Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Owoce passiflor są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ. Mają smak słodko-kwaśny.
Dzięki Aga za wyjaśnienie, to właśnie są owoce marakuji tak jak napisałaś, nie jadłam jeszcze ale smak znam, owoce mają być od pomarańczowego do żółtego, narazie są zielone.
Taka cudna! A mnie się nigdy nie udało takiej wyhodować. Miałam w domu, lecz warunki okienne nie pasowały jej i powoli marniała. Oddałam ją w lepsze ręce. ABA
Moja passiflora urosła w ciagu 2 lat do dość dużych rozmiarów. Zakwitła bardzo obficie i ma duże owoce, które są jadalne.
Jeszcze powiem Wam , że całą zimę była zielona i nic nie zmarzła.
Piękna !!! Czy ty ją masz na ogrodzie czy w donicy w szklarni jakiejś ?????
Piękna!!!! ale nie było zimy hihihi
Rośnie w ogrodzie i całą zimę nie była okryta, ma już około 12 owoców!!
Ciekawe kwiatki,a jak smakuje owoc?
hmmmmmmmmmm ............ no właśnie wyglada pieknie ale z czym to się je .........
Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Owoce passiflor są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ. Mają smak słodko-kwaśny.
Danusiu-zazdroszczę -masz przepiękną roślinkę!-i to jedna z wielu;)
Dzięki Aga za wyjaśnienie, to właśnie są owoce marakuji tak jak napisałaś, nie jadłam jeszcze ale smak znam, owoce mają być od pomarańczowego do żółtego, narazie są zielone.
Taka cudna!
A mnie się nigdy nie udało takiej wyhodować.
Miałam w domu, lecz warunki okienne nie pasowały jej
i powoli marniała. Oddałam ją w lepsze ręce.
ABA
Piękne kwiaty, dorodne owoce... gratuluję.))) Teraz pomyśl, jakie ciekawe przetwory możesz mieć w swojej spiżarni...)))