Forum

Gawędy o jedzeniu

kurki

• Autor: gosiak1978 Data: 2007-06-18 15:06:18

Weszłam do jarzynowego no i.... Nie mogłam się oprzeć. Kupiłam kurki. I teraz kombinuję. Co by tu z nich zrobić.Jest ich niewiele, ok. 20 dkg. Najpierw miałam pomysł na zapiekankę mięsna i muszę zużyć mielone wołowe do tego. Mam jeszcze fasolkę szparagową, ser żółty i kalafiorka. masę ziół... I zero pomysła... A obiad musi być na 17 :(

• Autor: Glumanda Data: 2007-06-18 21:42:36

Ja rowniez kupilam dzis kurki. Zrobilam je na gesto. Najpierw pokroilam na drobno kawaleczek wedzonego boczku, ktory wytopilam i na te skwarki dodalam oczyszczone i pokrojone kurki. Podusilam je troche, a nastepnie zalalam creme fraiche. Przyprawilam do smaku sola i pieprzem oraz dodalam zielonej pietruszki. Podalam to do pieczeni wieprzowej oraz frytek wlasnorecznie krojonych z ziemniakow w skorkach. Mniam ale bylo pycha!

• Autor: alidab Data: 2007-06-19 16:54:45

Kurki - to także smak mojego dzieciństwa.... W miarę możliwości robię sobie "powtórki" z tego smaku i choć ciągle są podróbkami tych oryginalnych przyrządzonych przez Babcię a potem Mamę - to już dziś są w sezonie daniem numer jeden dla mojego syna . Te moje "podróbki" czyba dość dobrze udają oryginał....choć najczęściej są kupowane na rynku a nie osobiście zbierane w lesie.
    Oczywiście mowa tu o kurkach duszonych w śmietanie, w wersji bardziej wykwintnej podane w omlecie z dodatkiem koperku. Pycha.....:)))

• Autor: Sweetya Data: 2007-06-21 11:37:51

Alu-moge nieśmiało prosic o ten przepisik w wersji wykwintnej?!A może umieścisz go w swojej książce?!-bo już się obśliniłam na samą myśl....

• Autor: alidab Data: 2007-06-21 17:05:46

O proszę... następna miłośniczka kurek sie znalazła.... :)))
    Aga, jak tylko dostanę weny twórczej i  ustalę proporcje - to "wklepię" przepis. Może kupię kurki w sobotę , zrobię, spróbuję, poczęstuję przyjaciół a WŻ- om pokażę zdjęcie. Postaram się dotrzymać słowa...:)))

• Autor: aga1 Data: 2007-06-22 14:01:54

Och to smak mojego dzieciństwa!Wychodząc z domu miałam las a tam pełno kurek.Proponuję na kolacyjkę jajecznicę ze śmietaną no i oczywiscie z kurkami.PYCHOTKA!

• Autor: alidab Data: 2007-06-30 22:55:34

Aga...:)))
    Przepis na omlet z kurkami juz wpisałam. To jest zwyczajny przepis na kurki i taki sam omlet. Możesz czuć się zawiedziona, że nie ma w nim nic specjalnego.
    Kurki same w sobie są pyszne...))) http://wielkiezarcie.com/przepis24057.html.  Pozdrawiam.:)))

• Autor: Rosa Data: 2007-07-01 08:03:40

http://wielkiezarcie.com/przepis24057.html. no to na niebiesko ,a swoją drogą to kurki jadłam ...........o matko to już tak dawno? ale ten smak pamiętam do dziś,pozdrawiam - rosa

• Autor: Sweetya Data: 2007-07-01 13:26:06

raczej zachwycona!Dziękuję Alu!

Przejdź do pełnej wersji serwisu