Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

S.O.S. wiśnia !!!

• Autor: alman Data: 2007-07-02 07:57:15

Kochani, pomóżcie, podpowiedzcie co mam zrobić.
    W trakcie zrywania wiśni, która jest dość wysoka ale strzelista czyli nie rozgałęziona zbytnio /nie wiem jak to nazwać - no nie ma zbyt szerokiej korony, ale ma za to 2 konary wychodzące od pnia głównego/, no i one /te 2 konary/ zaczęły się trochę rozjeżdżać czyli nastąpiło oderwanie lekkie.
    Co mam teraz zrobić, proszę poradźcie, czy to powinnam posmarować czymś i jakoś związąć, przyciągnąć do siebie? to "rozdarcie" nie jest aż tak duże, ale na długości ok. 7-8 cm no i po zejściu z drzewa wszystko jakby wróciło na swoje miejsce, ale szczelina jest zapewne. Poradżcie, bo bez Waszej pomocy nie dam rady.
     A przy okazji, czy takie wysokie wiśnie można jakoś "skrócić" żeby nie były za wysokie, czy im taki zabieg nie zaszkodzi i kiedy najlepiej to zrobić?
    Z góry dziękuję za każdą podpowiedż. Pozdrawiam !

• Autor: Rzymianka Data: 2007-07-02 10:00:01

Ja miałam podobny przypadek ze śliwą - posmarowania maścią ogrodniczą i związana grubą liną z podkładkami z gumy / aby nie weszla w pień/ służyła nam jeszcze długie lata . Wiśni nie szkodzi 'skracanie" - grubsze konary skracam w lutym, natomiast pędy , które owocowały w tym roku skracam o 1/3 po zakończeniu owocowania. Pędy skracam co roku, co  sprzyja lepszemu owocowaniu. Pozdrawiam !

• Autor: beata1 Data: 2007-07-02 12:22:16

Ja w ten sposób uratowałam morelę i pomogło nie smarowałam tylko przywiązałam do pnia aby było zwarte.

• Autor: Tekla Data: 2007-07-02 13:08:49

Zrób to co radzą poprzedniczki jak najszybciej. Ja miałam taki problem z tują kulistą.Zaraz po posadzeniu, coś lub ktoś uszkodził mi cały środek. Ja, połamane gałązki złożyłam w miejscu złamania i mocno owinęłam taśmą izolacyjną.  Tak pozostawiłam na kilka miesięcy. Nic się nie działo, drzewko było zielone i rosło. A teraz ma chyba ponad metr średnicy.  Tylko trzeba to zrobić szybko a wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam. Tekla

• Autor: Rosa Data: 2007-07-03 08:04:13

Proponuję związać rozdarcie ,napewno się zrośnie ,a co do cięcia wiśni ,to je włśnie tnie się po owocowaniu czyli latem ,śmiało więc możesz je skrócić ,pozdrawiam  -rosa

• Autor: alman Data: 2007-07-03 11:21:13

Dzięki serdeczne za wszystkie porady. Pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu