Może ktoś zna przepis na ciasto takie jak podaja w pizzerii.Ja robie pizzę na ciescie drozdzowym,ale wychodzi mi grube i pulchne,a chciałabym zeby było cienkie i chrupiace.
2 szklanki mąki 2/3 szklanki letniej wody 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Do mąki dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i olej. Wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia (tak min, z pół godziny). Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Posmarować ciasto oliwą. Piec w temperaturze 230 stopni przez około 25 minut. Po 15-20 minutach, gdy jest już podpieczone, wyjąć posmarowac sosem do pizzy i wyłożyć pozostałe produkty.
Ciasto wystarcza akurat na całą blachę piekarnikową. Cienkie i chrupiące. Polecam!
ja mieszalem make zwykla pol na pol z maka kurpczatka -- brzegi ladny kolor maja i smak jest ok. co do sosu to pomidory bez skorki zmieszane z przyprawa do pizzy firmy kamis. nie wypiekalem nigdy przed polozeniem. na blaszke oliwa i rozciagnac ciasto -- cieniutkie musi byc - posmarowac sosem - nalozyc co sie chce (surowe), posypac sola pieprzem i oregano i do pieca .... smacznego
A ja polecam ci swój przepis wypróbowany na pizzę. Znajdziesz go wpisując na wyszukiwarce "PIZZA według Iglosika". I nie przejmuj się grubością.....wystarczy placek mocno wywałkować na jakieś 3mm i na pewno ci mocno nie urośnie. Ja robię w zależności jak chcą moje kobietki albo na cieniutkim albo na grubiutkim !.
Witam Ciasto jak ciasto.Jak powiedział mój przedmówca wystarczy cienko rozwałkować.Ja mam zawsze problem z przyprawami nigdy pizza nie pachnie i nie smakuje jak z pizzeri pomimo iz ciasto takie jest.Kupowalam wielokrotnie mieszanki przyprawc co to niby do pizzy sa i tez guzik.Przepraszam ze sie podpiołam z nieco innym tematem. Agnieszka
hehe..a ja jak po raz pierwszy sama robilam pizze(z tej kserowki p.Hut)to mi wyszla dobrze doprawiona jak z pizzeri(dalam cubrice,czerwona i zielona, oregano...i sol,pieprz,przyprawy do grilla i nie pamietam co jeszcze..hehe)dodalam czesc przypraw do ciasta a druga czesc do sosu i na wierzch:0 pozdrawiem
Andzia005, my robimy pizzę tonami;-) i moim zdaniem jest o wiele lepsza niż w pizzerii. Kwestię ciasta chyba masz opanowaną, więc napiszę, co robimy (z mężem) dalej. Ciasto smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dajemy ketchup pikantny. Po rozmarowaniu posypujemy oregano, następnie dajemy nadzienie i wszystko posypujemy np. mieszanką przypraw włoskich, składającą się z czosnku granulowanego, tymianku, oregano, papryki, pieprzu i soli. Naprawdę sobie nie żałujemy tych przypraw:)). Pizza tak pachnie, że nie możemy wytrzymać do końca pieczenia, tak nam ślinka cieknie.
Może ktoś zna przepis na ciasto takie jak podaja w pizzerii.Ja robie pizzę na ciescie drozdzowym,ale wychodzi mi grube i pulchne,a chciałabym zeby było cienkie i chrupiace.
2 szklanki mąki
2/3 szklanki letniej wody
2 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Do mąki dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, sól i olej. Wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia (tak min, z pół godziny). Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Posmarować ciasto oliwą. Piec w temperaturze 230 stopni przez około 25 minut.
Po 15-20 minutach, gdy jest już podpieczone, wyjąć posmarowac sosem do pizzy i wyłożyć pozostałe produkty.
Ciasto wystarcza akurat na całą blachę piekarnikową. Cienkie i chrupiące. Polecam!
ja mieszalem make zwykla pol na pol z maka kurpczatka -- brzegi ladny kolor maja i smak jest ok.
co do sosu to pomidory bez skorki zmieszane z przyprawa do pizzy firmy kamis.
nie wypiekalem nigdy przed polozeniem.
na blaszke oliwa i rozciagnac ciasto -- cieniutkie musi byc - posmarowac sosem - nalozyc co sie chce (surowe), posypac sola pieprzem i oregano i do pieca ....
smacznego
Ja polecam Ci pizze wg tego przepisu, jest super
http://wielkiezarcie.com/przepis13879.html
A ja polecam ci swój przepis wypróbowany na pizzę. Znajdziesz go wpisując na wyszukiwarce "PIZZA według Iglosika". I nie przejmuj się grubością.....wystarczy placek mocno wywałkować na jakieś 3mm i na pewno ci mocno nie urośnie. Ja robię w zależności jak chcą moje kobietki albo na cieniutkim albo na grubiutkim
!.
Witam
Ciasto jak ciasto.Jak powiedział mój przedmówca wystarczy cienko rozwałkować.Ja mam zawsze problem z przyprawami nigdy pizza nie pachnie i nie smakuje jak z pizzeri pomimo iz ciasto takie jest.Kupowalam wielokrotnie mieszanki przyprawc co to niby do pizzy sa i tez guzik.Przepraszam ze sie podpiołam z nieco innym tematem.
Agnieszka
hehe..a ja jak po raz pierwszy sama robilam pizze(z tej kserowki p.Hut)to mi wyszla dobrze doprawiona jak z pizzeri(dalam cubrice,czerwona i zielona, oregano...i sol,pieprz,przyprawy do grilla i nie pamietam co jeszcze..hehe)dodalam czesc przypraw do ciasta a druga czesc do sosu i na wierzch:0
pozdrawiem
Andzia005, my robimy pizzę tonami;-) i moim zdaniem jest o wiele lepsza niż w pizzerii. Kwestię ciasta chyba masz opanowaną, więc napiszę, co robimy (z mężem) dalej.
Ciasto smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dajemy ketchup pikantny. Po rozmarowaniu posypujemy oregano, następnie dajemy nadzienie i wszystko posypujemy np. mieszanką przypraw włoskich, składającą się z czosnku granulowanego, tymianku, oregano, papryki, pieprzu i soli. Naprawdę sobie nie żałujemy tych przypraw:)). Pizza tak pachnie, że nie możemy wytrzymać do końca pieczenia, tak nam ślinka cieknie.
A ja polecam Ci ten przepis.
Moze Cie mile zaskoczyc, wychodzi bardzo dobra. :D