Forum

Gawędy o jedzeniu

Pisanie czekolada

  • Autor: gosia5982 Data: 2007-06-01 20:27:38

    Mam pytanie do wszystkich ktorzy wiedza jak ozdabiac ciasta czekolada.Chcialabym nauczyc sie pisac za pomoca plynnej czekoaldy.Wiem juz jak w tym celu przygotowac rulon, mam jednak problem z uzyskaniem odpowiedniej konsystecji czekolady.Czy dodajecie do niej mleka?wody?a moze odrobine oliwy?Prosze o porade.Dziekuje

  • Autor: Mońcia Data: 2007-06-01 22:04:48

    gosiu,wez 2 dobrej jakości czekolady,pół kostki masła i 4 łyżki mleka lub śmietanki-wyjdzie ci z tego polewa o konsystencji idealnie nadającej się do pisania.Przepis na taką polewe proponuje irena sikora w swoim przepisie na ciasto ''pijana śliwka''.Polewe według tego przepisu stosuje do wszelkich ciast.

  • Autor: Glumanda Data: 2007-06-01 22:59:42

    Ja do takiego pisania uzywam nutelli. Zwijam sobie rulonik i papieru do pieczenia, napelniam lyzeczka nutelli, obcinam szpic i juz moge pisac. Napis nie rozlewa sie. Daje sie potem dobrze kroic. Pozdrawiam Glumanda.

  • Autor: Iglosik Data: 2007-06-02 13:21:41

    Zapraszam Cię na swoją stronę na forum pt. "Moje torcikowe hobby" ja nie tylko piszę czekoladą ale również robię wszystkie zdobienia na tortach własnoręcznie. A jeśli chodzi o pisanie to kupuje gotową polewę czekoladową, roztapiam w gorącej wodzie nacinam na rogu by powstał malutki otworek i albo piszę od ręki albo robię napis na pergaminie i wtedy robię literki lub napis.
    POZDRO!.

  • Autor: gosia5982 Data: 2007-06-06 20:23:46

    Dziekuje wszystkim za rady.Wyprobowalam sposob Glumandy(pisanie nutella).Rozrobilam ja z olejem , zwinelam rulon z papieru do pieczenia i chcialam uzyc plastikowych koncowek ulatwiajacych nauke pisania.Sa to takie szpice z roznymi rozmaiarami koncowek.Nie wiem dlaczego za kazdym razem jak probowalam z nimi pisac papier mi pekal, nutella nie chciala przejsc prze otwor.Pozniej postanowilam sprobowac w ten stradycyjny sposob- zwykly zwiniety rulon i wyszlo, wprawdzie kreski byly grube ale sie udalo.Pomysl z nutella godny polecenia ze wzgledu na praktycznosc:)Napiszcie mi prosze co uzywacie do rozrabiania nutelli/czekolady.Czy jest roznica jesli rozrobie ja olejem a nie oliwa?Spotkaliscie sie juz kiedys z tymi koncowkami o ktorych wczesniej pisalam?Dziekuje bardzo, pozdrawiam Gosia

  • Autor: Glumanda Data: 2007-06-09 15:49:41

    Niczym tej nutelli nie rozrabialam. Uzylam jej prosto ze sloika. Rulonik zwinelam z papieru do pieczenia. Gdy obetnie sie malutki szpicek, mozna pisac rowniez cieniutko. ;)

  • Autor: gosia5982 Data: 2007-06-09 17:03:05

    Dziwne...nutella ktora ja kupilam byla bardzo gesta i nie mozliwe bylo pisanie nia bez rozcieczenia.Zastanawiam sie dlaczego?Moze inny rodzaj?Kupilam ja w polskim sklepie, oryginalna tyle ze w Londynie.

  • Autor: Glumanda Data: 2007-06-10 20:45:10

    Byc moze przechowywalas ja w lodowce??

Przejdź do pełnej wersji serwisu