Forum

Gawędy o jedzeniu

Domowe piwo

  • Autor: ABA Data: 2007-06-29 22:04:22

    Dzisiaj kupiłam gazetę SUPER express.
    W tej gazecie jest przepis na domowe piwo.
    Pozwolę sobie na przedrukowanie tego przepisu
    do wiadomości naszej rodzince żarłoczków.
    "Aby zwarzyć w domu 20 litrów piwa np. typu Pils
    potrzeba:
    - słód plizneński - 4 kg
    - słód Carapils - 0,2 kg
    - chmiel - 125 g
    - drozdże Saflager - 11,5 g
    - glukoza - 200 g
    - woda
    ( wszystko do kupienia w internecie za ok 40 zł)
    Słód mielimy i wsypujemy do wody o temp. 67 stopni
    na godzinę. Filtrujemy zacier i gotujemy go z dodatkiem chmielu
    przez godzinę. Następnie do schłodzonej substancji
    dodaje się drożdży i już wszystko jest gotowe....za tydzień.
    Po zakończeniu fermentacji piwo z dodatkiem odrobiny cukru
    wlewamy do butelek i odstawiamy do piwnicy na ok.
    3 tygodni"
    Piwosze do dzieła!
    ABA

  • Autor: Janek Data: 2007-06-29 22:31:31

    Przyszykuj na spotkanie...
    Janek

  • Autor: ABA Data: 2007-06-29 22:45:34

    Od kiedy to słaba płeć bierze się za taką robotę. Jak się spotkamy to wezmiesz ze sobą swieżo uwarzonego piwa.

  • Autor: lajan Data: 2007-06-30 04:14:36

    Basia! Twój pomysł nasza degustacja hahahahahaha

  • Autor: bahus Data: 2007-06-30 12:04:27

    3 tygodnie czekać? ODPADA !!!!!!
    Bahus

  • Autor: ABA Data: 2007-06-30 14:14:57

    Bahusku to nie 3 tygodnie tylko 4. Więc jak? zrobisz?
    Na koniec lipca jak znalazł.Piwa nie piję, ale Twojego domowego spróbuję.
    ABA

  • Autor: Baśka Data: 2007-06-30 17:30:59

    We Wrocławiu można wypić na rynku pyszne żywe piwo,oczywiście to nie to samo co własnej roboty,ale zawsze..

  • Autor: ABA Data: 2007-06-30 20:39:04

    No to Basiu rozumiem,że się spotkamy we Wrocławiu na tym piwie?

  • Autor: Baśka Data: 2007-07-01 10:32:06

    Chociaż Wrocław odwiedzam dosyć często,chyba jednak lipiec i sierpień spędze w domu.Planujemy wyjazd na październik dopiero.
    Ha,ha to ma być często? ale z Ustki do Wrocławia 3 razy w roku,to chyba jednak tak.

  • Autor: patud Data: 2007-07-11 22:19:09

    A no do dzieła. Wszystko jest, tylko jakoś chęci brak, jakby nie patrzeć to bite pięć godzin trzeba przy garze spędzić, a potem reszta to się sama robi.
    Takie piwko ma tylko jedną wadę: zaczyna znikać jeszcze przed upływem tych trzech tygodni i całkowicie znika w czwartym

Przejdź do pełnej wersji serwisu