Forum

Gawędy o jedzeniu

Co można z ugotowanych plastrów cukini i bakłażana?

  • Autor: inga_m Data: 2007-06-26 09:03:54

    Zostało mi trochę cukini i bakłażana (większość cukini), wczoraj ugotowanych (al dente, no może ciut solidniej niż al dente ;)) i pokrojonych w plasterki). Da się coś z tego zrobić? Macie jakieś pomysły? Bo u mnie pustka w głowie :(

  • Autor: misiowa Data: 2007-06-26 09:07:45

    Polecam - potrawa jest przepyszna; zamierzam kiedyś ją spróbować zrobić z modyfikacją - czyli dodac pierś z kurczaka; w oryginalnej jednak wersji jest naprawdę ekstra!
    http://wielkiezarcie.com/przepis18247.html  

  • Autor: sabia Data: 2007-06-26 09:09:50

    A może coś takiego http://wielkiezarcie.com/przepis18897.html . Myślę, że grillowane warzywo można zastąpić właśnie ugotowanym :).

  • Autor: inga_m Data: 2007-06-26 12:05:52

    tylko wlasnie ta cukinia i baklazan mi zostaly po musace, wiec to w sumie podobne do Waszych zapiekanek :) myslalam, aby jakas paste zrobic czy cos w podoboie.. no albo do lecza wrzucic. pogdybam jeszcze ale dziekuje za odzew :*

  • Autor: sabia Data: 2007-06-26 13:08:51

    Hmmm.....no to faktycznie :). A może wrzuć w wyszukiwarkę bigos z cukinii i można wtedy coś pokombinować. Albo może panierować w jajku i bułce i usmażyć? Poszukam jeszcze tej pasty bo chyba coś takiego widziałam ale nie pamiętam gdzie :).

  • Autor: Mari Data: 2007-06-26 13:26:55

    A moze kawior z baklazana? Byl o tym watek na moja prosbe, odezwalo sie wiele osob, gdybys byla zainteresowana to sluze swoim przepisem.

  • Autor: inga_m Data: 2007-06-26 20:45:18

    Dobra jestem. Zawracam Wam glowe, po czym zjadam cukinie i baklazana na kolacje, popijajac kefirem :))) A kawior z baklazana? mmmm... b.chetnie. brzmi wykwintnie :)

  • Autor: smakosia Data: 2007-06-26 20:50:59

    Ja też jestem ciekawa tego kawioru. Mari! "Ja sie zaszczele"! Znów mnie czymś kusisz :-)

  • Autor: Mari Data: 2007-06-26 21:28:29

    Za chwile Wam to wrzuce do moich przepisow, tylko porzeczki wsadze do sloikow. Pozdrawiam.

  • Autor: smakosia Data: 2007-06-26 22:25:33

    Porzeczki z rumem? :-)

  • Autor: smakosia Data: 2007-06-26 22:31:25

    No i mamy już przepis! Bardzo mnie zaintrygował. Teraz go nie zrobię, ale z pewnością przyjdzie i na niego czas. Dziękuję.

  • Autor: Mari Data: 2007-06-26 22:37:32

    No pewnie, wyszlo OK. Musialam juz zerwac porzeczki bo przy wczorajszej wichurze i ulewie zupelnie odpadla korona drzewka porzeczkowego i trzeba bylo z tym cos zrobic. Z 1.45 kg porzeczek wyszlo 5 sloikow po majonezie.  Pycha, Smakosiu goraco polecam, to moj przepis Nr 2, wg mnie najlepszy. Przygotowanie trwa zaledwie 
    2x10 minut, gorzej z obrywaniem kuleczek z ogonkow, to mi trwalo prawie godzine. Szkoda ze jestes tak daleko, zaprosilabym na degustacje. Pozdrawiam.  

  • Autor: inga_m Data: 2007-06-26 22:42:05

    Dziekuje serdecznie Mari. Przy okazji przejrzalam Twoje przepisy. Jestem pod ogromnym wrazeniem. Wszystkie, jak jeden maz :), rewelacyjne. Pozdrawiam serdecznie.

  • Autor: smakosia Data: 2007-06-26 22:48:17

    Aż mam ochotę napisać: "A nie mówiłam" :-) (oczywiście odnośnie refleksji co do przepisów Mari). Jaaaa, to dopiero żałuję, że nie mieszkasz koło mnie. Pewie się skuszę na ten Twój przepis, ale fajnie by było spróbować mistrzowskiej roboty :-)

  • Autor: Mari Data: 2007-06-26 23:03:45

    No, taka mistrzowska to ona nie jest, dzis np. udalo mi sie zapaprac cala kuchenke tym czerwonym sokiem z porzeczek. Zapomnialam /jak co roku/ ze jak wleje rum
    to dzem zacznie bardzo pienic, no i stalo sie - kuchenke mylam 10 minut. Dobrze, ze ta skleroza nie boli. 

  • Autor: smakosia Data: 2007-06-27 17:30:35

    Na moje szczęście "zapaprałaś" kuchenkę, bo dzięki temu ja już teraz wiem, czego mam nie robić :-))) Obym tylko sobie o tym przypomniała we właściwym czasie hi hi hi...

  • Autor: zielona53 Data: 2008-08-07 13:19:06

    Nie znając Twojego przepisu wstawiłam też mój "kawior z bakłażana" . Mój przepis jest trochę inny choć pochodzi też ze wschodu (Ukraina)
    Będę musiała wypróbować ten Twój przepis. Pozdrawiam . Grażyna

Przejdź do pełnej wersji serwisu