Mam wieli problem.Pierwszy raz założyłam sobie ogródek i stąd chyba mój brak wiedzy na ten temat.Wszystko fajnie wzeszło i fajnie rośnie ale cóż z tego, kiedy warzywa pożerane są przez ślimaki oraz oblepione przez mrówki. Szukałam w archiwach forum ale nic nie znalazłam.Może ktoś wie, jak się tego pozbyć?
Moja mama przyniosła do ogrodu żabę i w ten sposób pozbyła sie slimaków,zrobiła dla niej wgłebienie z wodą i uzupełania wode w czasie suszy,żaba ma się dobrze.
Tak to prawda z tą żabą. U nas też są żabki, mieszkają byle gdzie, pojedyncze sztuki, ale są bo czasem wyskoczy taka nagle, no i faktycznie nie ma ślimaków, tzn nie ma w ilościach widocznych, jak też nie ma obgryzionych roślinek - na razie!!!
Z tą żabą to też fajny pomysł,tylko jak ja kobieta mam ją pochwycić i co najgorsze dotknąć:):):):chyba zatrudnię mojego 5-letniego syna,on nie ma z takimi sprawami problemów:):):dzięki za radę,na pewno skorzystam.
No to u mnie na działce jest pełna symbioza!!! Są piękne żabki, jst pełno ślimaków, że o mrówkach nie wspomnę!!! A ponieważ jestestem laikiem to myślałam że tak ma być!!!
Jeżeli po roślinach intensywnie wędrują mrówki to ta roślina jest prawdopodobnie zaatakowana przez mszyce. Likwidując mszyce pozbędziemy się również mrówek.
Witaj milunia. Podsłyszany pomysł na ślimaki. Czy skuteczny ?.Trzeba sprawdzić.Ustawić kilka puszek po piwie,do puszek wlać 3łyżki piwa.Ślimaki powinny wejść do puszek w nocy. Mam też ślimaki w ogródku,dzisiaj będę eksperymentować.Piwo już mam. Na mszyce mam sposób sprawdzony. Rośliny zaatakowane mszycą posyp popiołem,mszyca spada z roslin.Powodzenia ,
Witaj milunia. Przepis na wyzbycie się i mrówek i mszyc(napewno są) i slimaków. Zrób z resztek cebul, czosnku i szczypiorku tzw. kiszonkę, ja robie tak: do pojemnika wrzucam takowe odpadki zalewam ciepłą wodą czekam około tygodnia aż pojawi się piana, przecedzam , wlewam do spryskiwacza i heja po roślinkach - wszystkich - nawet tych niezaatakowanych. Dobrym sposobem, na ślimaki, jest również sadzenie ziół np. kolendra, bazylia, cząber w towarzystwie sałaty, pomidorów, czy innych warzyw, które są smakołykiem dla ślimaków. One nie lubią intensywnego smaku i zapachu tych ziół. Ponadto odstraszysz krety i inne gryzonie
No jeśli chodzi o ślimaki i zioła /bazylia, cząber/ to moje nie bardzo się przejęły zapachem chyba - właśnie stwierdziłam, że bazylia jest poobgryzana.
Mam wieli problem.Pierwszy raz założyłam sobie ogródek i stąd chyba mój brak wiedzy na ten temat.Wszystko fajnie wzeszło i fajnie rośnie ale cóż z tego, kiedy warzywa pożerane są przez ślimaki oraz oblepione przez mrówki. Szukałam w archiwach forum ale nic nie znalazłam.Może ktoś wie, jak się tego pozbyć?
zobacz ten wątek
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=77871&post=77871&offset=20
pozdrawiam
Oj Maniuś serdeczne dzięki,zaraz biorę się do czytania.Ja nie wiem, jak wy to tak szybko znajdujecie na tym forum?ja szukałam i nic.Pozdrawiam!
Moja mama przyniosła do ogrodu żabę i w ten sposób pozbyła sie slimaków,zrobiła dla niej wgłebienie z wodą i uzupełania wode w czasie suszy,żaba ma się dobrze.
Tak to prawda z tą żabą. U nas też są żabki, mieszkają byle gdzie, pojedyncze sztuki, ale są bo czasem wyskoczy taka nagle, no i faktycznie nie ma ślimaków, tzn nie ma w ilościach widocznych, jak też nie ma obgryzionych roślinek - na razie!!!
Z tą żabą to też fajny pomysł,tylko jak ja kobieta mam ją pochwycić i co najgorsze dotknąć:):):):chyba zatrudnię mojego 5-letniego syna,on nie ma z takimi sprawami problemów:):):dzięki za radę,na pewno skorzystam.
No to u mnie na działce jest pełna symbioza!!! Są piękne żabki, jst pełno ślimaków, że o mrówkach nie wspomnę!!! A ponieważ jestestem laikiem to myślałam że tak ma być!!!
Jeżeli po roślinach intensywnie wędrują mrówki to ta roślina jest prawdopodobnie zaatakowana przez mszyce. Likwidując mszyce pozbędziemy się również mrówek.
Witaj milunia.
Podsłyszany pomysł na ślimaki.
Czy skuteczny ?.Trzeba sprawdzić.Ustawić kilka puszek po piwie,do puszek wlać 3łyżki piwa.Ślimaki powinny wejść do puszek w nocy.
Mam też ślimaki w ogródku,dzisiaj będę eksperymentować.Piwo już mam.
Na mszyce mam sposób sprawdzony.
Rośliny zaatakowane mszycą posyp popiołem,mszyca spada z roslin.Powodzenia
,
Dziękuje wam wszystkim,a ten pomysł z piwem to też niezły i na pewno go wypróbuję!Pozdrawiam!
To ze slimakami dziala na 100% ale niestety przyciaga tez slimaki od sasiadow....
Witaj milunia.
Przepis na wyzbycie się i mrówek i mszyc(napewno są) i slimaków. Zrób z resztek cebul, czosnku i szczypiorku tzw. kiszonkę, ja robie tak: do pojemnika wrzucam takowe odpadki zalewam ciepłą wodą czekam około tygodnia aż pojawi się piana, przecedzam , wlewam do spryskiwacza i heja po roślinkach - wszystkich - nawet tych niezaatakowanych. Dobrym sposobem, na ślimaki, jest również sadzenie ziół np. kolendra, bazylia, cząber w towarzystwie sałaty, pomidorów, czy innych warzyw, które są smakołykiem dla ślimaków. One nie lubią intensywnego smaku i zapachu tych ziół. Ponadto odstraszysz krety i inne gryzonie
dzieki za ciekawe informacje, napewno sie przydadzą
No jeśli chodzi o ślimaki i zioła /bazylia, cząber/ to moje nie bardzo się przejęły zapachem chyba - właśnie stwierdziłam, że bazylia jest poobgryzana.