Forum

Kuchenne porady

Lody bez żółtek??? Da się?

• Autor: cailleach Data: 2007-06-12 14:41:17

Naszło mnie tak właśnie na chłodniki, i pomyślałam sobie o czymś mrożonym, lodopodobnym, co można by wrzucić do gazpacho. Nie chcę sie bawić z żółtkami bo nie umiem i się boję salmonelli. Czy ktoś ma jakiś pomysł, co z czym zmieszać, żeby się w miarę ładnie zamroziło i nie bardzo na twardo? Sam jogurt sie mrozi, ale raczej jak woda, czyli tylko kostki z niego można robić. Śmietanka? Śmietana kwaśna z czymś? Dodam, ze chodzi mi o lody na czosnkowo... bazyliowo... tymiankowo... wiem, perwersja ale Włosi takie mają.

• Autor: Glumanda Data: 2007-06-12 16:20:58

Hej! mysle, ze da sie takie lody zrobic, skoro Wlosi je maja... ale na pewno nie uda sie ich zrobic tak, aby po zamrozeniu byly miekkie, uzyskasz jedna twarda bryle... ktora bedziesz musiala zmiksowac w malakserze lub tym podobnym urzadzeniu. Uzyj kwasnej smietanki i np. jogurtu tak jakbys chciala zrobic chlodnik. Dodam, ze lody tzw. sorbety mozna bez maszyny do lodow  w ten sposob przygotowywac i analogicznie, miksuje sie je przed podaniem, aby dostaly miekka gladka konsystencje. Mikser, czy tez pojemnij w ktorym bedziemy miksowac, lepiej gdyby byl schlodzony... bo inaczej lody rozpuszcza sie zbyt szybko. Powodzenia!
    Pomyslalas juz....? lody barszczowe!!! z czosnkiem....rozowe!!! jak malinowe! :)

• Autor: lubczyk69 Data: 2007-06-13 12:46:46

"Lody" bez zoltek i smietany przywyklo sie okreslac mianem - sorbetow.
    Musisz w czasie zamrazania stale mieszac mase co minimum 1/2 godziny. Inaczej Ci sie zblokuja. Pamietaj, ze dodatek paru kropli alkoholu obniza temp. zamarzania. Mozesz dac nieco vermutu Martini Dry, dobrego ginu albo nawet Pernod`u (anyzowy)

• Autor: Mari Data: 2007-06-13 20:08:22

Znalazlam cos takiego: 3 pojemniczki jogurtu, 200-250 ml slodkiej wysokoprocentowej smietanki. Rozmiksowac jogurty, dobrze ubic smietanke, delikatnie wymieszac z jogurtem. W oryginale sa jako dodatek zmiksowane owoce ale mysle ze jak dodasz np. posiekany koperek,pietruszke, czosnek czy inne "dobrotki" to bedzie sie nadawalo do chlodnika. Zamrozic by trzeba w pojemniku na kostki lodu. Sprobujesz?

• Autor: cailleach Data: 2007-06-13 21:31:36

Dzieki za podpowiedzi, bedę walczyć, najwyżej będą na twardo... Ostatecznie gazpacho się z kostkami lodu podaje dam znać co mi wyszło.

• Autor: cailleach Data: 2007-06-13 21:31:43

Dzieki za podpowiedzi, bedę walczyć, najwyżej będą na twardo... Ostatecznie gazpacho się z kostkami lodu podaje dam znać co mi wyszło.

Przejdź do pełnej wersji serwisu