Forum

Kuchenne porady

Garnki Berghoff

• Autor: mamawiesia Data: 2007-06-13 07:45:13

mam zamiar zakupić sobie garnki wymienionej w tytule firmy i w związku z tym prosze użytkowników tych garnków o podzielenie się swoimi doświadczeniami związanymi z użytkowaniem garnków. mam dylemat czy zakupić garnki z termometrami w pokrywach czy nie? czy lepiej mieć pokrywki szkalne czy metalowe?  nie wiem czy gotowanie w garnkach z termometrem jest wygodne czy też uciążliwe, dodam że gotować będę zarówno ja jak i moje dzieci i boję się że zrobią coś nie tak. poczytałam sobie opis jak gotować w tych garnkach i trochę mnie to..... hmm nie wiem jakiego słowa użyć.... przeraziło? instrukcja podaje że nie wolno przegrzewać garnków, żeby temteratura nie była większa niż 80 stopni i takie tam inne..... nie wiem czy w związku z tym gotowanie nie zmieni się z przyjemności w jakąś operację podlegającą ścisłemu rygorowi?!
    proszę zatem użytkowników tych garów o podzielenie się swoimi doświadczeniami związanymi z gotowaniem oraz opiniami na ten temat.
    bardzo dziękuję i pozdrawiam Wiesia

• Autor: aga9999 Data: 2007-06-13 07:57:03

Hej
    Uzytkuje takie garnki.
    Co do zalet to fajne jest ich grube dno (trzymaja temperature), a po drugie garnki jak garnki. Nie zauwazylam zadnych wspanialych wlasciwosci.
    Same na pewno nie gotuja :-)
    Pokrywa z termometrem okazala sie strasznym badziewiem, bo juz chyba ani jedna sie nie uchowala, wszystkie sie rozlecialy, nie wiem moze od temperatury..
    Musialam dokupic sobie pokrywki (takie zwykle, co sprzedaja na sztuki w marketach). Bo jestem sknera i na nowe garnki szkoda mi kasy.
    Moze ktos inny ma inne doswiadczenia.
    Pozdrawiam

• Autor: donama Data: 2007-06-13 08:26:07

Gotuję w tych garach od 5 lat, w zasadzie jestem zadowolona ,pokrywki mam metalowe z termomekrami z których większośc wymieniłam.

• Autor: rybka80 Data: 2007-06-13 09:09:27

Witaj mamowiesiu.W garnkach gotuję od 2 lat i jestem bardzo zadowolona.Termometry są ale gdyby ich nie było nic by się nie stało.Żadko spoglądam na temperaturę wskazywaną przez termometr.Jeden z nich nam się popsuł w pokrywce ale mąż złota rączka naprawił sam,hihi, bez wysyłania do serwisiu.Gwarancję mieliśmy 24 miesięczną.Zaletą jest grube dno które bardzo długo trzyma ciepło potraw.
    Naprawdę szczerze Ci polecam owe garnki.Pozdrawiam.
    ,

0,

• Autor: kurkuma Data: 2007-06-13 09:45:17

Mam trzy takie garnki i patelnię. Garnki są dobre z uwagi na grube dno. Pokrywki  z termometrem w mojej ocenie to bajer, który do niczego nie służy. Równie dobrze może nie być. Ważne aby uchwyt w pokrywce nie nagrzewał się. Patelnia dobra do duszenia /ale nie smażenia/. Przy przegrzaniu, garnek czy patelnia może zmienić nieco kolor, ale to bez wpływu na jego funkcję. Garnki wymagają po myciu wycierania gdyż inaczej zostają nieestetyczne plamy. Ogólnie OK.

• Autor: elik21 Data: 2007-06-13 10:42:32

Mam cały komplet tych garnków z miskami i sitkiem do frytek już prawie 2 lata.Zgadzam się w 100% z opinią Kurkumy,termometr to dodatek bez większego znaczenia.Garnki dobrze się myją w normalnym płynie do mycia naczyń ale trzeba dokładnie wytrzeć,żeby nie było plam,zakupiłam nawet na początku specjalne mleczko do mycia tego typu garnków ale okazało się niekonieczne.Patelnia super do duszenia ale przy smażeniu mięsko niestety przywiera do dna.Ważne jest żeby uchwyty się nie nagrzewały.Ogólnie jestem zadowolona z tych garnków i polecam. 

• Autor: mamawiesia Data: 2007-06-13 12:20:56

bardzo dziękuję za porady i opinie, z waszych opisów mniemam, że nie warto mi chyba kupować kompletu garnków tylko pojedyncze, bo skoro patelnia nie nadaje się do smażenia (w instrukcji przeczytałam że aby na niej smażyć to trzeba ją bardzo mocno podgrzać, ale skoro mówicie inaczej to jesteście bardziej wiarygodni jako użytkownicy) to mogę smażyć tak jak dotychczas na teflonowej, a do duszenia mięska mam fajowy garnek odlewany. poszukam sobie gdzieś jakiegoś sklepu z najniższymi cenami tych garnków i pewno kupię na sztuki.
    mam jeszcze pytanko, czy zadowoleni jesteście a jakiegoś konkretnego modelu tych garnków, czy też nie ma to znaczenia? bo do kupienia są różne rodzaje, różniące się grubością dna no i kształtem. jeszcze jedno czy rączki metalowe (bo w jakimś rodzaju tych garnków są takie co wyglądają jak metal) się nagrzewają czy nie?
    pozdrawiam Wiesia

• Autor: mamawiesia Data: 2007-06-13 12:21:53

o rany!!! nie wiem dlaczego wyszła mi taka grubaśna czcionka!! hihihi

• Autor: donama Data: 2007-06-13 12:53:03

to jest strona sklepu internetowego http://www.e-naczynia.pl/index.php , przy zakupie za 200 zł masz przesyłkę gratis,może by taniej niż w sklepie i są często promocje,na necie jest kilka takich sklepów,acha nie umiem na niebiesko.Moja zmajoma kupowała z netu zestaw sztucców i są supet,trochę ciężkie ale dobrze wyważone.

• Autor: donama Data: 2007-06-13 13:20:37

o dzięki ,może kiedyś dojdę do tego.

• Autor: kurkuma Data: 2007-06-13 21:23:57

Wiesiu, swoje garnki kupiłam kilka lat temu /jak firma pojawiła się na naszym rynku/. Potem już nie śledziłam kolejnych modeli. O ile dobrze pamiętam to u mnie garnki mają dno 6-cio warstwowe, uchwyty z wierzchu są metalowe, ale od spodu z czarnego plastiku. Garnki są raczej płaskie niż wysokie. Mam garnki 1, 2,5 i 4 litrowy. Dla moich potrzeb takie wielkości są dobre. Co do uchwytów - plastik ma sprawiać, że uchwyty nie są gorące /nie jest to do końca prawda i raczej stosuję zawsze rękawice/. Poza tym z uwagi na ten plastik trzeba pilnować aby płomień nie był za duży, gdyż inaczej nie tylko mocno nagrzeje uchwyty /też ten plastik/ ale potrafi i nieźle /przepraszam za wyrażenie/ nasmrodzić. Garnki /o ile w tej firmie takie są/ z metalowymi uchwytami mogą wg mnie być o tyle lepsze, że taki garnek możnaby bez obawy wstawić np. do piekarnika

• Autor: Bilka Data: 2007-06-14 21:43:54

Mam te garnki od roku- kupiłam w allegro zestaw Profi de luxe induction /20 elementów/ za 420zł. Zestaw jest jakby wzorowany na zepterz -garnki, miski, tartki, specjalna przystawka do gotowania na parze.Szczerze powiem ,że nie używam tych dodatków. Uchwyty są plastykowe od dołu , metalowe od góry. Żadnych zapachów nie wydają i są zawsze tylko lekko ciepłe.Pokrywki mam metalowe ale wolałabym chyba szklane. Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Odkąd je posiadam zużywam dużo mniej gazu!

• Autor: elik21 Data: 2007-06-15 11:06:31

Ja mam zestaw Pride z metalowymi pokrywkami i grubymi uchwytami i jestem zadowolona.Proponuję Ci żebyś weszła na stronę internetową www.berghoff.pl i tam znajdziesz dokładne opisy wszystkich garnków w zestawach i nie tylko,porównasz je i wybierzesz te które spełnią Twoje oczekiwania.Kupiłam swoje na Allegro ponieważ było sporo taniej niż w sklepie.

• Autor: bietka Data: 2007-06-16 19:25:35

Garnki polecam.Mam je od lat.Termometr nie uchował sie do dziś ani jeden.Poleciały mi uchwyty od pokrywek.Dokupilam w markecie zwykłe,szklane z otworem.Mam pytę ceramiczną i super się w nich gotuje bo długo trzymają ciepło na cieple resztkowym potrawy same dochodzą.

• Autor: anik80 Data: 2008-02-11 16:12:59

Witam wszystkich uzytkownikow garow Berghoff :). Mam caly komplet tych garnkow razem z patelnia, miska, sitkiem itp itd i jestem tak srednio zadowolona. Raz gotowalam ziemniaki,ze to niby bez wody,a jednak jakas tam ilosc wody trzeba dac na dno zeby sie nie przypalily. Natomiast potem juz ziemniaki sa bardzo smaczne. Co do patelni,to racja,ze smazenie na niej jest ciezkie,bo miesko przywiera. Ale oczywiscie ja moge cos zle robic. Nie jest zle gotowanie na parze. Wada ich jest to,ze sa ciezkie. Ogolna ocena 75% :)

• Autor: vikunia Data: 2008-02-19 18:24:21

Berghoff to tańsza wersja zeptera, a co do smazenia to najpierw patelnie trzeba rozgrzac, jak wlejemy odrobine wody i zrobi sie na dnie rtęc to znaczy ze juz dobrze rozgrzana i wtedy kladziemy na niej mieso. Trzymamy na jednej stronie ok 3 min i odwracamy na drugą. Gdyby nie chcialo odkleic sie od dna to nakkrywamy na chwilę pokrytwką i wtedy juz nam sie odklei.

Przejdź do pełnej wersji serwisu