Forum

Kuchenne porady

Paella :))))))))))

  • Autor: till Data: 2007-06-07 08:39:25

    Była idealna, smaczna, aromatyczna... z kurczakiem, pomidorami i mozarellą. Żółta, więc pewnie z szafranem. Tyle o niej wiem... i teraz chcę ją zrobić. Nieśmiało więc uśmiecham się z prośbą o pomoc do wszystkich, którzy mogą mi coś podpowiedzieć w kwestii kuchni hiszpańskiej (wiem, że ta mozarella to tak trochę obok, ale niech będzie, że hiszpańska).

  • Autor: aga9999 Data: 2007-06-07 09:09:46

    Paella z mozarella? z serem? hmm moze to byla pizza? :)
    Ta paella wg mnie jest bardzo dobra Bodkowa
    taka zolta, jak lubisz :-)

  • Autor: aga9999 Data: 2007-06-07 09:58:00

    Hej Paella wywodzi sie z Walencji. Pierwsze jakies informacje o tejze potrawie pochodza z XVIII wieku.
    Skad nazwa paella? Otoz tak w Walencji mowi sie na patelnie, podobnie chyba jest w Katalonii. Ale 100% pewnosci nie mam.
    (Po hiszpansku patelnia to sarten)
    Wyrozniamy 2 podstawowe rodzaje paelli. Paella valenciana oraz paella de mariscos lub marinera (z owocow morza).
    Na te pierwsza sklada sie ryz, kurczak, krolik, pomidory, fasola biala i szparagowa, czasami karczochy, szafran, slodka papryka.
    Na te druga owoce morza typu kalamary, rozne krewetki, ośmiornica, langusty, oczywiscie ryz, jakis barwnik np szafran, pomidory, czosnek.
    To chyba z grubsza tyle o paelli.
    Pozdrawiam

  • Autor: till Data: 2007-06-07 10:19:00

    Też mnie ta mozarella zdumiała, ale jak rozumiem to pewnie jakiś zabłąkany Włoch dorzucił podstępnie. Paellę jadłam drugi raz w życiu. Pierwszą wiele lat temu w Madrycie i niewiele z tego pamiętam (oprócz owoców morza, którymi postanowiłam się od tej pory żywić- plan ambitny, acz zupełnie kosmiczny biorąc pod uwagę realia Polski centralnej lat 80/90), a drugą wczoraj w restauracji hiszpańskiej z nazwy. I to właśnie nad tą wczorajszą się tak rozczulam...

  • Autor: Bodek Data: 2007-06-07 10:25:54

    ja mam w przepisach paella. niektore restauracje wrzucaja mozarella aby ryz byl miekszy ale ja wole bez -- jest smaczniejsze.... pozdr..

  • Autor: nutella Data: 2007-06-07 11:07:34

    A ja jestem ciekawa jak nazwę tej potrawy wymawiają Hiszpanie? Bo chyba nie Paella, słyszałem kiedyś że Paeja ale nie wiem...

    Powiem wam, że będąc w Hiszpanii jadłam Paellę chyba 6 razy i za każdym razem była inna bo każdy kucharz robił ja trochę inaczej. Pamiętam, że w jednej był zielony groszek, w innej było chorizo, jakaś była bez kurczaka tylko z samymi owocami morza, była też bez pomidorów. Moja koleżanka twierdzi, że z Paellą jest troszkę jak z naszym bigosem- są podstawowe składniki ale i tak każdy robi trochę po swojemu:)))

  • Autor: aga9999 Data: 2007-06-07 11:09:58

    tak ll wymawia sie jak j paeja ale czasami slychac paedźia ciezko to napisac.

  • Autor: eireen Data: 2010-10-30 17:32:55

    miedzy 'j' a 'dź'

  • Autor: luckystar Data: 2007-06-07 12:12:42

    Till polecam moja, przepis jest oryginalny http://wielkiezarcie.com/przepis21928.html

  • Autor: Baśka Data: 2007-06-07 16:20:31

    Paellę taką jak Bodkowa jadłam na Ibizie.Od tego czasu uwielbiam ją.W tej jedzonej przezemnie były jeszcze kawałki ryby.
    Oj,wrócić tam i ciepłym wieczorem zjeść w ogródku pyszną paellę,a potem włóvczyć się po wyspie do białego rana.--rozmarzyłam się

  • Autor: bahus Data: 2007-06-07 19:11:17

    http://wielkiezarcie.com/przepis3852.html to przepis oryginalny, ale o produkty dość trudno
    Bahus

  • Autor: till Data: 2007-06-07 19:36:22

    Muszle w kształcie serca... no faktycznie mogę mieć drobny problem ;))))))))))

Przejdź do pełnej wersji serwisu