mascarpone, ma tyle samo tluszczu co maslo??? Dodajcie jakies swoje ...czy wiecie, ze" pozdrawiam wszystkich, po dlugim nie meldowaniu sie... Mama odjechala, bede tu czesciej zagladac!!! :)
Hejcia Glumandzu witaj serdecznie po przerwie! Na razie nic z kulinarnych ciekawostek nie przychodzi mi do glowy ale jakby co to....napewno cos wpisze!
czy wiecie że: -solenie na początku gotowania-wydłuża czas przygotowania potrawy -warzywa zawierające karoten (np. marchewka)wymagają przy gotowaniu dodatku niewielkiej ilości tłuszczu -brokuły ,kapustę ,brukselkę można gotować z dodatkiem paru łyżek mleka,które chroni witaminę C i poprawia smak
Brawo Rosa! dodam, ze Prowitamina A, zawarta w marchewce, ma szanse zostac przyswojona przez nasz organizm, jak Rosa napisala, po dodaniu tluszczu. Inaczej wydalimy ja ..niezuzyta. P.S.2: jesli jakies naczynie zabarwilo nam sie od surowej marchwi, mozemy usunac to wacikiem umaczanym w oleju lub innym tluszczu. :)
Glumando, moze wiesz jak wyczyscic bialy emaliowany garnek, w ktorym gotowalam aronie i garnek zrobil sie ciemno-czerwony a jak mi poradzono posypac kwaskiem cytrynowym to garnek zmienil kolor na niebieski. Teraz stoi w piwnicy i czeka na dojrzewanie aronii ale mozne jakos sie da "odbarwic"?. Pozdrawiam.
Hmmm... poskakalam po internecie...ale nic nie znalazlam. Jak ja robilam kiedys konfitury z czarnych jagod, to moj bialy garnek tez zmienial barwe...najpierw byl fioletowo-czerwony. Po umyciu robil sie niebieski. Gdybym dodala czegos kwasnego... zrobilby sie czerwony...(to jak z kapusta niebieska) widocznie aronia farbuje odwrotnie..;/ jesli kwas zafarbowal garnek na niebiesko...sprobuj zalac garnek woda i nasyp jakiegos proszku, ktorego uzywa sie, np. do usuwania przypalen i pogotuj z nim ta wode w garnku. Albo....przeznacz ten garnek na takie wlasnie "kolorowe" roboty. Mysle, ze jesli nawet go doszorujesz, to i tak zostanie on szary.... A czym usuwalas plamy z dloni, po obrobce aronii?? Przypuszczam tez, ze jakis srodek z chlorem, tez wywabil by te zabarwienie. Tylko pomysl, jesli za pare miesiecy znowu go umalujesz...? Ojojojoj ale Ci niezle namieszalam.. chyba jednak wolisz, ten garnek miec niebieski ;) pozdrawiam. Glumanda
Co prawda zwracasz się do Glumandy, ale wtrącę trzy grosze. Na domycie przebarwionego garnka raczej nie ma szans. Poza tym spróbuj policzyć koszty tych różnych środków do odbarwiania, a może się okazać, że cenowo będą zbliżone do ceny garnka. Ja w tego typu pułapki już nieraz wpadałam. Potem okazywało się, że skórka nie warta wyprawki, a i efekt nie ten.
Napewno masz racje, z garnkiem sie pozegnalam na jesieni ub.roku. Tzn.lezy w piwnicy i czeka na sezon aroniowy bo u nas w domu aronia jest prztworem nr 1. Garnek byl z kompletu i w dodatku najwiekszy. Taki do gotowania knedli - moj maz, Czech malo nie dostal zawalu widzac ten garnek bo w Knedlikarni /Czechach/ to najwazniejsza rzecz w domu!. A o to wyczyszczenia pytalam profilaktycznie, gdyby mi sie udalo znowu cos sknocic. Pozdrawiam.
mascarpone, ma tyle samo tluszczu co maslo???
Dodajcie jakies swoje ...czy wiecie, ze"
pozdrawiam wszystkich, po dlugim nie meldowaniu sie... Mama odjechala, bede tu czesciej zagladac!!! :)
Hejcia Glumandzu witaj serdecznie po przerwie! Na razie nic z kulinarnych ciekawostek nie przychodzi mi do glowy ale jakby co to....napewno cos wpisze!
czy wiecie że:
-solenie na początku gotowania-wydłuża czas przygotowania potrawy
-warzywa zawierające karoten (np. marchewka)wymagają przy gotowaniu dodatku niewielkiej ilości tłuszczu
-brokuły ,kapustę ,brukselkę można gotować z dodatkiem paru łyżek mleka,które chroni witaminę C i poprawia smak
Brawo Rosa! dodam, ze Prowitamina A, zawarta w marchewce, ma szanse zostac przyswojona przez nasz organizm, jak Rosa napisala, po dodaniu tluszczu. Inaczej wydalimy ja ..niezuzyta.
P.S.2: jesli jakies naczynie zabarwilo nam sie od surowej marchwi, mozemy usunac to wacikiem umaczanym w oleju lub innym tluszczu. :)
Glumando, moze wiesz jak wyczyscic bialy emaliowany garnek, w ktorym gotowalam aronie i garnek zrobil sie ciemno-czerwony a jak mi poradzono posypac kwaskiem cytrynowym to garnek zmienil kolor na niebieski. Teraz stoi w piwnicy i czeka na dojrzewanie aronii ale mozne jakos sie da "odbarwic"?. Pozdrawiam.
Hmmm... poskakalam po internecie...ale nic nie znalazlam. Jak ja robilam kiedys konfitury z czarnych jagod, to moj bialy garnek tez zmienial barwe...najpierw byl fioletowo-czerwony. Po umyciu robil sie niebieski.
Gdybym dodala czegos kwasnego... zrobilby sie czerwony...(to jak z kapusta niebieska) widocznie aronia farbuje odwrotnie..;/ jesli kwas zafarbowal garnek na niebiesko...sprobuj zalac garnek woda i nasyp jakiegos proszku, ktorego uzywa sie, np. do usuwania przypalen i pogotuj z nim ta wode w garnku. Albo....przeznacz ten garnek na takie wlasnie "kolorowe" roboty. Mysle, ze jesli nawet go doszorujesz, to i tak zostanie on szary.... A czym usuwalas plamy z dloni, po obrobce aronii?? Przypuszczam tez, ze jakis srodek z chlorem, tez wywabil by te zabarwienie. Tylko pomysl, jesli za pare miesiecy znowu go umalujesz...? Ojojojoj ale Ci niezle namieszalam.. chyba jednak wolisz, ten garnek miec niebieski ;) pozdrawiam. Glumanda
Co prawda zwracasz się do Glumandy, ale wtrącę trzy grosze. Na domycie przebarwionego garnka raczej nie ma szans. Poza tym spróbuj policzyć koszty tych różnych środków do odbarwiania, a może się okazać, że cenowo będą zbliżone do ceny garnka. Ja w tego typu pułapki już nieraz wpadałam. Potem okazywało się, że skórka nie warta wyprawki, a i efekt nie ten.
Napewno masz racje, z garnkiem sie pozegnalam na jesieni ub.roku. Tzn.lezy w piwnicy i czeka na sezon aroniowy bo u nas w domu aronia jest prztworem nr 1.
Garnek byl z kompletu i w dodatku najwiekszy. Taki do gotowania knedli - moj maz, Czech malo nie dostal zawalu widzac ten garnek bo w Knedlikarni /Czechach/
to najwazniejsza rzecz w domu!. A o to wyczyszczenia pytalam profilaktycznie, gdyby mi sie udalo znowu cos sknocic. Pozdrawiam.