Forum

Rozmowy wolne i frywolne

prosze pomozcie antykoncepcja

• Autor: skarbek22 Data: 2007-05-29 09:59:46

Mam takie pytanie otóż lekarz przepisał mi tabletki antykoncepcyjne Yasminelle a przeczytałam ulotkę, na ktorej jest tak wiele zapisanych skutków ubocznych wiec boje sie je brac. Czy moze któraś z Was brała te tabletki? Czy są one bezpieczne? prosze o szybka odpowiedź

Autor: agness
    Temat: Odp: PROSZE POMOZCIE ANTYKONCEPCJA
    Data: 2007-05-29 21:09:50
    Kazde tabletki antykoncepcyjne maja skutki uboczne...biore Microgynon21 i tez jest pelno skutkow ubocznych...nie znaczy,ze musisz je miec...Napewno w pierwszych miesiacach brania moze sie cos dziac to sa hormony i organizm musi sie przyzwyczaic.Kazda kobieta reaguje inaczej jedne odczuwaja skutki uboczne inne nie..Zacznij brac zobaczysz czy cos sie dzieje w razie czego zglos sie do swojego lekarza.Pozdrawiam
    Usuwam zdublowany wątek i doklejam wypowiedź Agness. Pozdrawiam, till

• Autor: kiiri Data: 2007-05-29 11:13:18

Ja zaczynam, to moj pierwszy miesiac. Jest ok, przynajmniej na razie. Wczesniej przez pol roku bralam Yasmin czyli starszego brata Yasminelle i musze powiedziec ze bylo ekstra. Przynajmniej u mnie same plusy - mniejsze owlosienie, zero wypryskow na twarzy, o wiele mniej bolesne okresy, zero PMSu i jeszcze schudlam 2kg .... Oczywiscie watpie zeby kazdy doswiadczal tak zbawiennych wplywow tabsow jak ja chociaz zycze tego wszystkim z calego serca. Yasminelle ma byc bezpieczniejsza od Yasminu bo dawka hormonow jest minimalna. Ja sama bylam wielka przeciwniczka tabletek anyty i zwlekalam ponad pol roku zanim sie wreszcie zdecydowalam (ta ulotka tez mnie przerazala) i nie zaluje.
    Oczywiscie ginekolog powinien zlecic przed braniem:
    - USG piersi
    - Pap
    - proby watrobowe
    - fibrynogen/d-dimery
    Poza tym tego rodzaju tabsy nie sa wskazane przy czestych migenach, cystach hormonalnych w piersiach i na jajnikach i jezeli w rodzinie byly przypadki zakrzepic itp.
    mam nadzieje ze Cie wybadali odpowiednio bo w panstwowce to najczesciej tylko zapisuja tabsy i po krzyku.
    Powodzenia!

• Autor: magda77 Data: 2007-05-29 22:10:03

Nie powinnaś martwić się na zapas !! Najlepiej spróbuj i sama się przekonasz.Jeśli będziesz miała jakiekolwiek dolegliwości to poprosisz lekarza o inne tebletki.
    Mogę Ci tylko powiedziec,że brałam przez ponad rok Yasmin i byłam zadowolona.Potem mój lekarz zaproponował mi zmianę na Yasminelle,biorę juz od 4 m-cy i
    nie widzę żadnej różnicy.(nie licząc ceny).Podobno Yasminelle ma niższe stężenie hormonów i dlatego jest bezpieczniejszy dla organizmu .

• Autor: joking Data: 2007-05-30 20:18:34

Ja również przez ostatnie 3,5 roku brałam Microgynon 21.Nie wyobrażam sobie innego środka antykoncepcyjnego. Odstawiłam tabletki miesiąc temu, bo przygotowuję się do macierzyństwa. W miejsce antykoncepcyjnych łykam kwas foliowy :-))) Dzisiejsze tabletki antykoncepcyjne są nawszej generacji i nie zawierają już tak dużej dawki hormonów. Są jednak kobiety, które nie mogą ich stosować, jednak to rzadkość. Na początku brania może Ci się przydażyć krwawienie, ale nie przejmuj się, wszystko powinno wrócić do normy. Jeśli jednak zauważysz, że nie działają one na Ciebie zgłoś się do lekarza. Przepisze Ci inne albo doradzi inną metodę antykoncepcji.

Przejdź do pełnej wersji serwisu