Forum

Kuchenne porady

czy oprócz tabletek do zmywarki używacie jeszcze osobno soli i nabłyszczacza?

• Autor: myszamycha Data: 2007-06-18 09:37:02

Nareszcie mam zmywarkę! czuję się wolna i 100% szczęśliwsza bo nienawidzę zmywania naczyń.Do pierwszego prania z rezerwą użyłam tańszych tabletek Apta 5 w 1 za 32 dałam 14 zł. dostępnych w sieci Intermarche i wyprane było rewelacyjnie...prała na skróconym 30 min.Postanowiłam więc spróbować dołączonego do zmywarki Calgonit Powerball żeby zobaczyć czy jest jakaś różnica i ....ku mojemu wielkiemu zdziweniu naczynia się nie domyły i niedosuszyły..pomimo że prała 1,20 na mocniejszym programie..dlaczego?za każdym razem naczynia układałam tak samo..Czy dołożenie oprócz tabletki soli może mieć jakieś znaczenie?za pierwszym razem dodałam trochę soli..a za drugim nie bo przecież ona jest już w tabletkach...uznałam że skoro Calgonit to nie trzeba soli.

• Autor: leszczynka Data: 2007-06-18 10:54:07

zdecydowanie sol ma znaczenie,zmiekcza wode i detergent lepiej sie "zachowuje",ponadto o ile producent nie zaznaczyl,ze mozna uzywac tzw. tabletek 3w1 (a teraz to juz nawet 7w1),to nie powinnas sama rezygnowac z dodatku soli,taka moja rada:)

• Autor: myszamycha Data: 2007-06-18 11:29:06

Dzięki.Myślałam że jak wsypię sól do pełna to mi wciągnie całą i że jak jest w tabletkach to nie potrzeba jej tak dużo dodawać..więc może dałam za mało..Muszę jeszcze poznać potrzeby mojej gosposi..

• Autor: nonka4 Data: 2007-06-18 11:09:57

Ja też używam calgonitu z solą i nabłyszczaczem,ale pomimo to i tak wsypuję sól osobno.(uzupełniam pojemnik do bólu-starcza na przeszło miesiąc)
    Poza tym też miałam zacieki na naczyniach kiedy zbyt szybko po zkończeniu programu otwierałam zmywarkę,teraz czekam ok godziny po "praniu"
    i dopiero wyciągam( te zacieki to były na ciemnym arcorocu-koszmarne naczynia do zmywarki wg mnie oczywiście).Pozdrawiam

• Autor: myszamycha Data: 2007-06-18 11:33:12

No i pewnie za szybko otworzyłam bo mnie ciekawość zżerała..a jak jest za mało soli to mogą się niedosuszać naczynia?bo u mnie nie były takie całkiem suche i trochę wody było w zmywarce..czy prawidłowo po praniu w zmywarce jest całkiem sucho?

• Autor: nonka4 Data: 2007-06-18 12:15:14

nie,sól tu nie ma nic do suszenia,ja daję raczej do zmiekczania wody i ochrony zmywarki(mam strasznie wapnistą wodę).
    A całkiem sucho to nie jest,zawsze jest jakaś rosa,para..ale naczynia sa suche.

• Autor: leszczynka Data: 2007-06-18 14:09:12

Wiesz, ja po myciu otwieram drzwiczki zmywarki (uchylam),ale nie wyjmuje naczyn,wtedy cala para,ktora sie zgromadzi podczas suszenia ma okazje uciec przz szczeline i wtedy sie nie skrapla,a naczynia sa suche:)

• Autor: myszamycha Data: 2007-06-18 22:46:09

to są chyba dwie teorie na temat otwierać po zmywaniu czy też nie.. wypróbuję jedną i drugą..

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-06-18 18:57:36

Juz kiedys sie wypowiadalam na ten temat nie kupie juz nigdy Calgonitu poniewaz za kazdym razem naczynia byly niedomyte nie mowiac juz o zaciekach na sztuccach ,choc jak sobie przypominam byl to Calgonit 5w1 i zawsze i sol mialam wsypana i plyn do nablyszczania rowniez.W tej chwili uzywam Somatu i bardzo sobie go chwale najpierw byl to Somat 5w1 w tej chwili mam Somat 7w1 choc wielkiej roznicy miedzy jednym a drugim nie widze.Naczynia mam zawsze ladnie domyte a stucce blyszczace.Sol i plyn do nablyszczania zawsze mam tez w zmywarce napelniony,ale jak uzywa sie tabletek 5w1 lub 7w1 to plyn i sol bardzo powoli sie zuzywa wiec za czesto nie trzeba go uzypelniac.

• Autor: leszczynka Data: 2007-06-18 20:50:34

Potwierdzam somat jest bardzo dobry:)

• Autor: myszamycha Data: 2007-06-18 22:53:08

Zanim kupiłam tabletki postanowiłam porównać ich skład.Skład tabletek Apta 5 w 1 za 32 szt. 14 zł jest identyczny jak Calgonitu za 30 zł 30 tabl.Więc po co dopłacać za firmę..

Przejdź do pełnej wersji serwisu