Witam!Dostałam w prezencie dużą kostke parmezanu i zastanawiam sie jak go wykorzystać.Interesują mnie głównie przepisy na sałatki z tym serem (gdzies czytałam o rukoli i syszonych pomidorach z parmezanem?), ale też słyszałam, że można go użyc przyrządzając rybkę?Najmniej interesują mnie makarony z parmezanem, bo tu juz coś niecoś wiem. Generalnie im mniej tłuste i zapychające danie z tym serkiem, tym lepiej (choć wiem, że to może wyglądać na paradoks: nietłusto z serem;) ).z góry dzieki!pozdr.olga
Niestety ta masa przepisów, która pojawia sie w naszej wyszukiwarce, to w większości zapiekanki i makarony. Jeśli chodzi o sałatki, to marniutko. Myślę, że możesz śmiało zastosować np. sałatę rzymską, do tego pomidorki, jak lubisz orzechy to można je najpier uprażyć na patelni a potem dodać do reszty składników, trochę oliwki, trochę octu balsamicznego i oczywiście starty parmezan. Wszystko doprawić solą i pieprzem. To tak na szybko i chyba najprościej. W temacie bardziej egzotycznym proponuję sałatkę, którą znalazłam na innej stronie http://www.kuchniaonline.pl/index.php/Sa%C5%82atka_z_kurczakiem_i_melonem Zapowiada się smakowicie. Chyba skuszę się na nią któregoś dnia :-)
Dalszy ciąg: Oczywiście ten przepis możesz wykorzystać jako bazę do wlasnych pomysłów. W nim jest mowa o połowie kurczaka z rożna, ale przecież da się go zastąpić zwykłą piersią z kurczaka usmażoną na patelni. Jak nie lubisz jogurtu, to zastosuj klasyczny sos winegret z odrobiną miodu. Inny pomysł, to sałata lodowa wymieszana z tuńczykiem (z puszki w sosie własnym-kawałki), do tego cieniutkie krążki czerwonej cebuli, można zrobić grzanki czosnkowe, oliwki, doprawic oliwką, sokiem z cytryny, sola, pieprzem i oczywiście posypać parmezanem :-) Jak lubisz anchois (ja nie lubię), to równiez można je wpakować do takiej sałatki albo zastąpić nimi tuńczyka. Miłego pichcenia. Pozdrawiam.
Dziekuję pieknie za pomysł;) To z tuńczykiem wygląda naprawde nieźle! Właśnie zjadłam na śniadanko sałatke rzymska, o którj pisałaś wczesniej- palce lizac! choć doszlam do wniosku, że parmezan jest tak pysznym serem, że do czego sie go nie doda, będzie przesmacznie;) nawet sam jest rewelacyjny;) Pozdrawiam!
Witam!Dostałam w prezencie dużą kostke parmezanu i zastanawiam sie jak go wykorzystać.Interesują mnie głównie przepisy na sałatki z tym serem (gdzies czytałam o rukoli i syszonych pomidorach z parmezanem?), ale też słyszałam, że można go użyc przyrządzając rybkę?Najmniej interesują mnie makarony z parmezanem, bo tu juz coś niecoś wiem. Generalnie im mniej tłuste i zapychające danie z tym serkiem, tym lepiej (choć wiem, że to może wyglądać na paradoks: nietłusto z serem;) ).z góry dzieki!pozdr.olga
Wpisz w wyszukiwarce słowo parmezan, wyskoczy ci masa przepisów
Niestety ta masa przepisów, która pojawia sie w naszej wyszukiwarce, to w większości zapiekanki i makarony. Jeśli chodzi o sałatki, to marniutko. Myślę, że możesz śmiało zastosować np. sałatę rzymską, do tego pomidorki, jak lubisz orzechy to można je najpier uprażyć na patelni a potem dodać do reszty składników, trochę oliwki, trochę octu balsamicznego i oczywiście starty parmezan. Wszystko doprawić solą i pieprzem. To tak na szybko i chyba najprościej. W temacie bardziej egzotycznym proponuję sałatkę, którą znalazłam na innej stronie http://www.kuchniaonline.pl/index.php/Sa%C5%82atka_z_kurczakiem_i_melonem Zapowiada się smakowicie. Chyba skuszę się na nią któregoś dnia :-)
Dalszy ciąg: Oczywiście ten przepis możesz wykorzystać jako bazę do wlasnych pomysłów. W nim jest mowa o połowie kurczaka z rożna, ale przecież da się go zastąpić zwykłą piersią z kurczaka usmażoną na patelni. Jak nie lubisz jogurtu, to zastosuj klasyczny sos winegret z odrobiną miodu. Inny pomysł, to sałata lodowa wymieszana z tuńczykiem (z puszki w sosie własnym-kawałki), do tego cieniutkie krążki czerwonej cebuli, można zrobić grzanki czosnkowe, oliwki, doprawic oliwką, sokiem z cytryny, sola, pieprzem i oczywiście posypać parmezanem :-) Jak lubisz anchois (ja nie lubię), to równiez można je wpakować do takiej sałatki albo zastąpić nimi tuńczyka. Miłego pichcenia. Pozdrawiam.
Dziekuję pieknie za pomysł;) To z tuńczykiem wygląda naprawde nieźle!
Właśnie zjadłam na śniadanko sałatke rzymska, o którj pisałaś wczesniej- palce lizac!
choć doszlam do wniosku, że parmezan jest tak pysznym serem, że do czego sie go nie doda, będzie przesmacznie;) nawet sam jest rewelacyjny;)
Pozdrawiam!
Niestety pod wskazanym linkiem znalazłam tylko inf: