Forum

Kuchenne porady

Okres przydatności do spożycia

• Autor: alman Data: 2007-07-02 16:27:44

Jak długo można przechowywać w zamrażarce tort, żeby był jeszcze do zjedzenia???
    No dobra, bez owijania w bawełnę - kawałek pysznego tortu leży sobie od roku na dnie zamrażarki, zapomniany przez wszystkich a teraz "wykopany". 
    Czy nadaje się do zjedzenia czy powinnam go wyrzucić?
    A może przetestewać na sobie? szkoda go wywalić bo był naprawdę pyszniasty /masa była z wisienkami/, ale chyba szkoda też byłoby mnie /mam na myśli pożegnanie Was Żarłoki w przyśpieszonym tempie i przed spodziewanym terminem/.
    Więc radźcie co i jak, a ja wdzięczna będę do końca dni swoich i dziękować nie przestanę. Pozdrawiam.

• Autor: MonikaK Data: 2007-07-02 16:33:44

Alman jak chcesz jeszcze pożyć i nie opuszczać nas w przyśpieszonym terminie to radzę nie ryzykować <je_pizze><stop>, pozdrawiam

• Autor: till Data: 2007-07-02 16:58:31

Alman, a nie masz jakiegoś zdeklarowanego wroga?
    Zrób nowy, pyszny tort a o tamtym to zapomnij...

• Autor: Baśka Data: 2007-07-02 17:39:34

Znam zwyczaj (chyba z jakiś fimów) zamrażania najmniejszego tortu ślubnego do pierwszej rocznicy ślubu.Czy on jeszcze wtedy jest zjadliwy (inaczej ,czy po zjedzeniu tego tortu nie rozchorujemy sie )tego już w filmie nie było.
    Więc jeść Twój tort radzę tylko na własną odpowiedzialność.
    Smacznego,albo nie Basia

• Autor: alman Data: 2007-07-02 17:49:34

Dziewczyny, to jest właśnie kawałek tortu ślubnego /nie mojego, hihihi/ i miał być zjedzony w pierwszą rocznicę ślubu, ale ta już właśnie minęła a tort został, bo miałam wątpliwości i nie dałam dzieciom zjeść.

• Autor: ANUTSCHKA Data: 2007-07-02 17:53:34

• Autor: viva Data: 2007-07-02 17:57:09

ja na przykład w ogóle nie uwazam ciast mrożonych!!!!  nie jedna osoba mnie do nich przekonywała   ale niestety... jadłam pare razy i.... nigdy tego już nioe zrobie!   pozdrawiam!

• Autor: luckystar Data: 2007-07-02 18:20:29

Hmmm trudno powiedziec, ja mialam nieraz w mojej zamrazarce jakies zapomniane rzeczy, przy niektorych nawet trudno bylo ustalic date jakkolwiek chyba nie byl to rok, ale zwykle przed wyrzuceniem rozmrazalam i sama staralam sie zadecydowac. Moj syn uwaza, ze to skandal, on wyrzuca wszystko co ma date waznosci jutro, a ja mysle, ze to On jest chory :))) A apropos tradycji zamrazania kawalka tortu weselnego, to z tego co wiem jest to zwyczaj zydowski, czy rozpowszechnil sie na inne nacje i wyznania??? nie wiem, ale wlasnie mialam miesiac temu wesele syna mojego meza (Zydzi) i stad jestem z tradycja na biezaco. Nie poradze Ci zebys czekala jeszcze rok, az zdam relacje czy moja molda para przezyje, ale kieruj sie wlasnym rozsadkiem .....pozdrawiam - maryla

• Autor: Baśka Data: 2007-07-02 18:47:13

I znowu na wesoło,troszkę tradycji i troszkę zdrowego rozsądku

• Autor: aga1 Data: 2007-07-02 19:28:25

Chyba jednak skosztowanie tego tortu darowałabym sobie....

• Autor: myszamycha Data: 2007-07-02 19:38:58

Zdecydowanie nie jedz go.Nie jestem przewrażliwiona na punkcie dat ważności ale rok czasu to moim zdaniem dla tortu zbyt dużo..bałabym się że wyciągnę kopytka do przodu.

• Autor: ekkore Data: 2007-07-02 20:42:47

Może źle myśle, ale dla mnie mrożenie przerywa rozwój wszelkiego żywego psującego nam żarcie. Więc czy miesiąc czy rok??? Ja bym rozmrozila ciasto, i gdyby jego wygląd po rozmrożeniu (zmiękczenia, rozciapanie lub podobne) nie zniechęcał do jedzenia, przynajmniej bym spróbowała.
    Przecież owoce w zamrażarce, jak dotrwają, (w tym roku u mnie dotrwały - ostatnie truskawki wyciągałam jak pojawiły się nowe) trzymamy około roku.

• Autor: till Data: 2007-07-02 21:24:50

Na wszelki wypadek zaznaczam, że jakby co, to ciasto upieczemy sobie razem, omijając już gotowe skarby ze strefy wiecznego mrozu... i jak będzie tego warte, to sobie zamrażaj ;))))) ale jeść po roku nie będę ;))))))))))))

• Autor: Glumanda Data: 2007-07-02 22:47:25

Mysle, ze jesli tort byl dobrze, szczelnie zapakowany...moze bedzie zjadliwy.. ale moze byc jakas nalecialosc w smaku. Ja ostatnio mialam w zamrazarce lody, ktore rowniez...juz troche staly...i niby nic, jednak odparowala z nich czesc wody i staly sie takie gumowe. Nic apetycznego... Odmroz i sprobuj :)

• Autor: alman Data: 2007-07-03 08:46:45

Dzięki za odzew! Wiedziałam, że jak tu zadam pytanie to zawsze się czegoś dowiem. No i chyba jednak nie będę robić próby na sobie, a co tam, może dobrze jeszcze trochę pobyć wsród Was. Pozdrawiam!!!

• Autor: Rosa Data: 2007-07-03 08:51:59

Mrożę wiele różnych produktów ,w tym również ciasta - zwłaszcza makowiec ,którego zawsze piekę kilka (3 lub 6),ale nigdy nie trzymam ich aż tak długo ,z tego co wiem to ciasta można trzymać zamrożone 2-3 miesiące,ale tyle ilu  ludzi tyle będzie opinii ,a wybrać musisz niestety sama , pozdrawiam  - rosa

• Autor: alman Data: 2007-07-03 12:27:26

Ja też często ciasta zamrażam ale nigdy nie trzymam aż tak długo, rekord to kawałek ciasta /z masą i jabłkami z galaretką/ pochodzący z nadwyżek wypieków świątecznych na Boże Narodzenie czyli pieczone w grudniu a jedzone w czerwcu, ale to było pół roku a nie cały rok.

Przejdź do pełnej wersji serwisu