Forum

Rozmowy wolne i frywolne

porada w sprawie prawa spadkowego

• Autor: Ave Data: 2007-05-31 22:33:48

Kochani, może ktos z Was ma wiedzę w temacie prawa spadkowego i bedzie miał mógł mi cos podpowiedzieć. A oto zarys historii:

Kobieta żyje z Mężczyzną w konkubinacie. On ma syna (dorosły, zonaty, dzieciaty), który nie utrzymuje z ojcem kontaktu, nie interesuje się nim, nawet w czasie ciężkiej choroby ojca nie pomaga kobiecie w żaden sposób. Mężczyzna wykupuje mieszkanie własnosciowe ze spółdzielni mieszkaniowej. Kobieta nie jest w nim zameldowana (choć w nim mieszka) ponieważ sama jest głównym najemca mieszkania kwaterunkowego i momencie przemeldowania musiałaby je zdać - a w tym mieszkaniu mieszka jej syn ze swoją 4 osobowa rodziną. Kobieta i Mężczyzna biorą slub, ale Kobieta w dalszym ciągu nie melduje sie we własnościowym juz mieszkaniu z powodów jw. Opiekuje się przez ostatnie 5 lat ciężko chorym Mężczyzną poswiecając wszystko (łacznie ze swoim zdrowiem). Mężczyzna odchodzi... na zawsze. I tu zaczynaja się problemy. O mieszkaniu przypomina sobie syn Zmarłego i próbuje wyrzucic z niego Kobietę .
    Syn jest osobą bezwzgledną i mimo, ze nigdy Ojciec go nie obchodził nie umiał zaakceptowac tez Kobiety, która sie Ojcem zajmowała i darzyła uczuciem. Miał nawet pretensje, że Kobieta (żona przecież) załatwiała sprawy pogrzebu z zasiłku !

Jak wyglada jej sytuacja prawna ? Czy we wniosku o nabycie spadku powinna opisac cała ta sytuację ? Czy syn Zmarłego moze ją pozbawic mieszkania ? Ile dziedziczy syn, a ile zona ? czy ma znaczenie, ze mieszkanie zostało wykupuione przed slubem (nie było odrębnosci majatkowej) ?
    Bedę wdzięczna za wszystkie sugestie to chcę pomóc dobremu człowiekowi jakim jest Kobieta.

• Autor: Ave Data: 2007-05-31 22:34:53

Moje gg jest również do dyspozycji

Przejdź do pełnej wersji serwisu