Weszłam do jarzynowego no i.... Nie mogłam się oprzeć. Kupiłam kurki. I teraz kombinuję. Co by tu z nich zrobić.Jest ich niewiele, ok. 20 dkg. Najpierw miałam pomysł na zapiekankę mięsna i muszę zużyć mielone wołowe do tego. Mam jeszcze fasolkę szparagową, ser żółty i kalafiorka. masę ziół... I zero pomysła... A obiad musi być na 17 :(
Ja rowniez kupilam dzis kurki. Zrobilam je na gesto. Najpierw pokroilam na drobno kawaleczek wedzonego boczku, ktory wytopilam i na te skwarki dodalam oczyszczone i pokrojone kurki. Podusilam je troche, a nastepnie zalalam creme fraiche. Przyprawilam do smaku sola i pieprzem oraz dodalam zielonej pietruszki. Podalam to do pieczeni wieprzowej oraz frytek wlasnorecznie krojonych z ziemniakow w skorkach. Mniam ale bylo pycha!
Kurki - to także smak mojego dzieciństwa.... W miarę możliwości robię sobie "powtórki" z tego smaku i choć ciągle są podróbkami tych oryginalnych przyrządzonych przez Babcię a potem Mamę - to już dziś są w sezonie daniem numer jeden dla mojego syna . Te moje "podróbki" czyba dość dobrze udają oryginał....choć najczęściej są kupowane na rynku a nie osobiście zbierane w lesie. Oczywiście mowa tu o kurkach duszonych w śmietanie, w wersji bardziej wykwintnej podane w omlecie z dodatkiem koperku. Pycha.....:)))
O proszę... następna miłośniczka kurek sie znalazła.... :))) Aga, jak tylko dostanę weny twórczej i ustalę proporcje - to "wklepię" przepis. Może kupię kurki w sobotę , zrobię, spróbuję, poczęstuję przyjaciół a WŻ- om pokażę zdjęcie. Postaram się dotrzymać słowa...:)))
Och to smak mojego dzieciństwa!Wychodząc z domu miałam las a tam pełno kurek.Proponuję na kolacyjkę jajecznicę ze śmietaną no i oczywiscie z kurkami.PYCHOTKA!
Aga...:))) Przepis na omlet z kurkami juz wpisałam. To jest zwyczajny przepis na kurki i taki sam omlet. Możesz czuć się zawiedziona, że nie ma w nim nic specjalnego. Kurki same w sobie są pyszne...))) http://wielkiezarcie.com/przepis24057.html. Pozdrawiam.:)))
http://wielkiezarcie.com/przepis24057.html. no to na niebiesko ,a swoją drogą to kurki jadłam ...........o matko to już tak dawno? ale ten smak pamiętam do dziś,pozdrawiam - rosa
Weszłam do jarzynowego no i.... Nie mogłam się oprzeć. Kupiłam kurki. I teraz kombinuję. Co by tu z nich zrobić.Jest ich niewiele, ok. 20 dkg. Najpierw miałam pomysł na zapiekankę mięsna i muszę zużyć mielone wołowe do tego. Mam jeszcze fasolkę szparagową, ser żółty i kalafiorka. masę ziół... I zero pomysła... A obiad musi być na 17 :(
Ja rowniez kupilam dzis kurki. Zrobilam je na gesto. Najpierw pokroilam na drobno kawaleczek wedzonego boczku, ktory wytopilam i na te skwarki dodalam oczyszczone i pokrojone kurki. Podusilam je troche, a nastepnie zalalam creme fraiche. Przyprawilam do smaku sola i pieprzem oraz dodalam zielonej pietruszki. Podalam to do pieczeni wieprzowej oraz frytek wlasnorecznie krojonych z ziemniakow w skorkach. Mniam ale bylo pycha!
Kurki - to także smak mojego dzieciństwa.... W miarę możliwości robię sobie "powtórki" z tego smaku i choć ciągle są podróbkami tych oryginalnych przyrządzonych przez Babcię a potem Mamę - to już dziś są w sezonie daniem numer jeden dla mojego syna . Te moje "podróbki" czyba dość dobrze udają oryginał....choć najczęściej są kupowane na rynku a nie osobiście zbierane w lesie.
Oczywiście mowa tu o kurkach duszonych w śmietanie, w wersji bardziej wykwintnej podane w omlecie z dodatkiem koperku. Pycha.....:)))
Alu-moge nieśmiało prosic o ten przepisik w wersji wykwintnej?!A może umieścisz go w swojej książce?!-bo już się obśliniłam na samą myśl....
O proszę... następna miłośniczka kurek sie znalazła.... :)))
Aga, jak tylko dostanę weny twórczej i ustalę proporcje - to "wklepię" przepis. Może kupię kurki w sobotę , zrobię, spróbuję, poczęstuję przyjaciół a WŻ- om pokażę zdjęcie. Postaram się dotrzymać słowa...:)))
Aga...:)))
Przepis na omlet z kurkami juz wpisałam. To jest zwyczajny przepis na kurki i taki sam omlet. Możesz czuć się zawiedziona, że nie ma w nim nic specjalnego.
Kurki same w sobie są pyszne...))) http://wielkiezarcie.com/przepis24057.html. Pozdrawiam.:)))
http://wielkiezarcie.com/przepis24057.html. no to na niebiesko ,a swoją drogą to kurki jadłam ...........o matko to już tak dawno? ale ten smak pamiętam do dziś,pozdrawiam - rosa
raczej zachwycona!Dziękuję Alu!