Postanowilam odswiezyc moj watek na temat mojego balkonowego ogrodeczka. Dla przypomnienia, tak to wygladalo 4 tyg. temu: A tak wyglada dzisiaj: to moja kolekcja bardzo ostrych papryk. bazylia moje ukochane ziele. pomidor doniczkowy pierwszy owoc to pomidorki koktajlowe juz niedlugo zaczna zwisac i jeszcze raz ale troche wiecej truskawek. Ale sie nachwalilam ......
Az czuc zapach pomidorkow ;-)))) Ja niestety nie mam reki do roslinek, wiec pozostalo mi tylko wzdychanie do tych pieknych balkonow, dzialeczek i ogrodow, ktore przedstawiaja WZ-towcy. No i gratuluje Ci Marylko tych slicznych bratkow. Uwielbiam takie drobne kwiatki. Pozdrawiam.
Kurczę na myśl by mi nie przyszlo żeby chodować pomidory w skrzyneczkach -nieźle to sobie wykombinowałaś -bardzo podoba mi się twój ogródek ,całkiem niezła z ciebie,, balkoniczka ,, -gratuluję
Miesiac tylko a tu takie zmiany . Kwiaty rosna i truskaweczek coraz wiecej ... niech wszystko rosnie i kwitnie w nagrode dla " balkoniczki " , i naszych oczu ... pozdrawiam monika
Marylko - ponownie gratuluję Tobie wspaniałej kolekcji tak kwiatów jak i owoców !! Muszę przyznać ,ze ja też mam na balkonie w tym roku truskawki pnące a i pomidorki koktajlowe !! Zastanawia mnie fakt ,że Twoje pomidorki rosna w skrzyneczce - czy nie za płytko mają ? ... a moze to właśnie tak ma byc ? Moje rosną sobie we wiaderku i muszę je podwiazac do palika :) Pozdrawiam serdeczniasto ........ tez "" balkoniczka"" :):):)
Elku, ten pomidor na 4 zdjeciu (owoc na 5tym) to wlasnie tzw. balkonowy i one maja owoce normalnej wielkosci i sa w takich duzych plastykowych doniczkach (wiadreko). Natomiast te w skrzynkach na balkonie to wlasnie koktajlowe, ktorych mam dwa rodzaje: czeresniowe czyli karlowate krzaczki z okraglymi malymi owocami nie wymagaja podporek, rosna sobie jak popadnie czasem sie gdzies tam przechyla i wcale sie tym nie przejmuje; drugie to winogronowe to wlasnie te, ktore juz kwitna, te krzaczki sa o wiele bardziej delikatne i jak juz troche wiecej podrosna to sie przeginaja i zwisaja z balkonu (zobaczysz to na nastepnych zdjeciach), te maja owoce male i wlasnie takie podluzne w ksztalcie winogron, zreszta owocuja tez jak kiscie winogron. Ani jednych ani drugich nie musze podwiazywac. A czy maja za plytko ???? Nie mam pojecia, mam je juz 3 rok z rzedu i nigdy nie mialam problemu, wiec widocznie ten typ tak ma :))
Masz piękna bazylię,aż chciałoby się ją zerwać i zjeść z pomidorkami,ale na te musisz jeszcze troszkę poczekać.Truskawki takie soczyste,kwiatki przepiękne.Szkoda,że trawa na balkonie nie rośnie. Tfu,tfu,za siebie żeby nie zauroczyć.
Basiu, bazylia to moje ulubione zielsko, wrecz nie wyobrazam sobie zycia bez bazylii. Plasterek pomidorka, mozarelli, listek bazylii, sol, pieprz i oliwka to lepsze niz schabowy i bardzo czesto wlasnie robi za letni obiadek :)) Buziaczki !!
Marylko, Twój balkonowy ogródek jest imponujący. Moje truskawki na balkonie jeszcze nie kwitną a u Ciebie już dawno po pierwszych zbiorach :)) Widzę znajome kwiaty ; lobelie niebieskie i białe, petunia pełna (chyba) a te w biało-czerwonej kompozycji to niecierpki ? Bardzo podoba mi się Twój balkon - jest czym oko pocieszyć i dla podniebienia uczta też w zasięgu ręki. Z przyjemnością pooglądam kolejne fotorelacje . Buziaczki :)))
Alu, wlasnie nie mialam pojecia jak sie nazywaja te niebieskie i biale a bardzo je lubie, tylko szkoda, ze rzadko wytrzymuja tutejsze upaly :(( Masz racje mam dwie doniczki petunii jedna bialo-czerwona i druga rozowo-fioletowa. Z ta bialo-czerwona to byla checa bo kupilismy to jako zestaw 3-kolorowy (bialy, niebieski i czerwony) czyli w kolorze flagi amerykanskiej, ale sie okazalo, ze widocznie Amerykanie nie bardzo wiedza jakie kolory ma ichna flaga, bo brakuje niebieskiego i tym sposobem mam flage POLSKA !!!! Ta bialo-czerwona kompozycja to wlasnie niecierpki, ktorej to nazwy nie znalam po polsku a teraz wiem , bo kiedys juz zidentyfikowala je Ave. Jak widzisz przy Was sie nie tylko gotowac naucze, ale i polski podszkole :)) Caluski - maryla
Marylko cóż mogę powiedzieć: "zazdroszczę" Ci (ale tak zdrowo) talentu do kwiatków, owoców i warzyw.Ja niestety takowego talentu nie posiadam.Na szczęcie mam cudowną sasiadkę "Babcię", która dba o to, aby na naszym balkonie co roku rosły krakowiaki (nie wiem jak inaczej nazywają sie te kawiatki).Życzę Ci udanych plonów i zbiorów!!! Pozdrowienia!
Postanowilam odswiezyc moj watek na temat mojego balkonowego ogrodeczka.
Dla przypomnienia, tak to wygladalo 4 tyg. temu:
A tak wyglada dzisiaj:
to moja kolekcja bardzo ostrych papryk. bazylia moje ukochane ziele.
pomidor doniczkowy pierwszy owoc
to pomidorki koktajlowe juz niedlugo zaczna zwisac
i jeszcze raz ale troche wiecej truskawek.
Ale sie nachwalilam ......
Az czuc zapach pomidorkow ;-)))) Ja niestety nie mam reki do roslinek, wiec pozostalo mi tylko wzdychanie do tych pieknych balkonow, dzialeczek i ogrodow, ktore przedstawiaja WZ-towcy.
No i gratuluje Ci Marylko tych slicznych bratkow. Uwielbiam takie drobne kwiatki.
Pozdrawiam.
ojejej przecudne te truskaweczki!! mniam mniam.... a bazylie tez uwielbiam i zawsze mam swieza w doniczce. Fajny ogrodeczek !!! pozdrawiam madziorek
Kurczę na myśl by mi nie przyszlo żeby chodować pomidory w skrzyneczkach -nieźle to sobie wykombinowałaś -bardzo podoba mi się twój ogródek ,całkiem niezła z ciebie,, balkoniczka ,, -gratuluję
Miesiac tylko a tu takie zmiany . Kwiaty rosna i truskaweczek coraz wiecej ... niech wszystko rosnie i kwitnie w nagrode dla " balkoniczki " , i naszych oczu ... pozdrawiam monika
Marylko - ponownie gratuluję Tobie wspaniałej kolekcji tak kwiatów jak i owoców !!
Muszę przyznać ,ze ja też mam na balkonie w tym roku truskawki pnące a i pomidorki koktajlowe !!
Zastanawia mnie fakt ,że Twoje pomidorki rosna w skrzyneczce - czy nie za płytko mają ? ... a moze to właśnie tak ma byc ?
Moje rosną sobie we wiaderku i muszę je podwiazac do palika :)
Pozdrawiam serdeczniasto ........ tez "" balkoniczka"" :):):)
Elku, ten pomidor na 4 zdjeciu (owoc na 5tym) to wlasnie tzw. balkonowy i one maja owoce normalnej wielkosci i sa w takich duzych plastykowych doniczkach (wiadreko). Natomiast te w skrzynkach na balkonie to wlasnie koktajlowe, ktorych mam dwa rodzaje: czeresniowe czyli karlowate krzaczki z okraglymi malymi owocami nie wymagaja podporek, rosna sobie jak popadnie czasem sie gdzies tam przechyla i wcale sie tym nie przejmuje; drugie to winogronowe to wlasnie te, ktore juz kwitna, te krzaczki sa o wiele bardziej delikatne i jak juz troche wiecej podrosna to sie przeginaja i zwisaja z balkonu (zobaczysz to na nastepnych zdjeciach), te maja owoce male i wlasnie takie podluzne w ksztalcie winogron, zreszta owocuja tez jak kiscie winogron. Ani jednych ani drugich nie musze podwiazywac. A czy maja za plytko ???? Nie mam pojecia, mam je juz 3 rok z rzedu i nigdy nie mialam problemu, wiec widocznie ten typ tak ma :))
Masz piękna bazylię,aż chciałoby się ją zerwać i zjeść z pomidorkami,ale na te musisz jeszcze troszkę poczekać.Truskawki takie soczyste,kwiatki przepiękne.Szkoda,że trawa na balkonie nie rośnie.
Tfu,tfu,za siebie żeby nie zauroczyć.
Basiu, bazylia to moje ulubione zielsko, wrecz nie wyobrazam sobie zycia bez bazylii. Plasterek pomidorka, mozarelli, listek bazylii, sol, pieprz i oliwka to lepsze niz schabowy i bardzo czesto wlasnie robi za letni obiadek :)) Buziaczki !!
Toż to mój obiad! Twój też?! :-DDD
Marylko, Twój balkonowy ogródek jest imponujący. Moje truskawki na balkonie jeszcze nie kwitną a u Ciebie już dawno po pierwszych zbiorach :))
Widzę znajome kwiaty ; lobelie niebieskie i białe, petunia pełna (chyba) a te w biało-czerwonej kompozycji to niecierpki ?
Bardzo podoba mi się Twój balkon - jest czym oko pocieszyć i dla podniebienia uczta też w zasięgu ręki. Z przyjemnością pooglądam kolejne fotorelacje . Buziaczki :)))
Alu, wlasnie nie mialam pojecia jak sie nazywaja te niebieskie i biale a bardzo je lubie, tylko szkoda, ze rzadko wytrzymuja tutejsze upaly :(( Masz racje mam dwie doniczki petunii jedna bialo-czerwona i druga rozowo-fioletowa. Z ta bialo-czerwona to byla checa bo kupilismy to jako zestaw 3-kolorowy (bialy, niebieski i czerwony) czyli w kolorze flagi amerykanskiej, ale sie okazalo, ze widocznie Amerykanie nie bardzo wiedza jakie kolory ma ichna flaga, bo brakuje niebieskiego i tym sposobem mam flage POLSKA !!!! Ta bialo-czerwona kompozycja to wlasnie niecierpki, ktorej to nazwy nie znalam po polsku a teraz wiem , bo kiedys juz zidentyfikowala je Ave. Jak widzisz przy Was sie nie tylko gotowac naucze, ale i polski podszkole :)) Caluski - maryla
Marylko cóż mogę powiedzieć: "zazdroszczę" Ci (ale tak zdrowo) talentu do kwiatków, owoców i warzyw.Ja niestety takowego talentu nie posiadam.Na szczęcie mam cudowną sasiadkę "Babcię", która dba o to, aby na naszym balkonie co roku rosły krakowiaki (nie wiem jak inaczej nazywają sie te kawiatki).Życzę Ci udanych plonów i zbiorów!!! Pozdrowienia!