Forum

Kuchenne porady

węgorz w galarecie

  • Autor: Eliza 56 Data: 2007-05-27 17:09:13

    Jak zrobić wegorza w galarecie. Pomocy, pilne

  • Autor: jasia Data: 2007-05-27 19:21:22

    Znalazlam taki przepis:
    farsz- 1 1/2 kg wegorza
    40 dag warzyw ( marchew, piertuszka , cebula, por, sele)
    7 jaj
    lyzka masla
    10 dag margaryny
    plasterki cytryny
    lyzka siekanego koperku
    sól
    galareta - 2 lyżki żelatyny,
    wywar

    Ugotowac wywar z warzyw w osolonej wodzie.
    Włożyc do niego węgorza i gotowac, aż będzie miękki.
    Zdjac z ryby skórę.
    Przygotowac farsz : siekane mieso wegorza, ugotowane na twardo jaja, łyzkę masla i kopru, wymieszac.
    Napelnic skóre farszem, zaszyc otwór po glowie, przewiazac nicia jak serdelki co 10 cm.
    Smażyc na margarynie 3-5 min, nastepnie wylożyc na polmisek, oblożyc ugotowanymi jarzynami.
    Przygotowac galarete : wywar zmieszac z rozpuszczona w zimnej wodzie zelatyna. Zalac rybe i odstawic w chlodne miejsce, by galareta stezala.
    Podawac potrawe przybraną plasterkami obranej cytryny.
    z ksiązki " Karp i inne ryby"

Przejdź do pełnej wersji serwisu