Poszperalam w internecie... przewaza rwanie salaty, jako czynnosc w jej przygotowaniu. Kiedys slyszalam, ze krojenie salaty nie jest dobre, bo tam gdzie ona styka sie z nozem, tam niby witaminy ulegaja zniszczeniu... czy to prawda? moze przezytek z czasow, kiedy noze nie byly ze stali nierdzewnej. Osobiscie, rwe salate na kawalki, ale zdarza sie, ze chce miec ja pokrojona jak gruby makaron - wtedy ja kroje nozem. :)
Z tymi witaminami to chyba przesada ;-) Ja sałate rwe, bo nie jest taka zgnieciona,jak przy cieciu. Ale pekinkę tne. Myslę, że i jędrnej lodowej to nie zaszkodzi;-)
W zasadzie sałatę powinno się "rwać" ale lodową ja zawsze kroję...tak jak kapustę...warunek: nóż musi być nierdzewny...a z tą utratą witamin to ...no nazwijmy to łagodnie :przesąd. Bahus
Sałatę się rwie ponieważ reaguje ona ze stalą i w zależności od odmiany ciemnieje, gorzknieje itd. można ją kroić nożami ale ceramicznymi lub plastykowymi (tych drugich nie polecam poniewarz nie są ostre), które pod tym względem o wiele lepsze i często ostrzejsze od metalowych. Jeśli chcecie o tym poczytać to tu jest strona o tym http://www.hiendkitchen.com/pages.php?p_id=6?osCsid=73393e280f49e5567bb9f17ebc60e161
jesli to prawda to mnie oswiecilas. Ja zawsze slyszalam ze to "nie-krojenie-nozem" wywodzi sie z czasow kiedy sztucce byly albo srebrne albo tez ze stali nieszlachetnej lub zawieraly w ilosciach dzuzo wyzszych jak obecnie metale ciezkie.
Swoja droga mam troche watpliwosci co do intencji podanego artykulu -nie Twoich- bo jak w co drugim slowie chwala produkt to....zajezdza mi to reklama. Ale to tylko moje odczucie. Swoja droga ja salaty rwe, lodowa kroje i jakos nigdy nie sciemniala ani nie byla gorzka. Przynajmniej w moim odczuciu.
Pzydal by sie jakis znawca chemii (maz Marylki?) bo sama jestem ciekawa jak z tym wszystkim jest naprawde... Pozdrawiam serdecznie!
Zachwalam ten nóż ponieważ od jakiegoś czasu jestem jego posiadaczem, i naprawde jestem poz. zaskoczony, a co do salaty, to wyczytalem to gdzies w necie ale z moich doswiadczen to prawda. Pzdr.
Czy sałatę lodową można kroic, czy należy ją rwać, jak zwykłą sałatę?
Ja zawsze rwę sałatę, lodową też.
Poszperalam w internecie... przewaza rwanie salaty, jako czynnosc w jej przygotowaniu. Kiedys slyszalam, ze krojenie salaty nie jest dobre, bo tam gdzie ona styka sie z nozem, tam niby witaminy ulegaja zniszczeniu... czy to prawda? moze przezytek z czasow, kiedy noze nie byly ze stali nierdzewnej. Osobiscie, rwe salate na kawalki, ale zdarza sie, ze chce miec ja pokrojona jak gruby makaron - wtedy ja kroje nozem. :)
Z tymi witaminami to chyba przesada ;-) Ja sałate rwe, bo nie jest taka zgnieciona,jak przy cieciu. Ale pekinkę tne. Myslę, że i jędrnej lodowej to nie zaszkodzi;-)
W zasadzie sałatę powinno się "rwać" ale lodową ja zawsze kroję...tak jak kapustę...warunek: nóż musi być nierdzewny...a z tą utratą witamin to ...no nazwijmy to łagodnie :przesąd.
Bahus
Sałatę rwac, czy kroic, to jest jedno pytanie...
ale powiedzcie mi, jak zdjąc cały liśc z jędrnej lodowej sałaty?...
zawsze się porwie....
Sałatę się rwie ponieważ reaguje ona ze stalą i w zależności od odmiany ciemnieje, gorzknieje itd. można ją kroić nożami ale ceramicznymi lub plastykowymi (tych drugich nie polecam poniewarz nie są ostre), które pod tym względem o wiele lepsze i często ostrzejsze od metalowych. Jeśli chcecie o tym poczytać to tu jest strona o tym
http://www.hiendkitchen.com/pages.php?p_id=6?osCsid=73393e280f49e5567bb9f17ebc60e161
jesli to prawda to mnie oswiecilas. Ja zawsze slyszalam ze to "nie-krojenie-nozem" wywodzi sie z czasow kiedy sztucce byly albo srebrne albo tez ze stali nieszlachetnej lub zawieraly w ilosciach dzuzo wyzszych jak obecnie metale ciezkie.
Swoja droga mam troche watpliwosci co do intencji podanego artykulu -nie Twoich- bo jak w co drugim slowie chwala produkt to....zajezdza mi to reklama. Ale to tylko moje odczucie. Swoja droga ja salaty rwe, lodowa kroje i jakos nigdy nie sciemniala ani nie byla gorzka. Przynajmniej w moim odczuciu.
Pzydal by sie jakis znawca chemii (maz Marylki?) bo sama jestem ciekawa jak z tym wszystkim jest naprawde... Pozdrawiam serdecznie!
Zachwalam ten nóż ponieważ od jakiegoś czasu jestem jego posiadaczem, i naprawde jestem poz. zaskoczony, a co do salaty, to wyczytalem to gdzies w necie ale z moich doswiadczen to prawda.
Pzdr.