Forum

Kuchenne porady

ciasto na pizzę jak w pizzerii

• Autor: cymi Data: 2007-06-05 21:53:00

Może ktoś zna przepis na ciasto takie jak podaja w pizzerii.Ja robie pizzę na ciescie drozdzowym,ale wychodzi mi grube i pulchne,a chciałabym zeby było cienkie i chrupiace.

• Autor: till Data: 2007-06-05 21:58:10

2 szklanki mąki
    2/3 szklanki letniej wody
    2 dkg drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Do mąki dodać rozpuszczone  w wodzie drożdże, sól i olej. Wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia (tak min, z pół godziny). Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Posmarować ciasto oliwą. Piec w temperaturze 230 stopni przez około 25 minut.
    Po 15-20 minutach, gdy jest już podpieczone, wyjąć posmarowac sosem do pizzy i wyłożyć pozostałe produkty.

Ciasto wystarcza akurat na całą blachę piekarnikową. Cienkie i chrupiące. Polecam!

• Autor: Bodek Data: 2007-06-06 11:58:34

ja mieszalem make zwykla pol na pol z maka kurpczatka -- brzegi ladny kolor maja i smak jest ok.
    co do sosu to pomidory bez skorki zmieszane z przyprawa do pizzy firmy kamis.
    nie wypiekalem nigdy przed polozeniem.
    na blaszke oliwa i rozciagnac ciasto -- cieniutkie musi byc - posmarowac sosem - nalozyc co sie chce (surowe), posypac sola pieprzem i oregano i do pieca ....
    smacznego

• Autor: alisia Data: 2007-06-05 22:57:54

Ja polecam Ci pizze wg tego przepisu, jest super

http://wielkiezarcie.com/przepis13879.html

• Autor: Iglosik Data: 2007-06-06 07:23:05

A ja polecam ci swój przepis wypróbowany na pizzę. Znajdziesz go wpisując na wyszukiwarce "PIZZA według Iglosika". I nie przejmuj się grubością.....wystarczy placek mocno wywałkować na jakieś 3mm i na pewno ci mocno nie urośnie. Ja robię w zależności jak chcą moje kobietki albo na cieniutkim albo na grubiutkim !.

• Autor: andzia005 Data: 2007-06-06 07:30:54

Witam
    Ciasto jak ciasto.Jak powiedział mój przedmówca wystarczy cienko rozwałkować.Ja mam zawsze problem z przyprawami nigdy pizza nie pachnie i nie smakuje jak z pizzeri pomimo iz ciasto takie jest.Kupowalam wielokrotnie mieszanki przyprawc co to niby do pizzy sa i tez  guzik.Przepraszam ze sie podpiołam z nieco innym tematem.
    Agnieszka

• Autor: Eithel Data: 2007-06-06 18:54:03

hehe..a ja jak po raz pierwszy sama robilam pizze(z tej kserowki p.Hut)to mi wyszla dobrze doprawiona jak z pizzeri(dalam cubrice,czerwona i zielona,  oregano...i sol,pieprz,przyprawy do grilla i nie pamietam co jeszcze..hehe)dodalam czesc przypraw do ciasta a druga czesc do sosu i na wierzch:0
    pozdrawiem

• Autor: vena1980 Data: 2007-06-06 19:31:37

Andzia005, my robimy pizzę tonami;-) i moim zdaniem jest o wiele lepsza niż w pizzerii. Kwestię ciasta chyba masz opanowaną, więc napiszę, co robimy (z mężem) dalej.
    Ciasto smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dajemy ketchup pikantny. Po rozmarowaniu posypujemy oregano, następnie dajemy nadzienie i wszystko posypujemy np. mieszanką przypraw włoskich, składającą się z czosnku granulowanego, tymianku, oregano, papryki, pieprzu i soli. Naprawdę sobie nie żałujemy tych przypraw:)). Pizza tak pachnie, że nie możemy wytrzymać do końca pieczenia, tak nam ślinka cieknie.

• Autor: aga9999 Data: 2007-06-06 12:51:23

A ja polecam Ci ten przepis.
    Moze Cie mile zaskoczyc, wychodzi bardzo dobra. :D

Przejdź do pełnej wersji serwisu