Opryskiwać należy wyłącznie średnio i późno dojrzewające drzewa. Zabieg powtórzyć po 10-14 dniach; 1-3 razy w zależności od obserwacji intensywności lotu szkodników.
Czym? Na przykład: >> z grupy fosforoorganicznych (skuteczne powyżej +15 st. C): Diazol, Owadofos, Basudin... >> z grupy chloronikotynyli (szeroki wachlarz temperatur): Mospilan >> lub inne... Decis, Karate (pyretroidy są skuteczne do +18 stopni)
Przed zabiegiem przeczytać uważnie ulotkę. Przestrzegać prewencji dla pszczół i karencji. Do cieczy użytkowej dodać adiuwanta.
Zwolennicy ekologicznych działek winni zaczaić się i wyłapywać szkodniki w siateczki, kupować owoce bez robaków (wcześniej pryskane przez sadowników) lub stosować inne naturalne sztuczki walki....
Dziękuję za przypomnienie ... faktycznie zapomniałem. Może dlatego, że nie widziałem nic latajaąego, a drzewek nie obejrzałem zbyt dokładnie i już się uspokoiłem. Pozdrawiam Janek
Kto ma robaki w owocach? - palec do góry.
Szkodniki intensywnie atakują. Przypominam zainteresowanym o opryskaniu drzew na:
- muchówka: nasionnica trześniówka (czereśnia, wiśnia)
- motyl: owocówka śliwkóweczka (śliwa)
- motyl: owocówka jabłkóweczka (jabłoń)
Opryskiwać należy wyłącznie średnio i późno dojrzewające drzewa. Zabieg powtórzyć po 10-14 dniach; 1-3 razy w zależności od obserwacji intensywności lotu szkodników.
Czym? Na przykład:
>> z grupy fosforoorganicznych (skuteczne powyżej +15 st. C): Diazol, Owadofos, Basudin...
>> z grupy chloronikotynyli (szeroki wachlarz temperatur): Mospilan
>> lub inne... Decis, Karate (pyretroidy są skuteczne do +18 stopni)
Przed zabiegiem przeczytać uważnie ulotkę. Przestrzegać prewencji dla pszczół i karencji. Do cieczy użytkowej dodać adiuwanta.
Zwolennicy ekologicznych działek winni zaczaić się i wyłapywać szkodniki w siateczki, kupować owoce bez robaków (wcześniej pryskane przez sadowników) lub stosować inne naturalne sztuczki walki....
pozdrawiam,
shiludek
/. .\
--o00- \ -00o--
shoffix
* * * * * * * *
Jak zwykle niezawodny. Dzieki za przypomnienie.
Dziękuję za przypomnienie ... faktycznie zapomniałem. Może dlatego, że nie widziałem nic latajaąego, a drzewek nie obejrzałem zbyt dokładnie i już się uspokoiłem.
Pozdrawiam
Janek