Ostatnio będąc w Czechach jadłem wspaniałą rzecz!. Sprzedawano tam placki które pan przygotowywał w takiej małej budce, było to w Trutnovie. Wyglądało tak że miał takie małe placuszki które rozciągał i wrzucał na gorący olej, one w trakcie smażenia rosły. Po chwili wyciągał taki placek na pergamin, posypał serem i polał ketchupem. Ser od temperatury się stopił i pychotka. Największą zagadką pozostaje smak owych placków, wyczuwało się w nich smak PIWA......normalnie choć zajmuje się kuchnią od wielu lat to ciasto mnie zaskoczyło. Placki są wspaniałe i wiele bym dał za poznanie przepisu na ten przysmak. Wiem że mają one swoją nazwę której niestety nie mogę sobie przypomnieć!. Proszę o pomoc, może ktoś wie o co chodzi jest na WŻ tyle osób z różnych stron. POZDRAWIAM!.
Iglosik, przejrzalam kilkanascie czeskich przepisow na langosze i w zadnym nie ma piwa w skladnikach. Moze to drozdze "zajezdzaly" Ci piwem? Jest wiele przepisow na langosze, z ziemniakami, z kefirem, z jogurtem, z mlekiem kwasnym ale z piwem nie ma. Poza tym moze warto wiedziec, ze ciasto przygotowane na langosze mozna przechowywac w lodowce nawet miesiac i odbierac po kawalku wg.potrzeby. Gdyby ktos byl zainteresowany sluze przepisem.
No cóż może to faktycznie drożdże mi się z piweczkiem pomyliły tym bardziej że jestem piwoszem. Spróbujemy według standardowego przepisu, dzięki serdeczne za pomoc. POZDRO!.
Hurra....ponieważ podpowiedziano mi nazwę placków ("langose") więc wpisałem na GOOGLE i znalazłem oryginalny czeski przepis na te pyszne placki!!. Wydaje mi się że z przetłumaczeniem nie będzie zbyt wiele problemów ja przeczytałem dwa razy i wydaje mi się że wiem o co chodzi!. Zobaczymy jak zrobimy!!!.
Suroviny: 500 g hladkej múky, ½ bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, ½ lyžičky sódy bikarbóny, 42 g droždia, ¼ l mlieka, 1 lyžica cukru, štipka soli, olej na smaženie, cesnak, voda, soľ na potretiePostup: Do misky dáme vlažné mlieko, lyžičku cukru, lyžicu hladkej múky, rozdrobíme droždie, zamiešame a necháme asi 10 minút vykysnúť. V mise zmiešame hladkú múku, jogurt alebo smotanu, štipku soli a sódu. Pridáme vykysnutý kvások, vymiešame cesto a bez toho, aby sme ho nechali kysnúť, ihneď tvoríme bochníčky, ktoré rozťahujeme na požadovanú veľkosť. V panvici na rozpálenom oleji smažíme z oboch strán. V hrnčeku rozmiešame trochu vody alebo oleja so soľou a prelisovaným cesnakom a touto zmesou upečené langoše potrieme. Ďalej si už na langoš dá každý prísady podľa svojej chute.
Iglosik, tylko dla porzadku informuje, ze ten przepis jest po slowacku - nie po czesku. Prawie taki sam przepis wstawilam wczoraj do swoich przepisow. Tylko minimalne roznice sa w obu przepisach. Pozdrawiam.
Ostatnio będąc w Czechach jadłem wspaniałą rzecz!. Sprzedawano tam placki które pan przygotowywał w takiej małej budce, było to w Trutnovie. Wyglądało tak że miał takie małe placuszki które rozciągał i wrzucał na gorący olej, one w trakcie smażenia rosły. Po chwili wyciągał taki placek na pergamin, posypał serem i polał ketchupem. Ser od temperatury się stopił i pychotka. Największą zagadką pozostaje smak owych placków, wyczuwało się w nich smak PIWA......normalnie choć zajmuje się kuchnią od wielu lat to ciasto mnie zaskoczyło. Placki są wspaniałe i wiele bym dał za poznanie przepisu na ten przysmak. Wiem że mają one swoją nazwę której niestety nie mogę sobie przypomnieć!. Proszę o pomoc, może ktoś wie o co chodzi jest na WŻ tyle osób z różnych stron. POZDRAWIAM!.
http://wielkiezarcie.com/przepis20270.html
w tej wersji-jest co prawda mleko-ale kto wie?-może mozna je zastąpić...
Iglosik, przejrzalam kilkanascie czeskich przepisow na langosze i w zadnym nie ma piwa w skladnikach. Moze to drozdze "zajezdzaly" Ci piwem? Jest wiele przepisow na langosze, z ziemniakami, z kefirem, z jogurtem, z mlekiem kwasnym ale z piwem nie ma.
Poza tym moze warto wiedziec, ze ciasto przygotowane na langosze mozna przechowywac w lodowce nawet miesiac i odbierac po kawalku wg.potrzeby. Gdyby ktos byl zainteresowany sluze przepisem.
Pisz,proszę
Basia
Basiu, langosze na dlugie przechowywanie dodalam do swoich przepisow. Pozdrawiam.
Sa w ulubionych, kupuję drożdże i powiem jak wyszły, Basia
No cóż może to faktycznie drożdże mi się z piweczkiem pomyliły tym bardziej że jestem piwoszem. Spróbujemy według standardowego przepisu, dzięki serdeczne za pomoc. POZDRO!.
Hurra....ponieważ podpowiedziano mi nazwę placków ("langose") więc wpisałem na GOOGLE i znalazłem oryginalny czeski przepis na te pyszne placki!!. Wydaje mi się że z przetłumaczeniem nie będzie zbyt wiele problemów ja przeczytałem dwa razy i wydaje mi się że wiem o co chodzi!. Zobaczymy jak zrobimy!!!.
Suroviny:
500 g hladkej múky, ½ bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, ½ lyžičky sódy bikarbóny, 42 g droždia, ¼ l mlieka, 1 lyžica cukru, štipka soli, olej na smaženie, cesnak, voda, soľ na potretie Postup:
Do misky dáme vlažné mlieko, lyžičku cukru, lyžicu hladkej múky, rozdrobíme droždie, zamiešame a necháme asi 10 minút vykysnúť. V mise zmiešame hladkú múku, jogurt alebo smotanu, štipku soli a sódu. Pridáme vykysnutý kvások, vymiešame cesto a bez toho, aby sme ho nechali kysnúť, ihneď tvoríme bochníčky, ktoré rozťahujeme na požadovanú veľkosť. V panvici na rozpálenom oleji smažíme z oboch strán. V hrnčeku rozmiešame trochu vody alebo oleja so soľou a prelisovaným cesnakom a touto zmesou upečené langoše potrieme. Ďalej si už na langoš dá každý prísady podľa svojej chute.
Iglosik, tylko dla porzadku informuje, ze ten przepis jest po slowacku - nie po czesku. Prawie taki sam przepis wstawilam wczoraj do swoich przepisow. Tylko minimalne roznice sa w obu przepisach. Pozdrawiam.