Mówi się: "wierzysz w garbate aniolki?" co znaczy,że coś jest nierealne, co nie istnieje.... Można by również powiedziec np.święty diabeł, czy sucha woda..;) Ludzie wymyslają różne rzeczy. Pozdrawiam.
Brawo, idealnie oddałaś sens tego powiedzonka. To mniej wiecej tak brzmi współcześnie: szybciej spotkasz garbatego aniołka na ziemi, niż mądrego polityka polskiego po śmierci w niebie. Janek
dzis wlasnie myslalam nad tym caly dzien i juz wczesniej myszamycha pisala wlasnie i to wytłumaczenie wydalo mi sie wlasnie najbardziej przekonujace ale liczylam troche na jakas pasjonujaca historię ........ a tu zwyczajna prosta banalna odpwoiedz...ech
Tucha super to wyjasnilas i faktycznie proste jak "swinski ogon" :))) A mnie zastanawia powiedzenie tutejsze "leje jak psy i koty" naszym odpowiednikiem jest "leje jak z cebra" ten ceber to rozumiem, ale co maja psy i koty do ulewnego deszczu to nie moge pojac.....:)) Zreszta jak pytam Amerykanow to tez nikt nie potrafi tego wyjasnic ....
jedyne co mi sie nasuwa to obraz pieska ktory wychodzi na spacer i wtedy sika co 5 sekund musi oblac kazdy krzaczek drzewko itp i to wyglada tak jakby mogl sikac ciagle moze to stad a kota w akcji nie widzialam wiec nie wiem
Kiedyś jakiś anglik mówiący po polsku, wyjasnił mi, że to powiedzenie" leje jak psy i koty" to tak jak u nas by się powiedziało,że w taki deszcz to nawet psa ani kota nie wypuścisz na dwór...
czy ktos wie skad wzieło sie to powiedzenie??? bardzo mnie to nurtuje ale nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi
hehe tez nie wiem może aniolki byly po prostu juz stare i garbate
hmm a moze chodzi o to ze niektóre są "garbate" bo nie do końca święte ;P
a może zanim się staną aniołami takimi prawidziwymi ze skrzydłami to najpierw mają taki garbik z którego potem wyrastają skrzydła jak na to zasłużą??
Hmm.wierzyc w garbate aniołki czyli w coś niemozliwego..bo aniołki nie mogą być garbate..są zawsze piękne i nieskazitelne..
Mówi się: "wierzysz w garbate aniolki?" co znaczy,że coś jest nierealne, co nie istnieje.... Można by również powiedziec np.święty diabeł, czy sucha woda..;) Ludzie wymyslają różne rzeczy. Pozdrawiam.
Brawo, idealnie oddałaś sens tego powiedzonka.
To mniej wiecej tak brzmi współcześnie: szybciej spotkasz garbatego aniołka na ziemi, niż mądrego polityka polskiego po śmierci w niebie.
Janek
no wlasnie sens jest oczywisty i znany kazdemu, jednak dlaczego garbate...?
hehe dlaczego garbate... hmmm to trzebabybylo sie spytac tego kto wymyslil to powiedzenie
Kobity!! Garbate czyli nierealne. Bo aniołki musza być idealne
dzis wlasnie myslalam nad tym caly dzien i juz wczesniej myszamycha pisala wlasnie i to wytłumaczenie wydalo mi sie wlasnie najbardziej przekonujace ale liczylam troche na jakas pasjonujaca historię ........ a tu zwyczajna prosta banalna odpwoiedz...ech
Też mnie zastanawiają inne powiedzonka , np : " zobaczysz jak świnia niebo" .
Janek
Tucha super to wyjasnilas i faktycznie proste jak "swinski ogon" :))) A mnie zastanawia powiedzenie tutejsze "leje jak psy i koty" naszym odpowiednikiem jest "leje jak z cebra" ten ceber to rozumiem, ale co maja psy i koty do ulewnego deszczu to nie moge pojac.....:)) Zreszta jak pytam Amerykanow to tez nikt nie potrafi tego wyjasnic ....
jedyne co mi sie nasuwa to obraz pieska ktory wychodzi na spacer i wtedy sika co 5 sekund musi oblac kazdy krzaczek drzewko itp i to wyglada tak jakby mogl sikac ciagle moze to stad a kota w akcji nie widzialam wiec nie wiem
Kiedyś jakiś anglik mówiący po polsku, wyjasnił mi, że to powiedzenie" leje jak psy i koty" to tak jak u nas by się powiedziało,że w taki deszcz to nawet psa ani kota nie wypuścisz na dwór...
Mozliwe, ale tu to powiedzenie brzmi zupelnie bez sensu