Forum

Kuchenne porady

marchewka w słoiku na zimę

  • Autor: flecik Data: 2007-07-04 23:08:46

    pilnie potrzebuje dobrego przepisu na marchew pasteryzowaną.

  • Autor: elas Data: 2007-07-06 23:44:27

    Oskrobaną, surową  marchewkę wkładam do słoików, zalewam wodą z solą - 5dkg soli na litr wody. Zakręcam słoiki i gotuję (pasteryzuję) je na wolnym ogniu 1,5 godziny. W ten sam sposób robię warzywa na sałatkę jarzynową, czyli marchew, pietruszka, seler. Można wkadać do słoików pokrojone w kosteczkę ale surowe warzywa kroi się dość trudno.

  • Autor: flecik Data: 2007-07-09 04:37:44

    Powiedz mi jeszcze ,czy tak zaprawiana marchew nie sfermentuje.moja sąsiadka twierdzi,że trzeba zlać pierwszy wywar z marchwi.

  • Autor: jasia Data: 2007-07-09 10:00:47

    ja marchew napierw gotuję na półmiękko, zalewam przegotowaną gorącą wodą z solą i pasteryzuję 0,5 godziny.
    pozdrawiam jasia

  • Autor: elas Data: 2007-07-09 21:37:51

    Robię w ten sposób od wielu lat i nigdy nie miałam sfermentowanej. No chyba, że słoik się nie zamknął. Ale to już inna sprawa.

  • Autor: Mari Data: 2007-07-09 10:19:47

    A nie lepiej zamrozic pokrojona w kostke?

Przejdź do pełnej wersji serwisu