Forum

Rozmowy wolne i frywolne

czy wiecie, ze????

• Autor: Glumanda Data: 2007-05-31 15:34:27

mascarpone, ma tyle samo tluszczu co maslo???
    Dodajcie jakies swoje ...czy wiecie, ze"
    pozdrawiam wszystkich, po dlugim nie meldowaniu sie... Mama odjechala, bede tu czesciej zagladac!!! :)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-05-31 19:35:37

Hejcia Glumandzu witaj serdecznie po przerwie! Na razie nic z kulinarnych ciekawostek nie przychodzi mi do glowy ale jakby co to....napewno cos wpisze!

• Autor: Rosa Data: 2007-06-01 19:22:45

czy wiecie że:
    -solenie na początku gotowania-wydłuża czas przygotowania potrawy
    -warzywa zawierające karoten (np. marchewka)wymagają przy gotowaniu dodatku niewielkiej ilości tłuszczu
    -brokuły ,kapustę ,brukselkę można gotować z dodatkiem paru łyżek mleka,które chroni witaminę C i poprawia smak

• Autor: Glumanda Data: 2007-06-01 19:34:19

Brawo Rosa! dodam, ze Prowitamina A, zawarta w marchewce, ma szanse zostac przyswojona przez nasz organizm, jak Rosa napisala, po dodaniu tluszczu. Inaczej wydalimy ja ..niezuzyta.
    P.S.2: jesli jakies naczynie zabarwilo nam sie od surowej marchwi, mozemy usunac to wacikiem umaczanym w oleju lub innym tluszczu. :)

• Autor: Mari Data: 2007-06-01 22:31:49

Glumando, moze wiesz jak wyczyscic bialy emaliowany garnek, w ktorym gotowalam aronie i garnek zrobil sie ciemno-czerwony a jak mi poradzono posypac kwaskiem cytrynowym to garnek zmienil kolor na niebieski. Teraz stoi w piwnicy i czeka na dojrzewanie aronii ale mozne jakos sie da "odbarwic"?. Pozdrawiam.

• Autor: Glumanda Data: 2007-06-01 23:22:10

Hmmm... poskakalam po internecie...ale nic nie znalazlam. Jak ja robilam kiedys konfitury z czarnych jagod, to moj bialy garnek tez zmienial barwe...najpierw byl fioletowo-czerwony. Po umyciu robil sie niebieski.
    Gdybym dodala czegos kwasnego... zrobilby sie czerwony...(to jak z kapusta niebieska) widocznie aronia farbuje odwrotnie..;/ jesli kwas zafarbowal garnek na niebiesko...sprobuj zalac garnek woda i nasyp jakiegos proszku, ktorego uzywa sie, np. do usuwania przypalen i pogotuj z nim ta wode w garnku. Albo....przeznacz ten garnek na takie wlasnie "kolorowe" roboty. Mysle, ze jesli nawet go doszorujesz, to i tak zostanie on szary.... A czym usuwalas plamy z dloni, po obrobce aronii?? Przypuszczam tez, ze jakis srodek z chlorem, tez wywabil by te zabarwienie. Tylko pomysl, jesli za pare miesiecy znowu go umalujesz...? Ojojojoj ale Ci niezle namieszalam.. chyba jednak wolisz, ten garnek miec niebieski ;) pozdrawiam. Glumanda

• Autor: kurkuma Data: 2007-06-02 20:29:43

Co prawda zwracasz się do Glumandy, ale wtrącę trzy grosze. Na domycie przebarwionego garnka raczej nie ma szans. Poza tym spróbuj policzyć koszty tych różnych środków do odbarwiania, a może się okazać, że cenowo będą zbliżone do ceny garnka. Ja w tego typu pułapki już nieraz wpadałam.  Potem okazywało się, że skórka nie warta wyprawki, a i efekt nie ten.

• Autor: Mari Data: 2007-06-02 21:55:08

Napewno masz racje, z garnkiem sie pozegnalam na jesieni ub.roku. Tzn.lezy w piwnicy i czeka na sezon aroniowy bo u nas w domu aronia jest prztworem nr 1.
    Garnek byl z kompletu i w dodatku najwiekszy. Taki do gotowania knedli - moj maz, Czech malo nie dostal zawalu widzac ten garnek bo w Knedlikarni /Czechach/
    to najwazniejsza rzecz w domu!. A o to wyczyszczenia pytalam profilaktycznie, gdyby mi sie udalo znowu cos sknocic. Pozdrawiam. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu