Forum

Gawędy o jedzeniu

bób

  • Autor: renataz36 Data: 2007-06-28 21:23:04

    kochane żarłoczki sezon na bób w pełni. Podzielcie sie jak gotujeci bób, jak jadacie, pod jaką postacią? Ja gotuje tylko w osolonej wodzie, najlepiej smakuje ze skórą. Pozdrówka

  • Autor: małgoska Data: 2007-06-28 21:25:22

    ja tez i dodoaje troche smietany i wstrzasam oj jutro sobie kupie takiego smka mi narobilas

  • Autor: Lusy Data: 2007-06-28 21:28:32

    A ja gotuję z łyżeczką ziarenek smaku. Zresztą przyprawę tę dodaje również do gotowania  groszku i fasoli. Maja wtedy inny smak.

  • Autor: smakosia Data: 2007-06-28 21:49:27

    A może tak: http://wielkiezarcie.com/przepis10399.html

  • Autor: Rosa Data: 2007-06-29 06:48:03

    http://wielkiezarcie.com/przepis10399.html no to na niebiesko

  • Autor: aga1 Data: 2007-06-28 22:21:17

    Gotuję normalnie tak jak ty lub dodaję do różnych sałatek,bób w moim domu jest uwielbiany!

  • Autor: aga1 Data: 2007-06-28 22:34:31

    Nie wiem jak u was ale mi w tym roku już dwukrotnie trafił się bardzo robaczywy bób!!!

  • Autor: Rosa Data: 2007-06-29 06:49:57

    uwielbiam -ale jakoś jadłam go tylko po prostu ugotowany,pozdrawiam  - rosa

  • Autor: Iglosik Data: 2007-06-29 07:10:53

    Gotuję bób do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i wsypuję z powrotem do gorącego garnka. Dodaję 1/3 kostki masła i posiekane 2-3 ząbki czosnku, przykrywam garnek i potrząsam chwilę aż masełko się rozpuści.....pychotka!!. A jeśli chodzi o bób to wiem że skórek nie powinno się zjadać ze względu na ich ciężkostrawność nasz organizm nie radzi sobie z ich trawieniem.

  • Autor: Barbara Data: 2007-06-29 07:51:47

    Gotuje bob w osolonej wodzie.Masełko topię do zrumienienia.
    Po odcedzeniu mieszam z masełkiem i sole jeszcze troche po wierzchu.
    Ostatnio dowiedziałam się ze ze smietaną jest wspaniały i rzeczywiście.
    Trzeba obrać ze skorki i wymieszać z masłem i trochę smietany,raz zagotować isuper smak nawet na zimno.

  • Autor: alidab Data: 2007-07-03 16:26:09

    Ja przyrządzam bób  w taki właśnie sposób. Pyyycha.... :))) Oczywiście tylko na ciepło.

  • Autor: Katie Data: 2007-06-29 09:14:47

    Po ugotowaniu w osolonej wodzie mieszam podsmażam chwilę na masełku z bułką tartą. Można trochę posłodzić - pyycha :)

  • Autor: Paola_r Data: 2007-06-29 21:41:08

    Z grubymi łodyzkami kopru, które i tak mi zostają po zuzyciu drobnego koperku na siekaną zieleninę.Troche soli, szczypta cukru. Skórę mimo wszystko obieramy ;)

  • Autor: ogatasan Data: 2007-07-09 12:35:43

    ja jednak ze skórką, uwielbiam ją, też gotuję z łodyżkami kopru, nadaje bardzo przyjemny aromat, później z czosnkiem masełkiem pieprzem, sola, vegetą i pozypany koperkiem

  • Autor: diehappy Data: 2007-06-30 19:19:23

    Moja mama tak samo robi :) i też jem ze skórką :D

  • Autor: monia00 Data: 2007-06-30 20:23:52

    Dziewczyny jestescie bez serca tak opowiadac o tym bobie ...
    Tu gdzie mieszkam bob jest b.krotko , bardzo drogi ( sprzedawany w dodatku w lupinach na wage) i nie smakuje tak wybornie jak w Polsce .
    Ja jadam bez skorki bo obawiam sie ze moze sie przykleic i potem problemy zoladkowe. Dolanczam do tych co uwielbiaja bob ...monika

  • Autor: renataz36 Data: 2007-07-01 12:52:33

    A jak co wracam do tego wątku mam ochotę biegać do sklepu ale wytrzymam do jutra hehehe, muszę spróbować dodać wegety i koperku si próbowac inaczej,Pozdrowka

  • Autor: nonka4 Data: 2007-07-01 21:55:03

     Sałatka z bobem

    750 g ugotowanego bobu
    2 łyżki masła
    100 g przerośniętego, wędzonego boczku
    2 cebule
    70 ml białego wina
    4 łyżki octu
    200 g gęstej śmietany
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka cząbru
    pęczek szczypiorku
    sól
    pieprz
    szczypta cukru

    Ugotowany bób dokładnie odsączyć. Rozgrzać na patelni tłuszcz i usmażyć pokrojony w małą kostkę boczek. Cebulę poszatkować, dorzucić do boczku i zeszklić. Dodać białe wino z octem, śmiataną oraz koncentratem pomidorowym. Do powstałego sosu wrzucić bób i całość zagotować. Przyprawić cząbrem, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zdjąć z ognia i ostudzić. Rozłożyć do salaterek i przybrać szczypiorkiem.

    Przepis pochodzi z foody.pl

Przejdź do pełnej wersji serwisu