Bardzo często korzystam z Worda, ale wkurza mnie fakt, że za każdym razem muszę na nowo ustawiać marginesy. Za nic nie chcą się zapamiętać. Ustawiam wszystkie na 2,5 cm, daje OK., po zamknięciu okna i ponownym otwarciu jest to samo – czyli marginesy na 2,5cm, 2,5 cm, 0,63 cm i 0,05 cm. Ciekawe jest, że u innych użytkowników komputera nie ma takiego problemu. Dałoby się jakoś to ustawić na stałe? Mam jeszcze jeden problem. Chcąc napisać jakąś wiadomość na forum w okienku na treść wiadomości nie pojawia mi się kursor po kliknięciu. Dopiero jak klikne na ikonki, wstawię którąś wtedy dopiero mogę napisać jakiś tekst. Co z tym zrobić? Pozdrawiam
nie wiem czy C pomogę, ale: jak ustawisz już swoje upragnione marginesy, to po lewej stronie w tym samym okienku masz: DOMYŚLNE, kliknij na to i daj TAK :) powinno być OK :)
Witaj, musisz zmienić ustawienia w tzw. szablonie normal, który domyślnie otwiera się, gdy chcesz stworzyć nowy dokument. U mnie jest zlokalizowany następująco : C:\Windows\Dane aplikacji\Microsoft\Szablony\Normal.dot z tym, że ja mam starszy system, nie Windows XP. Zlokalizować szablon możesz poprzez "Znajdź" w Menu Start. W polu nazwa pliku wpisujesz Normal. Otwierasz go potem, ustawiasz marginesy, domyślną wielkość i format czcionki itp. itd.) i zapisujesz. Od tego momentu wszystkie nowe dokumenty, jakie będziesz tworzyć, będą tworzone na jego bazie. Pozdrawiam. Paola
Sprawdziłam dzisiaj w pracy - dla XP wygląda to mniej więcej tak :
Otwórz Worda
Naciśnij klawisz F -1 – pomoc
Wpisz jako pytanie „Szablon normal”
Zapoznaj się z hasłami „Szablony informacje” oraz „Modyfikowanie szablonu”.
U mnie w pracy szablon Normal jest zlokalizowany następująco : C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\Szablony
Żeby znaleźć swoją lokalizację szablonów, kliknij w Wordzie Narzędzia – Opcje – Lokalizacje plików. Albo z menu start wybierz prawym przyciskiem myszy "Wyszukaj". Wpisz w okienko : "Normal" i Szukaj w wybierz "Lokalne dyski twarde" (nie wiem, na jakim dysku masz zainstalowany Office). Kiedy Szukajka go znajdzie, otworzysz go i zastosujesz rady z „Pomocy Worda”.Pozdrawiam cieplutko. Paola
Ciężko cokolwiek napisać, jeżeli nie widzi się problemu. W moim Wordzie wszystkie marginesy mają po 2,5 cm. Pojęcia nie mam, dlaczego w Twoim przypadku jest inaczej. Może zależy od wersji. Ja mam '97. Hmm... może spróbuj najpierw przywrócić ustawienia domyślne, a potem ustaw własne. Jak nie, to wyinstaluj Worda i wgraj na nowo. Powinno pomóc. Powinno, ale nie znaczy, że pomoże ^^ Co do drugiego problemu - zbyt mało sprecyzowany, zarzuć jakimś screenem, może jak zobaczymy problem, łatwiej się go rozwiąże ;) Może to wina przeglądarki, chociaż mało prawdopodobne. Może do jakiejś aplikacji wkradł się wirusik i teraz Ci to wszystko komplikuje. A kiedy ostatnio robiłaś formacik? Może przydałby się jakiś taki porządny, co? ^^
Bardzo często korzystam z Worda, ale wkurza mnie fakt, że za każdym razem muszę na nowo ustawiać marginesy. Za nic nie chcą się zapamiętać. Ustawiam wszystkie na 2,5 cm, daje OK., po zamknięciu okna i ponownym otwarciu jest to samo – czyli marginesy na 2,5cm, 2,5 cm, 0,63 cm i 0,05 cm. Ciekawe jest, że u innych użytkowników komputera nie ma takiego problemu. Dałoby się jakoś to ustawić na stałe? Mam jeszcze jeden problem. Chcąc napisać jakąś wiadomość na forum w okienku na treść wiadomości nie pojawia mi się kursor po kliknięciu. Dopiero jak klikne na ikonki, wstawię którąś wtedy dopiero mogę napisać jakiś tekst. Co z tym zrobić?
Pozdrawiam
nie wiem czy C pomogę, ale: jak ustawisz już swoje upragnione marginesy, to po lewej stronie w tym samym okienku masz: DOMYŚLNE, kliknij na to i daj TAK :)
powinno być OK :)
niestety to nie pomaga
Witaj, musisz zmienić ustawienia w tzw. szablonie normal, który domyślnie otwiera się, gdy chcesz stworzyć nowy dokument.
U mnie jest zlokalizowany następująco :
C:\Windows\Dane aplikacji\Microsoft\Szablony\Normal.dot
z tym, że ja mam starszy system, nie Windows XP.
Zlokalizować szablon możesz poprzez "Znajdź" w Menu Start. W polu nazwa pliku wpisujesz Normal.
Otwierasz go potem, ustawiasz marginesy, domyślną wielkość i format czcionki itp. itd.) i zapisujesz.
Od tego momentu wszystkie nowe dokumenty, jakie będziesz tworzyć, będą tworzone na jego bazie.
Pozdrawiam. Paola
jakoś nie umiem tego znależć (mam XP)
Sprawdziłam dzisiaj w pracy - dla XP wygląda to mniej więcej tak :
- Otwórz Worda
- Naciśnij klawisz F -1 – pomoc
- Wpisz jako pytanie „Szablon normal”
- Zapoznaj się z hasłami „Szablony informacje” oraz „Modyfikowanie szablonu”.
- U mnie w pracy szablon Normal jest zlokalizowany następująco : C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\Szablony
Żeby znaleźć swoją lokalizację szablonów, kliknij w Wordzie Narzędzia – Opcje – Lokalizacje plików. Albo z menu start wybierz prawym przyciskiem myszy "Wyszukaj". Wpisz w okienko : "Normal" i Szukaj w wybierz "Lokalne dyski twarde" (nie wiem, na jakim dysku masz zainstalowany Office). Kiedy Szukajka go znajdzie, otworzysz go i zastosujesz rady z „Pomocy Worda”.Pozdrawiam cieplutko. PaolaCiężko cokolwiek napisać, jeżeli nie widzi się problemu. W moim Wordzie wszystkie marginesy mają po 2,5 cm. Pojęcia nie mam, dlaczego w Twoim przypadku jest inaczej. Może zależy od wersji. Ja mam '97. Hmm... może spróbuj najpierw przywrócić ustawienia domyślne, a potem ustaw własne. Jak nie, to wyinstaluj Worda i wgraj na nowo. Powinno pomóc. Powinno, ale nie znaczy, że pomoże ^^
Co do drugiego problemu - zbyt mało sprecyzowany, zarzuć jakimś screenem, może jak zobaczymy problem, łatwiej się go rozwiąże ;) Może to wina przeglądarki, chociaż mało prawdopodobne. Może do jakiejś aplikacji wkradł się wirusik i teraz Ci to wszystko komplikuje. A kiedy ostatnio robiłaś formacik? Może przydałby się jakiś taki porządny, co? ^^