Forum

Kuchenne porady

Wyrabianie ciast

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-05-31 19:32:35

No wlasnie jak to jest z tym wyrabianiem?Ja wszystkie kremy, ciasta, wypieki i chleby wyrabiam mikserem. Rownierz wszelkie piany z bialek czy jajek. Czesto jednak czytam w przepisach, ze wielu poleca wyrabianie reczne. Czy jest to naprawde konieczne a jesli tak to przy jakich ciastach i dlaczego? Nie mowie przy masach czy ciastach na raz dwa trzy i gotowe bo wiadomo wtedy jest to wygoda i...mniej do mycia :-)

• Autor: ciocia Jadzia Data: 2007-05-31 20:54:41

Cześć Dorota mój mąż robi każde ciasto ręcznie , masy i wszystko inne . Ja mikserem zaczęłam wyrabiać nawet ciasto drożdżowe i wychodzi wspaniale.Teściowa wyrabia wszystko ręcznie i smakuje. Zawsze powtarza, że takie ciasta smakują lepiej to prawda, ale robione robotem tak samo dobrze smakują. Ciasta kruche i ucierane tylko ręcznie tu się zgadzam z Teściową .

• Autor: inga_m Data: 2007-05-31 22:30:20

ucierane zawsze mikserem traktuje. kruche robilam recznie, ale ostatnio w malakserze i jest bardziej kruche, nie ogrzewa sie pod wplywem ciepla rak. drozdzowe zalezy od checi i czasu. wszelki pierniki, serniki, itd zawsze miekserem. po cos w koncu wymyslono takie pomocniki :)

• Autor: Rosa Data: 2007-06-01 08:59:19

wszystko co tylko jest możliwe wyrabiam mikserem-jedynie kruche i drożdżowe ręcznie -po co utrudniać sobie życie

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-06-01 10:32:15

Dziekuje dziewczyny. Ja na przyklad kruche tez robie mikseren (az sie zlepi) tymi spiralnymi koncowkami. Doszlam do wniosku ze kruche i polkruche ciasto wyrabiane mikserem sie tak szybko nie ogrzewa jak wyrabiane rekami wiec nie trzeba dodawac potem wiecej maki aby sie nie kleilo do rak. Drozdzowe wyrabiam tez mikserem (a wlasciwie w maszynie kuchennej) i wyrabiam wtedy dosc dlugo nawet 10 - 15 Minut. Wychodzi mi lepsze i pulchniejsze jak wtedy gdy wyrabialam rekami. Nawet pierogowe zarabiam mikserem. Oczywiscie gotowe wyrabiam - na samym koncu - na stolnicy robiac mu "lanie".

Tak samo piana z bialek tylko mikserem bo szybciej i wygodniej. Oczywiscie przy pianie i smietanie trzeba zwrocic uwage by nie przedobrzyc. Tak mysle ze moze roznice robi: mikser reczny czy maszyna. Moze byc ze wyrabiajac mikserem ciezkie ciasta nie mamy tyle cierpliwosci i wyrabiamy za krotko? Moze dlatego nie kazdy jest zadowolony. Albo to wina tradycji "z dziada pradziada"? Ale z reka na sercu: moja Babcia ucierala pyszny ser na sernik w makutrze ale ja raczej bym sie w to juz nie bawila (no chyba ze z swntymentu lub braku pradu)....

Przejdź do pełnej wersji serwisu