Forum

Kuchenne porady

Problem z pieczeniem chleba

  • Autor: janbil Data: 2007-06-14 21:08:30

    Bardzo proszę o radę doświadczonych osób w pieczeniu chleba.
    Problem jest widoczny na zdjęciu (pękanie chleba). Brak już mi pomysłu jak to wyeliminować
    Chleb pieczony z mieszaniny mąki żytniej i pszennej w temp 225°C. Jest snaczny zachowuje świerzość przez kilka dni tylko to pękanie!!!
    Może mi poradzicie jak to wyeliminować.
    Pozdrawiam Janbil.

  • Autor: makusia Data: 2007-06-14 21:29:19

    cześć , ja piekę chlebek w automacie i też czasami mi pęka , ale myślę ze u ciebie to przez wysoką temp. pieczenia , bo jak dobrze widzę to chleb jest spieczony , oj bardzo :) spróbuj na poczatku piec chleb w 180st a po 15 minutach podwyższyć do 200 , myslę ze to pomoże , pozdrawiam Magda

  • Autor: smakosia Data: 2007-06-14 22:10:08

    Też piekę chleb pszenno-żytni, ale stosuję na początek przez 20 minut temperaturę 220-230 stopni a potem piekę w 180 stopniach. Sądzę, że to pękanie jest efektem zbyt wysokiej temperatury, ale znawcą nie jestem więc mogę się mylić.

  • Autor: bietka Data: 2007-06-15 13:27:45

    Maleńkie to zdjęcie.Chleb pęka gdy jest nie wyrosnięty.Daj mu jeszcze chwilę na wyrośnięcie.Piekę w temp. 220 przez 15 min i potem 180 przez 20 min.Piekę w garnku rzymskim i wstawiam do zimnego piekarnika.

  • Autor: bahus Data: 2007-06-15 18:44:46

    Ja piekę 15 min w temp 220 stopni a potem zmniejszam do 205 i jeszcze 50 min. Piekę w formach. Jeden chleb po upieczeniu waży 1800 g. Jeszcze mi nigdy nie pękł.
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu