Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wymeldowanie- co mam zrobić?

• Autor: nutella Data: 2007-06-27 12:58:02

Mam do Was pytanie: co mam zrobić, żeby wymeldować się z obecnego miasta zamieszkania? Tzn. czy wystarczy iść do urzędu i załatwię to w jeden dzień czy potrzebne są jakieś dokumenty itp.?

• Autor: gosiak1978 Data: 2007-06-27 13:02:49

Z tego co ja wiem to załatwia się to w jeden dzień. Oprócz dowodu osobistego niczego ode mnie nie chcieli. Ale w naszej kochanej Polsce tak się wszystko szybko zmienia, że nigdy nie wiadomo...

• Autor: kamaxyz Data: 2007-06-27 13:09:24

kochana nutello należy załatwić osobiście w Urzędzie meldunkowym wypełniając odpowiedni druk "zgłoszenie wymeldowania z pobytu stałego" trzeba mieć ze sobą dowód osobisty. Jeżeli jesteś już w innym mieście i tam przebywasz i chcesz dokonać zameldowania na pobyt stały należy wziąć z Urzędu Miejskiego z ref ewidencji ludności druk "zgłoszenie pobytu stałego" wypełnić go i wraz z osobą która jest właścicielem tego lokalu/chyba,że jesteś Ty sama/ należy w biurze dokonać zameldowania. Przed zameldowaniem na pobyt stały obowiązkowo należy dokonać wymeldowania z poprzedniego p0bytu stałego

• Autor: piq Data: 2007-06-27 20:06:08

Ja się wymeldowywałam z powodu wyjazdu do innego miasta. W starym dowodzie przybito mi pieczątkę przekreślającą zameldowanie. Dostałam także wydrukowane komputerowo zaświadczenie o dokonaniu wymeldowania z pobytu stałego. W nowym mieście zameldowałam się na podstawie wypełnionego druku. Dostałam stosowne zaświadczenie o złożeniu takiego druku i miałam 2 miesiące czasu na wymianę dowodu osobistego i złożenie w Urzędzie Skarbowym druku PIT-3.

• Autor: piq Data: 2007-06-27 20:08:37

Czyli zameldowanie na nowym miejscu nie odbywa się "od ręki'. Na nowy dowód osobisty czekałam 30 dni od chwili złożenia wniosku. Pozdrawiam.

• Autor: ABA Data: 2007-06-27 23:08:43

Nutello jeżeli jesteś własicielem nowego lokalu to musisz mieć papiery własności. Jezeli nie jesteś to pozwolenie na zameldowanie. Ja osobiście wtedy musiałam się wstawić do urzędu jak chciałam kogoś zameldować.
    Mężczyzni przy wymeldowaniu muszą mieć oprócz dowodu koniecznie książeczkę wojskową.
    Zameldowanie trwa kilkanaście minut. Otrzymujesz kartkę poświadczającą o stałym zameldowaniu do wglądu w urzędach nim otrzymasz nowy dowód.
    Nutello czy zdradzisz nam przynajmniej nową okolicę zamieszkania?
    ABA

• Autor: piq Data: 2007-06-27 23:25:01

Fakt. Ja miałam akt notarialny kupna mieszkania.

• Autor: nutella Data: 2007-07-01 08:46:24

Dzięki za pomoc:)) Mam nadzieję, że uda mi się to załatwić w poniedziałek:))

• Autor: ABA Data: 2007-07-02 20:48:03

Nutelko czy udało Ci się wymeldować?
    Może teraz masz bliżej do Dolnego Ślaska?
    Organizujemy spotkanie we Wrocławiu.
     Bardzo bylibyśmy radzi Ciebie przywitać i goraco usciskać,
    a potem posmakować bos jest pyszną czekoladką.
    mniam ABA

Przejdź do pełnej wersji serwisu