Hej. poszukuję przepisu do placków tortillas, który pasował by do farszu z kurczaka (chciałam jeszcze dorzucić kukurydzę i kapustę pekińską). Z góry dzięki.
Niezupełnie sos, ale może Ci się spodoba: 1. puszkę czerwonej fasoli zmiksować z 1 czerwoną cebulą, 4 ząbkami czosnku, ostrą papryczką i odrobiną zalewy, doprawić solą w razie potrzeby 2. piersi kurczaka posolić i posypać sporą ilością majeranku i usmażyć na oleju 3. Placki tortille smarować pastą z fasoli, na to roskładać piersi kurczaka dzielone na włókienka, i ze 2 plasterki czerwonej cebuli 4. Tortille ułożyć w naczynuu do zapiekania i zalać sosem przyrządzonym z: 1 fety, kubeczka śmietany i 1/2 szklanki żółtego sera. Podobny przepis podawała kilka lat temu córka P. Peszków w miesięczniku :"Kuchnia". Ja przyrządzam tak jak zapamiętałam, pewnie odbiega od oryginału, ale też smaczne. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale autorka podaje je ze świeżym avocado?. My zajadamy się samymi plackami.
mój brat bardzo lubi eksperymentować i przygotowuje tortillas z sosem tzatzyki. układa na kazdym placuszku sałatę, paprykę konserwową, ogórka konserwowego, cebulę kawałeczki kurczaka opiekane z przyprawą gyros i polewa to sosem tzatzyki. Na strnce wż napewno znajdziesz przepis na ten sos.Pozdrawiam
Hej. poszukuję przepisu do placków tortillas, który pasował

by do farszu z kurczaka (chciałam jeszcze dorzucić kukurydzę
i kapustę pekińską). Z góry dzięki.
Niezupełnie sos, ale może Ci się spodoba:
1. puszkę czerwonej fasoli zmiksować z 1 czerwoną cebulą, 4 ząbkami czosnku, ostrą papryczką i odrobiną zalewy, doprawić solą w razie potrzeby
2. piersi kurczaka posolić i posypać sporą ilością majeranku i usmażyć na oleju
3. Placki tortille smarować pastą z fasoli, na to roskładać piersi kurczaka dzielone na włókienka, i ze 2 plasterki czerwonej cebuli
4. Tortille ułożyć w naczynuu do zapiekania i zalać sosem przyrządzonym z:
1 fety, kubeczka śmietany i 1/2 szklanki żółtego sera.
Podobny przepis podawała kilka lat temu córka P. Peszków w miesięczniku :"Kuchnia". Ja przyrządzam tak jak zapamiętałam, pewnie odbiega od oryginału, ale też smaczne. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale autorka podaje je ze świeżym avocado?. My zajadamy się samymi plackami.
dzięki. Zapowiada się ciekawie i smakowicie, muszę wypróbować.
Pozdrawiam
mój brat bardzo lubi eksperymentować i przygotowuje tortillas z sosem tzatzyki. układa na kazdym placuszku sałatę, paprykę konserwową, ogórka konserwowego, cebulę kawałeczki kurczaka opiekane z przyprawą gyros i polewa to sosem tzatzyki. Na strnce wż napewno znajdziesz przepis na ten sos.Pozdrawiam