Forum

Galeria

kącik kulinarny

• Autor: Kasia z Płocka Data: 2007-06-28 23:31:25

Chciałabym pochwalić się osiągnięciami moich dzieci, z którymi pracuję na co dzień- nawet podczas wakacji. Z uwagi na to, że uwielbiam gotować staram się zaszczepiać chęć do gotowania swoim podopiecznym. Z racji tego ogłosiłam konkurs kulinarny. Celem tego konkursu było przygotowanie prostej potrawy z produktów przyniesionych z domu, podanie dokładnego przepisu, a także zadbanie o estetykę miejsca pracy. Dzieci i młodzież( bo to gimnazjaliści i nie tylko) spisały sie na medal.
    Wszyscy pracowali w 5 grupach

Chłopcy zdecydowali się na naleśniki z dżemem z dodatkiem bitej śmietany

Dziewczynki uwielbiają lody, dlatego powstał deser lodowy

W przypadku kolejnej grupy, różnica wieku nie ma znaczenia. Współnymi siłami stworzyli sałatkę z ananasów i brzoskwiń

Dziewczynki szybko wymyśliły potrawę, która zachwyciła swym smakiem i wyglądem- to "tęcza smaku"

Kolejna grupa mieszana bardzo sprawnie przygotowała pyszną sałatkę owocową z sosem jogurtowym. Jako jedyna zadbała o podanie potrawy na "prowizorycznej serwetce"

Efekt końcowy jak sami widzicie przeszedł najśmielsze oczekiwania. Z racji tego, że nie mamy swojej, strony obiecałam Im, że mimo wszystko znajdą się w Internecie. Słowa dotrzymałam- dobrze jest widzieć radość na ustach dzieci. Wierzę, że kolejnymi eksperymentami kulinarnymi podzielimy się razem z Wami. Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie :)

• Autor: Bodek Data: 2007-06-29 01:44:43

no to teraz polowe na kucharki i kucharzy slac !!! bardzo dobry pomysl!!! :) podoba mnie sie -- zeby dzieci wiedzialy jak sie gotuje rozne dania i mialy checi do patelni a nie uciekaly :)

• Autor: monia00 Data: 2007-06-29 03:01:09

Kasiu gratuluje dobrego pomyslu ! Zabawa byla napewno fajna a potem jaka uczta ... Pozdrawiam twoich wychowankow a tobie zycze dalszych super pomyslow .
     Ps.  Ja podpatrzylam co tu u nas robia dzieciaki na takich spotkaniach (chodze do parku z moim malym synkiem) i wczoraj pieknie farbowali koszulki ( robili na nich wezly i farbowali w miseczkach ) potem byli wszyscy bajecznie kolorowi  a innego dnia z kolorowych koraliczkow nawlekali na zylke i wszystkie dzieci nosily piekne korale .  Moze sprzydadza sie te pomysly a jak cos podpatrze to jeszcze napisze . 

• Autor: luckystar Data: 2007-06-29 03:28:08

Kasiu to wpaniale, ze organizujesz dzieciom takie zajecia. Pamietam za moich czasow w szkole byl taki przedmiot zajecia praktyczne osobno dla dziewczat i chlopcow. Nie pamietam co dokladnie robili chlopcy, ale pewnie jakies "meskie" projekty, natomiast my gotowalysmy, robilysmy na drutach i szydelku bylo tez troche szycia i bardzo milo wspominam te czasy. A smiechu bylo tez przy tym gotowaniu i kazda grupa tak jak u Ciebie przygotowywala cos innego i potem bylo wspolne jedzenie i wymiana ....ech dobre szkolne czasy :))

• Autor: nadia Data: 2007-06-29 17:20:29

Też pamiętam te czasy, najlepsze było to gdy nauczycielka zachorowala a my miałyśmy zastępstwo z panem, który uczył chłopców - co to są silniki czterosuwowe i dwusuwowe, czym one sie rożnią.....trzeba było się tego nauczyc.... no i pamiętam to do dziś ;)

• Autor: Rosa Data: 2007-06-29 07:02:59

Bardzo mi się podoba pomysł uczenia dzieciaków gotowania -może dzięki temu nauczą się ,że mogą przygotować sobie sami coś do jedzenia ,nie czekając na mamę (często zapracowaną i zmęczoną) a z czasem być może i ,, jej,, coś przygotują -Twoim dzieciakom gratuluję i życzę wytrwałości ,pozdrawiam wszystkich  - rosa

• Autor: piq Data: 2007-06-29 08:58:11

Kasiu brawo za pomysł. Bardzo mi się podobały potrawy i sposób ich podania pokazany na zdjęciach.... A tak poza tym urocze masz te dzieciaczki !!!! Pozdrowienia dla wszystkich.

• Autor: nonka4 Data: 2007-06-29 11:22:43

Zgadzam się super pomysł! A dzieci jakie dumne! Na pewno tego nie zapomną.Jeszcze raz bravo!

• Autor: Baśka Data: 2007-06-29 11:27:21

Pomysł wart powtórki.Dzieci,jeżeli da im się troszkę "wolności" polubią nawet gotowanie.Trzeba miec do nich podejście - a Ty jak widać masz.
    Przesyłam gratulacje wszystkim uczestnikom konkursu.
    Zazdroszczę,że mają Panią która uczy je gotować.Ja do czasu wyjścia za mąż nie umiałam prawie nic. Byłam taką kuchenną analfabetką.

• Autor: Ave Data: 2007-06-29 13:30:42

Kasiu gratuluje Tobie pomysłu a wszystkim wykonawcom wspaniałych dań. Oprócz dobrej zabawy z pewnością wiele sie nauczyli i zapamiętają to na długo. Możesz byc z nich dumna, bo oni z siebie napewno są - to widac na zdjęciach. Serdecznie Was pozdrawiam.

• Autor: Kasia z Płocka Data: 2007-06-29 17:50:16

Dzisiaj zaraz po przyjściu do pracy włączyłam komputer, wokół którego skupiły sie moje dzieciaczki. Jakże się cieszyły, a jak przeżywały (że, a to mina nie taka, a to wyraz twarzy nie taki jak powinien być, a to źle pochyleni itd.) Wiem jedno- na pewno były dumne i szcześliwe.
    Pierwszy tydzień wakacji za nami, a ponieważ pogoda nam płata figla spędziliśmy go w Klubie. Dzisiaj także mieli "pole do popisu". Spędziliśmy ten dzień pod hasłem- "Klub Dobrej Zabawy". Widać było, że wszyscy dobrze się bawili.
     Dziękuję Wam wszystkim za dobre i miłe słowa zarówno pod adresem dzieci, jak i moim. Pozdrawim ciepło- Kasia

• Autor: małgoska Data: 2007-06-29 17:54:31

super dzieciaki, super potrawy i ty tez jestes super trzymaj tak dalej !!!!

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-07-25 09:30:29

Gratuluje Kucharce i Kuchcikom! Zloty medal! A ieraz bo wszystko sami zjedliscie. A mi taaaaakiego smaka narobiliscie!

Przejdź do pełnej wersji serwisu