Forum

Kuchenne porady

knedle z owocami...?

• Autor: appetita Data: 2007-07-01 14:21:36

Szukam takiego przepisu na knedle z owocami, w którym nie ma ziemniaków, a bazą jest (są) bułki moczone w mleku. Jest to taki smak mojego dzieciństwa, którym chętnie podzieliłabym się z moimi chłopakami, pszepis miała moja babcia ale miała go w głowie i zabrała ze sobą... Jeśi możecie pomóżcie odnaleźć ten smak.

• Autor: appetita Data: 2007-07-01 14:28:18

Przepraszam -miało być ,,przepis"

• Autor: wanilia_91 Data: 2007-07-01 14:45:33

http://www.kuchnia.xpam.de/2481.htm znalazlam tylko coś takiego przepis mozesz troche przerobic i dodac owoce :)

• Autor: alidab Data: 2007-07-04 19:08:53

Appetito...:))) Ja także pamiętam takie knedle, robiła je moja Babcia, potem Mama ale już rzadziej...  Pamiętam taki sposób przyrzadzania:
    bułka (taka długa,paryska) była krojona w kromki i zalewana wrzącym (goracym) mlekiem. Oddzielnie były pokruszone drożdże - z tego co pamiętam to "grudka" czyli niewiele....Drożdże były zalane niewielką ilością mleka i chyba z dodatkiem cukru.Jak bułki napęczniały pod wpływem gorącego mleka i wystygły, to do tej masy dodawane były 2 może 3 jajka, drożdże rozpuszczone i spienione i trochę mąki ale niewiele. Śmiem podejrzewać, że dodatek mąki był uzależniony od konsystencji tej masy. Ciasto było wyrabiane ręką jak drożdżowe tylko może trochę krócej i pozostawione na chwilę do wyrośnięcia. Z tej masy były wyrabiane w dłoni kulki, potem lekko rozpłaszczone, do środka truskawki lub jabłka. Zlepione i gotowane we wrzącej wodzie. Polane śmietaną i posypane cukrem a do jabłek cynamon.
    Tyle sobie przypomniałam choć proporcji dokładnie nie pamiętam a skład podaję z (ulotnej trochę...) pamięci.
    Teraz najlepszym sposobem na  ustalenie proporcji będzie wypróbowanie. Jeśli jesteś gotowa się odważyć, to podziel się potem efektami choć myślę, że podany
    przepis raczej do tego nie zachęca. Wspomniane knedle smakowały pysznie... a może to był smak dzieciństwa...?

• Autor: appetita Data: 2007-07-05 13:45:16

Bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie, wypróbuję napewno, a co do Twojego sposobu wyjaśniania czegokolwiek to jak zwykle super zrozumiale i przystępnie a z proporcjami będę kombinować. Pozdrawiam! K.

• Autor: appetita Data: 2007-07-08 10:32:52

No i zrobiłam az morelami, chyba trochę za dużo mleka dałam do namoczenia i musiałam dosypać tartą bułkę i odrobinę mąki na pewno zrobię jeszcze raz. Jeśli chodzi o smak to przypominał bardzo ten zapomniany, ale to jeszcze nie to (a może pamięć już nie ta) Wyglądały tak Dziekuję z wszelką pomoc!

• Autor: alidab Data: 2007-07-08 13:29:24

Wyglądają całkiem, całkiem...:))) Myślę, że jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach...i może ja o czumś zapomniałam a może nalezy popracować nad ustaleniem właściwych proporcji.  Chyba sama się skuszę i poeksperymentuję...:)))

• Autor: Mari Data: 2007-07-04 20:33:05

Apetita, kto szuka ten znajdzie. Pomyslalm sobie, ze kto jak kto, ale Czesi, znani "Knedlarze" musza o knedlach wiedziec wszystko. Wiec szukalam na czeskim necie i oto wynik moich poszukiwan:
    3-4 czerstwe rogale lub bulki
    1 jajko
    sol
    mleko do namoczenia pieczywa

Rogale lub bulki namoczyc w mleku. Odcisnac. Dodac jajko,sol. Wyrobic ciasto, ktore uformowac w walek o srednicy 5 cm. Pokroic w plastry o grubosci 1 cm, rozplaszczyc w dloniach, wlozyc owoce, uformowac w kulke, wrzucac na wrzaca wode. Jak wyplyna - gotowe.

Nie wiem czy o takie Ci chodzilo ale to jedyne z bulki namoczonej w mleku, jest wiele ale albo z ciasta drozdzowego, albo twarogowego albo kartoflanego.
    Pozdrawiam. 

• Autor: appetita Data: 2007-07-05 13:46:50

Teraz już trochę wiem o proporcjach i właśnie o takie mi chodziło, dziękuje za pomoc! Pozdrawiam.K.

Przejdź do pełnej wersji serwisu