Tak sobie pomyślałam że moglibyśmy stworzyć listę zakupow.Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni. Moja lista to: przecier pomidorowy makaron ryż mąka jaja ziemniaki olej,oliwa serek pleśniowy(do spagetti0 cebula dzem mleko włoszczyzna mrożona w paseczki mrożony koper i pietruszka przyprawy cukier,sól,pieprz
Wiele produktów będzie się w moim przypadku powtarzać ;) Zdecydowanie nie może zabraknąć: mleka oraz wszelkich nabiałowych produktów typu serki wiejskie, jogurty, kefiry, maślanki, ser żółty - tego to Ci w mojej lodówce zawsze dostatek i nie może ich zabraknąć, braki uzupełniane od razu hehe Poza tym to do mojego ukochanego ostatnio pieczenia: jajek, mąki, cukru, kakao, proszki do pieczenia, soda, cukry waniliowe, przyprawy "ciastowe"; Wiadomo te wszystkie podstawowe produkty typu warzywa i owoce- to nawet nie warto wymieniać :P W zamrażarce zawsze muszą być LODY, LODY i jesszcze raz LODY (!), kostki lodu (kupujemy w sklepie, bo są większe, powoli się rozpuszczają, chociaż wiem że niektórzy uznają to pewnie za coś dziwnego, bo po co kupować lod skoro mozna samemu w domu zrobić ? Ale zapewniam kupny lód znacznie się różni od tego robionego w domu ;) ), warzywa na patelnie z Biodronki (conajmniej 2 paczki :P, wszystkie hortexu i tego typu inne wymiękają przy biedronkowych warzywek na patelnie, o ! ) Z niezdrowych przegryzek w domu są zawsze paluszki Lajkonika i Bake Rollsy, lubimy mieć też w domu delicje i różne ciastka typu Hit, krakersiki i Delicje do wystawienia na stół dla niespodziewanych gości :P Poza tym zgrzewka wody mineralnej (Muszyna dla rodziców, ja Kropla BezKitu :P ), Ice Tea, piwko w lodówce i jest dobrze ^^ Róznego typu herbatu to u mnie w domu podstwa - sypane (tylko Saga :D ), w torebkach, białe, czarne, czerwone, ziołowe, owocowe, roobiobos :) A i nie wiem dlaczego przypomniało mi się, że w ldówie musi być koniecznie ketchup i to bez dwóch zdań ! :D
Zioła, wszelkie przyprawy, czosnek i jeszcze raz czosnek- dodaję go praktycznie do wszystkiego. Owoce. Dobra kawa. Sery- żółke, pleśniowe, brie itd. Ziemniaki. Cebula. Pomidory, ogórki, papryka.
Pewnie wiele rzeczy będzie się powtarzać zwłaszcza tych podstawowych ale powiem tak, choćby lodówka była pełna smakołyków a zabrakło w niej żółtego sera, ketchupu i majonezu to oni mówią "mamo nie ma co jeść, czemu nie ma sera!!!"
U mnie nie może zabraknąć ogórków i pomidorów. Przynajmniej latem chociaż zimą ogórki też są prawie cały czas. No i śmietana kwaśna bo ją dodaję do prawie wszystkich potraw :D (nawet do bigosu i jajecznicy hihihi)
herbaty czerwonej i zielonej, kawy, mleka, ciemnego pieczywa, miesa w zamrazarce (dla rodziny, bo dla mnie mogloby go nie byc), nabialu typu serki, jogurty, sery biale (2/3 lodowki zajmuje ;)), oliwy, maki, cukru, jajek, swiezych warzyw i owocow, makaronu, ryzu, kasz, konfitur, oliwek platkow sniadaniowych. w sumie sklep mam "pod domem", ale te rzeczy z reguly sa. aha, no i jeszcze wody mineralnej.
Zestaw ostrych noży w tym typu tasak ale lekki, do krojenia(!), deseczka do czosnku (osobna mała), + trzy inne w tym jedna do mięsa (wolę jednak drewniane, bo nie tepia tak noży,durszlak, trzy rozmiary sitek ( w tym jedno-dwa z tworzywa) sito do mąki, porządna stolnica. wałki (dwa jeden większy), łyżki i łopatki drewniane, patyszki szaszłykowe (bambus) (sprawdzam nimi ziemniaki i również jarzyny przy gotowaniu, oj ...uzbierało by się ... O wszelkiego rodzaju ziołach przyprawowych (każde osobno i gotowe mieszanki) już nie wspomnę. Janek
Tak sobie pomyślałam że moglibyśmy stworzyć listę zakupow.Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni.
Moja lista to:
przecier pomidorowy
makaron
ryż
mąka
jaja
ziemniaki
olej,oliwa
serek pleśniowy(do spagetti0
cebula
dzem
mleko
włoszczyzna mrożona w paseczki
mrożony koper i pietruszka
przyprawy
cukier,sól,pieprz
czekam na dalsze propozycje
papryczka,otreby,sosy i duzo tego jeszcze ale teraz mi mozg odpada....
mięsa!!!!!!bataonikow zbozowych albo jakis jogurtw(ostatnio odkrylam pyszny rodzaj:)) lub serkow albo platkow sniadaniowych
Wiele produktów będzie się w moim przypadku powtarzać ;) Zdecydowanie nie może zabraknąć:
mleka oraz wszelkich nabiałowych produktów typu serki wiejskie, jogurty, kefiry, maślanki, ser żółty - tego to Ci w mojej lodówce zawsze dostatek i nie może ich zabraknąć, braki uzupełniane od razu hehe
Poza tym to do mojego ukochanego ostatnio pieczenia: jajek, mąki, cukru, kakao, proszki do pieczenia, soda, cukry waniliowe, przyprawy "ciastowe";
Wiadomo te wszystkie podstawowe produkty typu warzywa i owoce- to nawet nie warto wymieniać :P
W zamrażarce zawsze muszą być LODY, LODY i jesszcze raz LODY (!), kostki lodu (kupujemy w sklepie, bo są większe, powoli się rozpuszczają, chociaż wiem że niektórzy uznają to pewnie za coś dziwnego, bo po co kupować lod skoro mozna samemu w domu zrobić ? Ale zapewniam kupny lód znacznie się różni od tego robionego w domu ;) ), warzywa na patelnie z Biodronki (conajmniej 2 paczki :P, wszystkie hortexu i tego typu inne wymiękają przy biedronkowych warzywek na patelnie, o ! )
Z niezdrowych przegryzek w domu są zawsze paluszki Lajkonika i Bake Rollsy, lubimy mieć też w domu delicje i różne ciastka typu Hit, krakersiki i Delicje do wystawienia na stół dla niespodziewanych gości :P
Poza tym zgrzewka wody mineralnej (Muszyna dla rodziców, ja Kropla BezKitu :P ), Ice Tea, piwko w lodówce i jest dobrze ^^
Róznego typu herbatu to u mnie w domu podstwa - sypane (tylko Saga :D ), w torebkach, białe, czarne, czerwone, ziołowe, owocowe, roobiobos :)
A i nie wiem dlaczego przypomniało mi się, że w ldówie musi być koniecznie ketchup i to bez dwóch zdań ! :D
Starczy bo sie rozpisałam ;)
Zioła, wszelkie przyprawy, czosnek i jeszcze raz czosnek- dodaję go praktycznie do wszystkiego.
Owoce.
Dobra kawa.
Sery- żółke, pleśniowe, brie itd.
Ziemniaki.
Cebula.
Pomidory, ogórki, papryka.
Proponuję wątek przenieść do gawędy o jedzeniu
Pewnie wiele rzeczy będzie się powtarzać zwłaszcza tych podstawowych ale powiem tak, choćby lodówka była pełna smakołyków a zabrakło w niej żółtego sera, ketchupu i majonezu to oni mówią "mamo nie ma co jeść, czemu nie ma sera!!!"
U mnie nie może zabraknąć ogórków i pomidorów. Przynajmniej latem chociaż zimą ogórki też są prawie cały czas. No i śmietana kwaśna bo ją dodaję do prawie wszystkich potraw :D (nawet do bigosu i jajecznicy hihihi)
herbaty czerwonej i zielonej, kawy, mleka, ciemnego pieczywa, miesa w zamrazarce (dla rodziny, bo dla mnie mogloby go nie byc), nabialu typu serki, jogurty, sery biale (2/3 lodowki zajmuje ;)), oliwy, maki, cukru, jajek, swiezych warzyw i owocow, makaronu, ryzu, kasz, konfitur, oliwek platkow sniadaniowych. w sumie sklep mam "pod domem", ale te rzeczy z reguly sa. aha, no i jeszcze wody mineralnej.
Zestaw ostrych noży w tym typu tasak ale lekki, do krojenia(!), deseczka do czosnku (osobna mała), + trzy inne w tym jedna do mięsa (wolę jednak drewniane, bo nie tepia tak noży,durszlak, trzy rozmiary sitek ( w tym jedno-dwa z tworzywa) sito do mąki, porządna stolnica. wałki (dwa jeden większy), łyżki i łopatki drewniane, patyszki szaszłykowe (bambus) (sprawdzam nimi ziemniaki i również jarzyny przy gotowaniu, oj ...uzbierało by się ...
O wszelkiego rodzaju ziołach przyprawowych (każde osobno i gotowe mieszanki) już nie wspomnę.
Janek
Najwazniejsze-przypraw,marynat,ziół(to mój niezbędnik)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!