Forum

Kuchenne porady

nieudane kruche babeczki:(

  • Autor: dana39 Data: 2007-06-26 21:13:16

    właśnie upiekłam 22 kruche babeczki, niestety nie dało się ich wyjąć z foremek (nie natłuściłam foremek, myślałam, że wystarczy margaryna w cieście - 20 dkg tak jak w innych przepisach); pokruszyłam więc wszystkie babeczki do miski no i zastanawiam się co z tym zrobić; może spód pod jakiś smakołyk? wpisałam w wyszukiwarce pokruszony spód, ale nic takiego mi nie wyszło, owszem kilka ciekawych przepisów ale nic do czego dałoby się wykorzystać moją "kruszonkę". Może ktoś ze wszystkich tu dobrych ludzi ma jakiś pomysł? Pozdrawiam

  • Autor: Sweetya Data: 2007-06-26 21:14:12

    bajaderkę-będzie pyszna;)

  • Autor: mint Data: 2007-06-26 21:34:32

    zobacz tutaj: http://wielkiezarcie.com/przepis21837.html
    dodac jeszcze ciut masla, i wylozyc dno blaszki, tortownicy - zapiec, aby zwiazalo nam kruszonke - i mozna zrobic zimny sernik, bedzie ze spodem :)

  • Autor: sunny Data: 2007-06-26 21:34:58

    Tak jak Sweetya radzi, możesz zrobić bajaderkę. Możesz też użyć jako spodu do ciasta na zimno ( trzeba dolać rozpuszczone masło jak np. tutaj http://wielkiezarcie.com/przepis15599.html). Gdzieś był jeszcze przepis na kuleczki - śmietniczki... Albo też można zrobić blok czekoladowy i wrzucić doń pokruszone babeczki... :) Więcej pomysłów już niestety nia mam ;). Pozdrawiam.

  • Autor: dana39 Data: 2007-06-26 21:39:57

    serdeczne dzięki dziewczyny, poszperałam na stronie i znalazłam stare forum o bajaderkach i chyba już wiem co zrobię; wykorzystam pomysł Uretana na bajaderki z suchym słodkim kakao, rumem i powidłami śliwkowymi. Bajaderki zrobię na cześć śp. Uretana

Przejdź do pełnej wersji serwisu