Forum

Gawędy o jedzeniu

czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni ?

• Autor: anax23 Data: 2007-06-10 12:09:33

Tak sobie pomyślałam że moglibyśmy stworzyć listę zakupow.Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni.
    Moja lista to:
    przecier pomidorowy
    makaron
    ryż
    mąka
    jaja
    ziemniaki
    olej,oliwa
    serek pleśniowy(do spagetti0
    cebula
    dzem
    mleko
    włoszczyzna mrożona w paseczki
    mrożony koper i pietruszka
    przyprawy
    cukier,sól,pieprz

czekam na dalsze propozycje

• Autor: Eithel Data: 2007-06-10 13:22:36

papryczka,otreby,sosy i duzo tego jeszcze ale teraz mi mozg odpada....

• Autor: Eithel Data: 2007-06-14 16:06:13

mięsa!!!!!!bataonikow zbozowych albo jakis jogurtw(ostatnio odkrylam pyszny rodzaj:)) lub serkow albo platkow sniadaniowych

• Autor: olcieek Data: 2007-06-10 13:28:40

Wiele produktów będzie się w moim przypadku powtarzać ;) Zdecydowanie nie może zabraknąć:
    mleka oraz wszelkich nabiałowych produktów typu serki wiejskie, jogurty, kefiry, maślanki, ser żółty - tego to Ci w mojej lodówce zawsze dostatek i nie może ich zabraknąć, braki uzupełniane od razu hehe
    Poza tym to do mojego ukochanego ostatnio pieczenia: jajek, mąki, cukru, kakao, proszki do pieczenia, soda, cukry waniliowe, przyprawy "ciastowe";
    Wiadomo te wszystkie podstawowe produkty typu warzywa i owoce- to nawet nie warto wymieniać :P
    W zamrażarce zawsze muszą być LODY, LODY i jesszcze raz LODY (!), kostki lodu (kupujemy w sklepie, bo są większe, powoli się rozpuszczają, chociaż wiem że niektórzy uznają to pewnie za coś dziwnego, bo po co kupować lod skoro mozna samemu w domu zrobić ? Ale zapewniam kupny lód znacznie się różni od tego robionego w domu ;) ), warzywa na patelnie z Biodronki (conajmniej 2 paczki :P, wszystkie hortexu i tego typu inne wymiękają przy biedronkowych warzywek na patelnie, o ! )
    Z niezdrowych przegryzek w domu są zawsze paluszki Lajkonika i Bake Rollsy, lubimy mieć też w domu delicje i różne ciastka typu Hit, krakersiki i Delicje do wystawienia na stół dla niespodziewanych gości :P
    Poza tym zgrzewka wody mineralnej (Muszyna dla rodziców, ja Kropla BezKitu :P ), Ice Tea, piwko w lodówce i jest dobrze ^^
    Róznego typu herbatu to u mnie w domu podstwa - sypane (tylko Saga :D ), w torebkach, białe, czarne, czerwone, ziołowe, owocowe, roobiobos :)
    A i nie wiem dlaczego przypomniało mi się, że w ldówie musi być koniecznie ketchup i to bez dwóch zdań ! :D

Starczy bo sie rozpisałam ;)

• Autor: joking Data: 2007-06-10 14:40:50

Zioła, wszelkie przyprawy, czosnek i jeszcze raz czosnek- dodaję go praktycznie do wszystkiego.
    Owoce.
    Dobra kawa.
     Sery- żółke, pleśniowe, brie itd.
     Ziemniaki.
     Cebula.
    Pomidory, ogórki, papryka.

• Autor: joking Data: 2007-06-10 19:13:05

Proponuję wątek przenieść do gawędy o jedzeniu

• Autor: renataz36 Data: 2007-06-12 09:42:55

Pewnie wiele rzeczy będzie się powtarzać zwłaszcza tych podstawowych ale powiem tak, choćby lodówka była pełna smakołyków a zabrakło w niej żółtego sera, ketchupu i majonezu to oni mówią "mamo nie ma co jeść, czemu nie ma sera!!!"

• Autor: sabia Data: 2007-06-12 21:31:34

U mnie nie może zabraknąć ogórków i pomidorów. Przynajmniej latem chociaż zimą ogórki też są prawie cały czas. No i śmietana kwaśna bo ją dodaję do prawie wszystkich potraw :D (nawet do bigosu i jajecznicy hihihi)

• Autor: inga_m Data: 2007-06-13 09:35:07

herbaty czerwonej i zielonej, kawy, mleka, ciemnego pieczywa, miesa w zamrazarce (dla rodziny, bo dla mnie mogloby go nie byc), nabialu typu serki, jogurty, sery biale (2/3 lodowki zajmuje ;)), oliwy, maki, cukru, jajek, swiezych warzyw i owocow, makaronu, ryzu, kasz, konfitur, oliwek platkow sniadaniowych. w sumie sklep mam "pod domem", ale te rzeczy z reguly sa. aha, no i jeszcze wody mineralnej.

• Autor: Janek Data: 2007-06-15 21:52:11

Zestaw ostrych noży w tym typu tasak ale lekki, do krojenia(!), deseczka do czosnku (osobna mała), + trzy inne w tym jedna do mięsa (wolę jednak drewniane, bo nie tepia tak noży,durszlak, trzy rozmiary sitek ( w tym jedno-dwa z tworzywa) sito do mąki, porządna stolnica. wałki (dwa jeden większy), łyżki i łopatki drewniane, patyszki szaszłykowe (bambus) (sprawdzam nimi ziemniaki i również jarzyny  przy gotowaniu, oj ...uzbierało by się ...
    O wszelkiego rodzaju ziołach przyprawowych (każde osobno i gotowe mieszanki) już nie wspomnę.
    Janek

• Autor: aga1 Data: 2007-06-22 14:10:29

Najwazniejsze-przypraw,marynat,ziół(to mój niezbędnik)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu