Kochani, czy dysponuje ktoś przepisem na wątróbkę drobiową (gęsią lub kurzą) na słodko? Moja rodzina się nią zajadała ostatnio w "Anatewce"-restauracji żydowskiej. Wiem, że w potrawie były migdały i rodzynki.. Chciałabym zrobić Bliskim niespodziankę i odtworzyć tamten smak, ale nie wiem, czy uda mi się to bez konkretnego przepisu :) Z góry dziękuję za pomoc.
Inga, w tym przepisie jest wątróbka cielęca, ale możesz ją chyba zastąpić drobiową: http://www.se.pl/se/index.jsp?place=clientViewFormula&layout=kitchen&page=view&idformula=253&forum_id=19153
Fajnie, że mogłam pomóc choć trochę.Może ktoś jeszcze zaproponuje Ci jakiś przepis, ale mam nadzieję, że drogą prób i błedów uda Ci się zaskoczyc miło swoja rodzinkę :-) Powodzenia.
Popatrz czy kojarzy Ci się (lub komuś z Twojej rodziny) któraś z tych nazw... http://www.anatewka.pl/htm/main1.htm (wejdź w menu w przekąski) Część dań z Anatewki znalazłam w specjalnie kupionej z powodu doskonałych doznań kulinarnych w restauracji na Tuwima (do tej w Manufakturze mam jakoś mniejsze przekonanie) książce "Kuchnia żydowska według Rebeki Wolff". W moich przepisach mam kurczaka w wiśniach, w oparciu o oryginalny przepis z Anatewki z kaczką w roli głównej. We wspomnianej zaś książce znalazłam coś mniej więcej w klimacie: 1 kg wątróbki cielęcej 15 dkg gęsiego smalcu 4 kajzerki 4 jajka 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru sól , pieprz 1/2 łyzeczki startej gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki bulionu 1 łyzka gesiego smalcu lub oliwy do wysmarowania brytfanny
Wątróbkę pokroić i obgotować. Bułki razem z wątróbką zmielić w maszynce, dodać smalec, bulion, cukier, pieprz, sól. Wyrobić jak ciasto, dodać rodzynki. Ułożyć w brytwannie i upiec.
W tych wątróbkach o których piszesz pamiętam drobno posiekane płatki migdałowe. Ale chyba bardziej smakował mi tam pasztet z żurawiną... mmmmmmmmmmm. Opowiedz, jak Ci się udała ta wątróbka :))))))
o dzieki za linka do "Anatewki". ta na 6-go sierpnia (nie Tuwima;)) to klasyka. No ale ostatnio bylismy na komunii w Manufakturze. Watrobki co prawda akurat nie bylo, ale byla kaczka w wisniach i cielecina chyba wedlug przepisu, ktory podalas. tylko nie watrobka, a po prostu jakies kawalki miesa. A ta watrobka, ktorej poszukuje to, wiem juz na pewno, z gesi, z rodzynkami i prazonymi platkami migdalowymi. polacze ja z Twoim przepisem i przepisem, ktory mi podala Smakosia i powinno byc miodzio. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam. Aha, na pewno dam znac, jak juz cos "uklice" ;)
Może spróbujesz zrobić wątróbkę w/g mojego przepisu ? Ja bardzo ją lubię; czasem robię tylko z jabłkami, majerankiem i cebulą ale w tej wersji jest bardziej wykwintna i smaczna - ananas dodaje jej ciekawego smaczku. polecam :))) http://wielkiezarcie.com/przepis22157.html - wątróbka z drobiu wykwintna
Dziekuje bardzo za przepisy. Watrobke na slodko z jablkiem i majerankiem robi sie u mnie w domu dosc czesto. Prawde mowiac chodzilo mi o konkretny przepis- z migdalami i rodzynkami, jak w "Anatewce". Pozdrawiam serdecznie i dam znac co mi wyszlo jak juz sie za ta watrobke zabiore :)
Kochani, czy dysponuje ktoś przepisem na wątróbkę drobiową (gęsią lub kurzą) na słodko? Moja rodzina się nią zajadała ostatnio w "Anatewce"-restauracji żydowskiej. Wiem, że w potrawie były migdały i rodzynki.. Chciałabym zrobić Bliskim niespodziankę i odtworzyć tamten smak, ale nie wiem, czy uda mi się to bez konkretnego przepisu :) Z góry dziękuję za pomoc.
Inga, w tym przepisie jest wątróbka cielęca, ale możesz ją chyba zastąpić drobiową: http://www.se.pl/se/index.jsp?place=clientViewFormula&layout=kitchen&page=view&idformula=253&forum_id=19153
Bardzo dziekuje Smakosiu. Spróbuje zrobic, jak mowisz.
Fajnie, że mogłam pomóc choć trochę.Może ktoś jeszcze zaproponuje Ci jakiś przepis, ale mam nadzieję, że drogą prób i błedów uda Ci się zaskoczyc miło swoja rodzinkę :-) Powodzenia.
Użytkownik smakosia napisał w wiadomości:
> Inga, w tym przepisie jest wątróbka cielęca, ale możesz ją chyba zastąpić
> drobiową:
> http://www.se.pl/se/index.jsp?place=clientViewFormula&layout=kitchen&page=view&idformula=253&forum_id=19153
Popatrz czy kojarzy Ci się (lub komuś z Twojej rodziny) któraś z tych nazw... http://www.anatewka.pl/htm/main1.htm (wejdź w menu w przekąski)
Część dań z Anatewki znalazłam w specjalnie kupionej z powodu doskonałych doznań kulinarnych w restauracji na Tuwima (do tej w Manufakturze mam jakoś mniejsze przekonanie) książce "Kuchnia żydowska według Rebeki Wolff".
W moich przepisach mam kurczaka w wiśniach, w oparciu o oryginalny przepis z Anatewki z kaczką w roli głównej.
We wspomnianej zaś książce znalazłam coś mniej więcej w klimacie:
1 kg wątróbki cielęcej
15 dkg gęsiego smalcu
4 kajzerki
4 jajka
3 łyżki rodzynek
3 łyżki cukru
sól , pieprz
1/2 łyzeczki startej gałki muszkatołowej
1 i 1/2 szklanki bulionu
1 łyzka gesiego smalcu lub oliwy do wysmarowania brytfanny
Wątróbkę pokroić i obgotować. Bułki razem z wątróbką zmielić w maszynce, dodać smalec, bulion, cukier, pieprz, sól.
Wyrobić jak ciasto, dodać rodzynki. Ułożyć w brytwannie i upiec.
W tych wątróbkach o których piszesz pamiętam drobno posiekane płatki migdałowe.
Ale chyba bardziej smakował mi tam pasztet z żurawiną... mmmmmmmmmmm. Opowiedz, jak Ci się udała ta wątróbka :))))))
o dzieki za linka do "Anatewki". ta na 6-go sierpnia (nie Tuwima;)) to klasyka. No ale ostatnio bylismy na komunii w Manufakturze. Watrobki co prawda akurat nie bylo, ale byla kaczka w wisniach i cielecina chyba wedlug przepisu, ktory podalas. tylko nie watrobka, a po prostu jakies kawalki miesa. A ta watrobka, ktorej poszukuje to, wiem juz na pewno, z gesi, z rodzynkami i prazonymi platkami migdalowymi. polacze ja z Twoim przepisem i przepisem, ktory mi podala Smakosia i powinno byc miodzio. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam. Aha, na pewno dam znac, jak juz cos "uklice" ;)
Faktycznie 6-go Sierpnia :)))) o jedna knajpę za daleko jak nic!!! Skąd mi się ten Tuwim zaplątał???
Z 6-go Sierpnia na Tuwima rzut beretem. moze dlatego ;)
... jeszcze rzut ławeczką z Tuwimem... teraz wszystko jasne.. :)))))))
Może nie aż tak slodko, proponuję Ci wątróbkę z winogronami( brzoskwinie też się nadają). Ciekawy smak:)
Dorka, a z jabłkami, cebulą i majerankiem jadłaś? Hmm.... pycha. :-)
Może spróbujesz zrobić wątróbkę w/g mojego przepisu ? Ja bardzo ją lubię; czasem robię tylko z jabłkami, majerankiem i cebulą ale w tej wersji jest bardziej wykwintna i smaczna - ananas dodaje jej ciekawego smaczku. polecam :)))
http://wielkiezarcie.com/przepis22157.html - wątróbka z drobiu wykwintna
Dziekuje bardzo za przepisy. Watrobke na slodko z jablkiem i majerankiem robi sie u mnie w domu dosc czesto. Prawde mowiac chodzilo mi o konkretny przepis- z migdalami i rodzynkami, jak w "Anatewce". Pozdrawiam serdecznie i dam znac co mi wyszlo jak juz sie za ta watrobke zabiore :)