Bardzo proszę, o jakieś rady i przepisy na jedzonko, przy ostrej diecie żoładkowej, bez kwasów, cieżkich potraw i niesmażonych. Moja synowa ma problemy żołądkowe i chciałabym jej pomóc... bardzo proszę o rady i wskazówki, dodam jeszcze, że jest szczupła i nie ma problemów typu nadwaga... jasia
Twoje pytanie dotyczy zbyt szeroko pojętej "diety żołądkowej", czy to jest sprawa wrzodowa, czy sprawa "nieporządnych bakteri" ...objawy sa niemal identyczne. Co stwierdzono po badaniu gastroskopowym?
W tym rzecz, ze pobrano próbki do badań, ale wynikow jeszcze nie ma. Dieta ma polegac na jedzeniu potraw, które nie zwiększają ilości kwasów w żoładku, wręcz je obniżają. Wolno jej jesc : ziemniaki, ryż, warzywa tylko gotowane , gotowanego kurczaka i ryby. Owoce tylko takie, które nie zawieraja kwasów. Z surowych warzyw, tylko ogórek. Niby to łatwe, gdy się wie co można jeśc, ale sklecic potrawy z tych produktów i żeby były smaczne, to już inna bajka. Do tego nalezy dodac, ze zadnych ostrych przypraw, tez nie wolno - jedynie ziołowe typu majeranek, bazylia, oregano. Zero slodyczy.
szukałam jakiś czas temu takich przepisów dla mamy, znalazłam taką książkę: http://www.tespis.pl/zdrowie/dobre_jedzenie_dla_chorego,p1700002160 nie zdecydowałam się na zakup, więc nie mogę jej rekomendować, piszę tylko, że jest:)
siemie lniane powinna sobie robic,poszukac na dzialach zdrowej zywnosci w zwyklych marketach(wcale nie jest tak drogo) czegos ciekawego no a przedewszystkim isc do lekarza sie wypytac o jedzenie (nawet do dietetyka) zeby sobie krzywdy sama nie zrobila no i glowa do gory!!!
Bardzo proszę, o jakieś rady i przepisy na jedzonko, przy ostrej diecie żoładkowej, bez kwasów, cieżkich potraw i niesmażonych.
Moja synowa ma problemy żołądkowe i chciałabym jej pomóc...
bardzo proszę o rady i wskazówki, dodam jeszcze, że jest szczupła i nie ma problemów typu nadwaga...
jasia
Twoje pytanie dotyczy zbyt szeroko pojętej "diety żołądkowej", czy to jest sprawa wrzodowa, czy sprawa "nieporządnych bakteri" ...objawy sa niemal identyczne.
Co stwierdzono po badaniu gastroskopowym?
W tym rzecz, ze pobrano próbki do badań, ale wynikow jeszcze nie ma.
Dieta ma polegac na jedzeniu potraw, które nie zwiększają ilości kwasów w żoładku, wręcz je obniżają.
Wolno jej jesc : ziemniaki, ryż, warzywa tylko gotowane , gotowanego kurczaka i ryby.
Owoce tylko takie, które nie zawieraja kwasów.
Z surowych warzyw, tylko ogórek.
Niby to łatwe, gdy się wie co można jeśc, ale sklecic potrawy z tych produktów i żeby były smaczne, to już inna bajka.
Do tego nalezy dodac, ze zadnych ostrych przypraw, tez nie wolno - jedynie ziołowe typu majeranek, bazylia, oregano.
Zero slodyczy.
jasia
jasia - ja znalazłam coś takiego : http://www.milmed.ovh.org/zoladek_dieta.htm
Może cos z tego Ci się przyda !!
Pozdrawiam Ciebie , a Twojej synowej zdrówka życzę !! Elek
Elek dziękuję bardzo, chociaż to nie to o co mi chodziło...
zasady to ona zna.... chodzi o jakies konkretne przepisy.....
Pozdrawiam jasia
szukałam jakiś czas temu takich przepisów dla mamy, znalazłam taką książkę:
http://www.tespis.pl/zdrowie/dobre_jedzenie_dla_chorego,p1700002160
nie zdecydowałam się na zakup, więc nie mogę jej rekomendować, piszę tylko, że jest:)
Bardzo mi przykro, że nie możecie mi pomóc, a tak na to liczyłam.....
zawiedziona jasia
siemie lniane powinna sobie robic,poszukac na dzialach zdrowej zywnosci w zwyklych marketach(wcale nie jest tak drogo) czegos ciekawego no a przedewszystkim isc do lekarza sie wypytac o jedzenie (nawet do dietetyka) zeby sobie krzywdy sama nie zrobila no i glowa do gory!!!
Dzięki Eithel, siemie lniane pije codziennie