że wrócą na swoje miejsce wraz ze zdjęciami

• Autor: Elek Data: 2007-05-24 10:50:36

zdjęcia też mam , ale tu nie wstawię . Jak chcesz to mogę Ci wysłać na pocztę .
    Odezwij się wtedy do mnie na gg lub  na moją poczte .Adres w profilu  . Elek

Przejdź do pełnej wersji serwisu