Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Owoce passiflor są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ. Mają smak słodko-kwaśny.
Dzięki Aga za wyjaśnienie, to właśnie są owoce marakuji tak jak napisałaś, nie jadłam jeszcze ale smak znam, owoce mają być od pomarańczowego do żółtego, narazie są zielone.
Taka cudna! A mnie się nigdy nie udało takiej wyhodować. Miałam w domu, lecz warunki okienne nie pasowały jej i powoli marniała. Oddałam ją w lepsze ręce. ABA
Moja passiflora urosła w ciagu 2 lat do dość dużych rozmiarów. Zakwitła bardzo obficie i ma duże owoce, które są jadalne.
Jeszcze powiem Wam , że całą zimę była zielona i nic nie zmarzła.
Piękna !!! Czy ty ją masz na ogrodzie czy w donicy w szklarni jakiejś ?????
Piękna!!!! ale nie było zimy hihihi
Rośnie w ogrodzie i całą zimę nie była okryta, ma już około 12 owoców!!
Ciekawe kwiatki,a jak smakuje owoc?
hmmmmmmmmmm ............ no właśnie wyglada pieknie ale z czym to się je .........
Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Owoce passiflor są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ. Mają smak słodko-kwaśny.
Danusiu-zazdroszczę -masz przepiękną roślinkę!
Dzięki Aga za wyjaśnienie, to właśnie są owoce marakuji tak jak napisałaś, nie jadłam jeszcze ale smak znam, owoce mają być od pomarańczowego do żółtego, narazie są zielone.
Taka cudna!
ABA
A mnie się nigdy nie udało takiej wyhodować.
Miałam w domu, lecz warunki okienne nie pasowały jej
i powoli marniała. Oddałam ją w lepsze ręce.
Piękne kwiaty, dorodne owoce... gratuluję.))) Teraz pomyśl, jakie ciekawe przetwory możesz mieć w swojej spiżarni...)))