Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Urlop okolicznściowy a wypoczynkowy?

• Autor: Angelikabg Data: 2007-06-11 22:51:31

Witam. Mam pewien problem. Otóż za 2 tygodnie mam termin porodu, ale, że pierwsza była cesarka, to lekarz wysyła mnie 18 czerwca do szpitala - bo, jak mi powiedział taka jest procedura, że muszę się tam zgłosić wcześniej, by szpital zadecydował, czy druga też będzie cesarka - zdaniem lekarza - druga też powinna być cesarka.
    W związku z tym mój mąż chce wziąść od 18 czerwca urlop wypoczynkowy, by zająć się naszym trzyletnim synkiem. Wiem, że gdy urodzę dziecko, to mężowi będą przysługiwały 2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka. Ale nie wiem jak się sprawa ma, gdy mąż będzie na wypoczynkowym, w tym czasie rodzi się dziecko - czy te dwa dni okolicznościowego wtedy przepadają, czy można je wykorzystać np. po zakończen iu wypoczynkowego, w sensie jak się sprawa ma w takim przypadku. Bardzo proszę o pomoc i jeżeli to możliwe to o jakąś podstawę prawną. Nie chciałabym, żeby mąż stracił te 2 dni okolicznościowego, zwłaszcza, że nie ma co liczyć na dobre serce szefów mojego męża.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

• Autor: nonka4 Data: 2007-06-11 22:59:58

może tu coś znajdziesz

http://prawo-pracy.pl/forum/viewforum.php?f=35

• Autor: piola Data: 2007-06-12 08:32:38

Ja parę dni przed porodem wylądowałam na patologii i wtedy mąż dostał ze szpitala opiekę nad naszym czteroletnim synkiem. Myślę, że takie coś przysługiwałoby również Tobie, musicie tylko powiedzieć o tym w szpitalu.

• Autor: piola Data: 2007-06-12 08:34:41

Jest to super rozwiązanie zwłaszcza, że mąż nie ma co liczyć na dobre serce szefostwa, nie marnuje w ten sposób urlopu. Ponadto po porodzie może wziąść róznież zwolnienie wypisane przez lekarza na opiekę nad żoną. Zwłaszcza po cesarce.

• Autor: Maciejka24 Data: 2007-06-12 11:03:16

Piola ma rację. Twojemu mężowi przysługuje opieka nad dzieckiem płatna przez ZUS, co prawda tylko 80%, ale po co ma marnować urlop. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązania.

• Autor: Angelikabg Data: 2007-06-12 11:28:45

Dziękuję bardzo za pomoc:-)
    Nie wiem jeszcze co zrobimy, bo okazało się, że nie wiadomo co z firmą męża będzie, bo jakieś dziwne rzeczy dzieją się w spółkach, które mają umowy z kopalniami. Pozdrawiam

• Autor: vena1980 Data: 2007-06-12 17:28:14

Jeśli pracownik jest na urlopie wypoczynkowym, to urlop okolicznościowy nie może przerwać urlopu, tzn., że jeśli urlop ma do 15 czerwca, a 12 czerwca urodzi się dziecko, to nadal jest na urlopie wypoczynkowym.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-06-12 17:37:24

Vena ma racje.Mnie bedac na urlopie zmarl ojciec i nie dostalam urlopu okolicznosciowego z tego powodu wlasnie(choc normalnie sie przysluguje).A to dlatego ze bylam na urlopie wypoczynkowym.Wiec jak twoj maz bedzie na urlopie wypoczynkowym i w tym czasie urodzi sie wam dziecko nie beda mu sie przyslugiwaly te dwa dni niestety.

• Autor: renataz36 Data: 2007-06-13 06:15:18

W moim zakładzie jest tak że jesli pracownik jest na urlopie wypoczynkowym to urlop okolicznościowy wykorzystuje zaraz po zakończeniu wypoczynkowego, czyli jak to mówią "nic straconego" skoro mu się należy to dają bez problemu. Pozdrówka i szczęśliwego rozwiązania

Przejdź do pełnej wersji serwisu