Forum

Kuchenne porady

Baklazany-salatka na zime

• Autor: Mari Data: 2007-06-05 00:54:24

Bulgarska salatka z baklazana - kto wie jak sie to robi? Prawdopodobnie nazywa sie to "ikra ot baklazan" ale moge sie mylic. Wiem tylko,ze dawalo sie do tego duzo
    zielonej natki z pietruszki. Pod koniec lata cala BUlgaria robila takie  zapasy na zime. 

• Autor: Mari Data: 2007-06-05 15:48:03

Smakosiu, dzieki ale to nie jest TO.  To co szukam to salatka do sloika na zime, pasteryzowana, wyglada jak taka "maziaja" zolto-bezowa z widocznymi listkami zielonej pietruszki. Trzeba bedzie "poderwac" jakiegos Bulgara lub w gorszym wypadku - Bulgarke.

• Autor: sabia Data: 2007-06-05 17:26:41

A może to coś takiego ze stronki http://adamczewski.blog.polityka.pl/?p=115 :

Helena pisze:
    2007-01-02 o godz. 16:37
    OK. Bardzo luksusowa ikra baklazanowa wynaleziona przez moja Mame.
    Jest to poprawiona wersja klasycznej rosyjskiej ikry baklazanowej przepuszczona przez doswiadczenie Florydy.3 gladkie lsniace baklazany, naklowamy widelcem i wkladamy do pieca na tacy, dodajemy dwie cebule, jedna glowke czosnku, jedna ostra papryczke i 2-3 kolorowe slodkie papryki, Mozna dodac dwie cukinie.
    Rozpalamy piec dosc ostro i wyjmujemy jarzyny po kolei, kiedy robia sie miekkie, sflaczale. Najdluzej pozostaja baklazany (ok 40 min)
    Wszystko obieramy ze skorki, lupin i gniazd nasiennych. Procz czosnku, ktory powinien byc miekki i po odcieciu stopki i scisnieciu w dloni , ladnie wyplywac z lupin.
    Wszystko wrzucamy do robotra (food processor - jak to sie wabi po polsku?).
    Dodajemy puszke przecieru pomidorowego (albo wloskich pomidorow w sosie wlasnym), sol pieprz i odrobine cukru (pol lyzeczki). Miksujemy na mniej wiecej jednorodna mase, ale tylko mniej wiecej - ktora bedzie zbyt plynna.
    Wszystko wykladamy do duzej glebokiej patelni z paroma lyzkami oliwy, dodajemy pare kropel octu balsamiczgo badz soku z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze pare minut, az czesc plynu wyparuje.
    Wkladamy do ladnej misy i odsatwiamy do lodowki. Jemy na zimno nazajutrz. Jak wszystko z baklazanem, potrawa jest wysmienita po zmacerowaniu przez noc.. Powinna miec kolor starego zlota . Przed podaniem mozna posypac siekana pietruszka.
    Jest to boskie danie i zawsze goscie prosza o przepis.
    Ikra baklazanowa w Rosji jest nieodlaczna czescia tak zwanych zakusek do wodki, ale my ja jemy jako samodzielne danie.. Mozna ja dostac w sprzedazy gotowa, ale sie nie umywa. Wersja mojej Matki jest najlepsza jaka znam. Wersje klasyczna robi sie z baklazanow, cebuli, sosu pomidorowego, sol, pieprz, odrobina cukru i pare kropel octu. Ja na tym wyroslam.

Albo może pasta z bakłażana http://www.wegetarianie.pl/mod-subjects-viewpage-pageid-266.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu