Forum

Kuchenne porady

Wisienki koktailowe

  • Autor: Tekla Data: 2007-06-20 08:59:33

    Czy KTOŚ wie może jak się robi wisienki koktailowe  (takie z ogonkami),  którymi ozdabia się torty, ciasta, babeczki ?

  • Autor: asiaff Data: 2007-06-20 09:43:49

    Zobacz tutaj czy o to chodzi http://wielkiezarcie.com/przepis16178.html

  • Autor: Mari Data: 2007-06-20 10:26:56

    Tekla, mysle ze te wisienki mozesz zrobic jak normalne /tradycyjne, nie z cukrem zelujacym/ konfitury, tyle ze wisni nie bedziesz drylowac a ogonki troche
    skrocisz. Przepis na konfitury wisniowe znajdziesz u mnie, moze tylko nie odlewaj wszystkiego soku a czesc wlej na te wisnie do sloiczka.
    Albo mozesz ugotowac syrop "do nitki", zalac nim wisnie i odstawic na 8 godz. Potem znow podgrzac, gotowac 8 minut, stale zbierajac szumowiny. Wystudzic,znowu zagotowac, gotowac 8 min. Odstawic na 8 godz. i jeszcze raz powtorzyc to samo. Gorace wlozyc do sloika,zakrecic. Przy gotowaniu konfitury nie mieszac tylko potrzasac rondlem zeby sie ogonki nie wylamaly. Powinno wyjsc dobrze, jak zrobisz to daj znac jak wyszlo. Pozdrawiam. 

  • Autor: Tekla Data: 2007-06-20 15:10:24

    Dziękuję za pomysł. Jak będą wiśnie to spróbuję zrobić. Efektem oczywiście się pochwalę.Tekla.

Przejdź do pełnej wersji serwisu