Bardzo proszę o radę doświadczonych osób w pieczeniu chleba. Problem jest widoczny na zdjęciu (pękanie chleba). Brak już mi pomysłu jak to wyeliminować Chleb pieczony z mieszaniny mąki żytniej i pszennej w temp 225°C. Jest snaczny zachowuje świerzość przez kilka dni tylko to pękanie!!! Może mi poradzicie jak to wyeliminować. Pozdrawiam Janbil.
cześć , ja piekę chlebek w automacie i też czasami mi pęka , ale myślę ze u ciebie to przez wysoką temp. pieczenia , bo jak dobrze widzę to chleb jest spieczony , oj bardzo :) spróbuj na poczatku piec chleb w 180st a po 15 minutach podwyższyć do 200 , myslę ze to pomoże , pozdrawiam Magda
Też piekę chleb pszenno-żytni, ale stosuję na początek przez 20 minut temperaturę 220-230 stopni a potem piekę w 180 stopniach. Sądzę, że to pękanie jest efektem zbyt wysokiej temperatury, ale znawcą nie jestem więc mogę się mylić.
Maleńkie to zdjęcie.Chleb pęka gdy jest nie wyrosnięty.Daj mu jeszcze chwilę na wyrośnięcie.Piekę w temp. 220 przez 15 min i potem 180 przez 20 min.Piekę w garnku rzymskim i wstawiam do zimnego piekarnika.
Ja piekę 15 min w temp 220 stopni a potem zmniejszam do 205 i jeszcze 50 min. Piekę w formach. Jeden chleb po upieczeniu waży 1800 g. Jeszcze mi nigdy nie pękł. Bahus
Bardzo proszę o radę doświadczonych osób w pieczeniu chleba.
Problem jest widoczny na zdjęciu (pękanie chleba). Brak już mi pomysłu jak to wyeliminować
Chleb pieczony z mieszaniny mąki żytniej i pszennej w temp 225°C. Jest snaczny zachowuje świerzość przez kilka dni tylko to pękanie!!!
Może mi poradzicie jak to wyeliminować.
Pozdrawiam Janbil.
cześć , ja piekę chlebek w automacie i też czasami mi pęka , ale myślę ze u ciebie to przez wysoką temp. pieczenia , bo jak dobrze widzę to chleb jest spieczony , oj bardzo :) spróbuj na poczatku piec chleb w 180st a po 15 minutach podwyższyć do 200 , myslę ze to pomoże , pozdrawiam Magda
Też piekę chleb pszenno-żytni, ale stosuję na początek przez 20 minut temperaturę 220-230 stopni a potem piekę w 180 stopniach. Sądzę, że to pękanie jest efektem zbyt wysokiej temperatury, ale znawcą nie jestem więc mogę się mylić.
Maleńkie to zdjęcie.Chleb pęka gdy jest nie wyrosnięty.Daj mu jeszcze chwilę na wyrośnięcie.Piekę w temp. 220 przez 15 min i potem 180 przez 20 min.Piekę w garnku rzymskim i wstawiam do zimnego piekarnika.
Ja piekę 15 min w temp 220 stopni a potem zmniejszam do 205 i jeszcze 50 min. Piekę w formach. Jeden chleb po upieczeniu waży 1800 g. Jeszcze mi nigdy nie pękł.
Bahus