Forum

Kuchenne porady

Czy do kruchego ciasta mogę dodać jogurt zamiast śmietany? :P

• Autor: olcieek Data: 2007-07-03 11:55:40

Pytanie jak w temacie ;)

Mam zamiar zrobić pleśniaka, a śmietany w lodóce brak. Nie chce mi się iść zwłaszcza, gdy widzę ten dezcz za oknem ..
    Ech.
    Licze na Waszą pomoc. 

• Autor: sunny Data: 2007-07-03 11:58:45

Olciu... wydaje mi się, żę jogurt jest za mało tłusty. Więc może całkowicie pomiń. A z ciekawości z jakiego przepisu korzystasz ? Są takie, w ktorych wcale nie ma śmietany - i wtedy masz problem rozwiązany. Ja korzystam z tego : http://wielkiezarcie.com/przepis3526.html

• Autor: olcieek Data: 2007-07-03 12:03:14

No lepiej pominę.
    Wiesz nie korzystam z konkretnego przepisu. Zawsze musze zrobić coś po swojemu ;) Mam wydrukowane przepisy na Pleśniak Mniamuśny pau_pau85, Pyszny strzępiec wg Aleex i jeszcze jakieś 2 inne :P
    i w 3 z tych 4 przepisów są 2 łyzki śmietany i tak się waham .. A jakbym dodała z łyżkę oleju dodatkowo ?
    W sumie to może lepiej nie wydziwiać ...

• Autor: rezydent1983 Data: 2008-03-07 22:33:19

do kruchego ciasta NIE DODAJE SIE ANI SMIETANY ANI JOGURTU!!!!!!!!!! bo traci kruchość i staje sie bułowate. jezeli dodamy np. łyzeczke... to i tak to nic nie da... wiec nie widze potrzeby udziwniac przepisy.... pozdrawiam

• Autor: Bajubajka Data: 2007-07-03 12:38:20

Ja zamiast śmietany dawałm i jogurt i kefir- w obu wersjach sie udawalo.

• Autor: olcieek Data: 2007-07-03 22:19:48

I dodałam w końcu ten jogurt, bo nie mogłam ciasta zagnieść - wyszło wszystko jak należy ;) uf.

Przejdź do pełnej wersji serwisu