Forum

Rozmowy wolne i frywolne

co między bale wepchać?

• Autor: aleczka Data: 2007-06-15 23:21:05

Witajcie:-)może poradzicie cosik....Mam zamiar remontować sama łazienkęw domu z bali drewnianych.Dom jest powojenny i między balami jest "optkany"mech(taki prawdziwy z lasu!)a na to wyrównanie gliną.Mam zamiar to wyskubać i zrobić troszku nowocześnie...tzn.wyszlifować bale i delikatnie uszczelnić pianką(mało rozprężalną),wygładzając ją szpachelką i dać na to ....no właśnie co?Gips...chyba nie bo zacznie przy wysychaniu pękać...a jakaś szpachla gotowa to też a w dodatku jest tego sporo....Czym to można wygładzić???Albo co dodać do gipsu coby przy wysychaniu nie pękał???Poradzicie coś?

• Autor: kurkuma Data: 2007-06-16 06:04:12

Chyba nie bardzo zrozumiałam. Ściany w łazience masz wykonane z bali drewnianych? i nie są one niczym zabezpieczone? czyli nie posidają żadnego wykończenia typu  tynk czy wykładziny ceramiczne?

• Autor: aleczka Data: 2007-06-16 06:44:20

Tak,cała chałupa(120 metr/kwadr.)jest z bali i w niektórych pomieszczeniach tynk jest(narzycony na rusztowanie z trzciny)a w nektórych nie:-)Dom jest powojenny i cudny:-)I właśnie chciałam dwie ściany w łazience zostawić naturalne ,a dwie zrobić płytą gk.żeby było urokliwie:-)

• Autor: vena1980 Data: 2007-06-16 07:56:22

Widziałam kiedyś chatę (knajpę), w której między balami była umieszczona gruba lina. Fajnie to wyglądało, ale nie wiem czy u Ciebie się sprawdzi.

• Autor: Pampas Data: 2007-06-16 07:57:50

Pianka do uszczelnia raczej odpada, nie bardzo to pasuje do takiego domu i w dodatku pewnie wyjdzie drugą stroną. Raczej dowiedz się jak współcześnie górale budują swoje domy (a sporo tego powstaje). Jakoś wykańczają szczeliny taką fajną plecionką z jakiś naturnalny włókien. Wygląda to bardzo fajnie, ale nie mam pojęcie z czego to jest.

• Autor: gosik Data: 2007-06-16 15:11:26

http://www.stollux.com/
    Spróbuj poszukać pomocy u nich - może akurat coś podpowiedzą! Powodzenia A swoją drogą chyba Ci zazdroszczę takiego domu - ech....

• Autor: kurkuma Data: 2007-06-16 23:14:43

Taki dom z pewnościa ma swój "klimat". Jestem jednak osobą praktyczną i nie wiem jak udaje Ci się w takiej łazience, ba nie tylko łazience, ale i całym domu, utrzymać odpowiednią temperaturę zimą. Też uważam, że pianka absolutnie się nie nadaje - nie tylko ze względów na walory estetyczne /chociaż to b. ważne/ ale pianka po prostu  z czasem wysycha. Myślę, że takie uszczelnienie sznurem, ewentualnie plecionką wiklinową będzie o wiele lepsze - też takie rozwiązania widywałam. Gdyby jednak to nie wchodziło w grę i chciałabyś zostać przy piance, to może połączenia tych bali /i przy okazji piankę/ przykryć jakimiś sensownymi listwami drewnianymi?

• Autor: Sweetya Data: 2007-06-16 22:20:54

oj ja też Ci zazdroszczę tego domku-sama bym taki chciała....ech:(
    ale życzę Ci żeby udało Ci się skutecznie odnowić dom i spędzać w nim same szczęśliwe chwile!pozdrówka

Przejdź do pełnej wersji serwisu