Piszę w sprawie mojej koleżanki .Majowy weekend trwał w naszej firmie od 30 kwietnia do do 4 maja .Koleżanka poszła na zwolnienie lekarskie od 2 maja do 8 maja .Teraz mamy odpracować te dni w soboty chodzi mi o dni pomiędzy świętami .Czy musi odpracować wszystkie dni czy też ma je pokryte zwolnieniem lekarskim Chodzi mi o te dni na które ma zwolnienie lekarskie.
Nie ma żadnych wątpliwości, że tak jest. Jeżeli Panie kadrowe mają jakieś wątpliwości, niech zadzwonią do PIPu /albo niech to zrobi koleżanka - ale to już z punktu widzenia jej dalszej pracy w firmie bardziej ryzykowne/
Dzisiaj byłam w kadrach sie dowiedzieć o co dokladnie chodzi .Poszłyśmy z koleżanką, bo może we dwie razem to zrozumiemy :))PANIE W KADRACH POWIEDZIALY TAK :firma dała nam długi tydzień i te dni potraktowała jak sobota lub niedziela .w maju więc pracownicy mają niedobór godzin.Więc pracodawca wyznaczył dodatkowe dni pracy jako dopracowanie godzin są to 3 soboty .Stawka bedzie płatna jak w zwykły dzień.Tylko zastanawiam się dlaczego nie przysługuje nam 100% dodatek za soboty przecież pracuje w firmie gdzie obowiązuje 5 dniowy tydzień pracy bez sobót i niedziel
w sprawie dodatku za soboty - w polsce sobota nie jest dniem wolnym od pracy. Mamy tylko 40 godzinny tydzien pracy, a sobota jest umownym dniem wolnym. W innym zakladzie może to byc np,. środa. Niedziela to co innego. Co do pierwszej części twojej wypowiedzi - wszystko byłoby jasne, gdyby nie to, że twoja kolezanka na te dni miała zwolnienie lekarskie i tak de facto nie wykorzystała dlugiego weekendu, ktory firma dała. jasia
Ja tez mam tak w umowie, ale na miniony weekend moja firma też zamieniła sobote ze środą... tak jak mówiłam, to tylko umowa, a prawo pracy ...jak wyżej pozdrawiam jasia
Jakieś totalne nieporozumienie. Zwolnienie lekarskie jest zwolnieniem niezależnie w jaki dzień przypada, czy będzie to sobota, niedziela czy jakiś dzień tygodnia. Zwolnienia nie przerywa się w dni wolne od pracy. Ustalając wynagrodzenie dzieli się kwotę miesięczną przez umowną ilość dni w miesiącu czyli 30. Ustalając wymaganą ilość dni do przepracowania musi zostać uwzględnione zwolnienie lekarskie. Jakieś te panie kadrowe mocno niedouczone. Ponownie proponuję uzyskanie opinii z Państwowej Inspekcji Pracy.
Piszę w sprawie mojej koleżanki .Majowy weekend trwał w naszej firmie od 30 kwietnia do do 4 maja .Koleżanka poszła na zwolnienie lekarskie od 2 maja do 8 maja .Teraz mamy odpracować te dni w soboty chodzi mi o dni pomiędzy
Chodzi mi o te dni na które ma zwolnienie lekarskie.
świętami .Czy musi odpracować wszystkie dni czy też ma je pokryte zwolnieniem lekarskim
nie znam się na prawie ,lecz myślę ,że nie powinna odpracowywać -przecież była chora a nie ,,urlopowała,,
powinna odpracowac tylko 30 kwietnia, na reszte dni pracujących, które były wolne w tej firmie, koleżnka ma zwolnienie lekarskie
Nie ma żadnych wątpliwości, że tak jest. Jeżeli Panie kadrowe mają jakieś wątpliwości, niech zadzwonią do PIPu /albo niech to zrobi koleżanka - ale to już z punktu widzenia jej dalszej pracy w firmie bardziej ryzykowne/
fakt nie zauważyłam 30 kwietnia
My też tak myślimy ale Panie z kadr sa madrzejsze tylko jak im to wytłumaczyć.My też jej mówiłysmy że tylko 30 kwietnia musi odpracować
jakim cudem ta Pani pracuje w kadrach, skoro nie ma pojęcia o podstawowych rozliczeniach pracownika?!!!!
Dzisiaj byłam w kadrach sie dowiedzieć o co dokladnie chodzi .Poszłyśmy z koleżanką, bo może we dwie razem to zrozumiemy :))PANIE W KADRACH POWIEDZIALY TAK :firma dała nam długi tydzień i te dni potraktowała jak sobota lub niedziela .w maju więc pracownicy mają niedobór godzin.Więc pracodawca wyznaczył dodatkowe dni pracy jako dopracowanie godzin są to 3 soboty .Stawka bedzie płatna jak w zwykły dzień.Tylko zastanawiam się dlaczego nie przysługuje nam 100% dodatek za soboty przecież pracuje w firmie gdzie obowiązuje 5 dniowy tydzień pracy bez sobót i niedziel
w sprawie dodatku za soboty - w polsce sobota nie jest dniem wolnym od pracy.
Mamy tylko 40 godzinny tydzien pracy, a sobota jest umownym dniem wolnym. W innym zakladzie może to byc np,. środa.
Niedziela to co innego.
Co do pierwszej części twojej wypowiedzi - wszystko byłoby jasne, gdyby nie to, że twoja kolezanka na te dni miała zwolnienie lekarskie i tak de facto nie wykorzystała
dlugiego weekendu, ktory firma dała.
jasia
Nie chodziło mi o Polskę tylko o konkretnie moją FIRMę a w mojej jest dniem wolnym od pracy TAK MAMY W UMOWACH
Ja tez mam tak w umowie, ale na miniony weekend moja firma też zamieniła sobote ze środą...
tak jak mówiłam, to tylko umowa, a prawo pracy ...jak wyżej
pozdrawiam jasia
Jakieś totalne nieporozumienie. Zwolnienie lekarskie jest zwolnieniem niezależnie w jaki dzień przypada, czy będzie to sobota, niedziela czy jakiś dzień tygodnia. Zwolnienia nie przerywa się w dni wolne od pracy. Ustalając wynagrodzenie dzieli się kwotę miesięczną przez umowną ilość dni w miesiącu czyli 30. Ustalając wymaganą ilość dni do przepracowania musi zostać uwzględnione zwolnienie lekarskie. Jakieś te panie kadrowe mocno niedouczone. Ponownie proponuję uzyskanie opinii z Państwowej Inspekcji Pracy.