Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

Moja słabość i... siła

• Autor: Ave Data: 2007-07-10 00:18:35

Bardzo lubię swoją działkę, jadę tam kiedy tylko mam wolna chwilę (to chyba oznaka starzenia sie, bo jako dziecko i "młodzież" przebywanie na działce było jak "kara za grzechy", tyle ciekawych spraw było w mieście, i zupełnie nie rozumiałam moich rodziców - co ich tu tak ciągneło. Fakt, działka wygladała wtedy raczej jak ogród warzywno-sadowniczy, były króliki, gołębie, kurki... Kiedy rodzice odeszli, trochę pozmienialiśmy... sad, łąka, rzeczka pozostały w nie zmienionym składzie, ale w miejscu kurnika i gołębnika stanął podest (tu biesiadujemy, grillujemy, czytamy) a ogród warzywny zastapił trawnik. Chociaz ostatnio zaczęłam zabierać trawnikowi pewien jego obszar na poletko ziołowo - kabaczkowe. Mój mąż mi teraz przypomina jak sie odgrażałam (na początku), że tu to tylko trawa będzie - jak na polu golfowym...

lubię obejść całą działkę, obejrzeć krzaczki, kwiatki, drzewka, "pogadać z nimi", nawet wściec sie na kretowiska czy ponarzekać na robale i zagrozić -że zaraz się za nie wezmę... W takich chwilach widzę jaka ta nasza przyroda jest piękna...

Ten motyl nocny zachwycił mnie kolorami i futrzastym umaszczeniem, spał w ciągu dnia wśród liści i nic go (jej) nie ruszało

• Autor: miauka Data: 2007-07-10 00:28:03

Pieknie na Twojej dzialce jest.

Motyl nocny faktycznie barwy ma bajkowe.

Niestety kwiatka nie kojarze.

• Autor: luckystar Data: 2007-07-10 00:57:13

Ewus przepiekna ta Twoja dzialka, ja tez nie mialam zielonego pojecia o ogrodnictwie, a moj Tato byl dzialkowcem z krwi i kosci ...... pamietam jak kiedys pod namowa Mamy pojechalam "odfajkowac" obecnosc, bo zawsze narzekal, ze nic nas nie interesuje ...... Pojawilam sie w mini i 10cm ......szpilkach :))))
    Ojciec popatrzyl na mnie z politowaniem, machnal reka i juz nigdy nie wpominal o tym, ze sie nie interesuje ......widocznie wedlug jego rozeznania nie rokowalam zadnych nadzei ..... A teraz wstaje o 6 rano i tylko lape kubal kawy (zrobiona wczesniej przez Charlie'go i lece pogadac do moich roslinek na balkonie i w tym mini ogrodeczku (musze kiedys zrobic zdjecia - tylko sie boje, ze mnie smiechem zabijecie :)))) I przezywam kazda roslinke jak mrowka dojrzewanie :)) i nagle okazuje sie ze wiem troche wiecej niz przyslowiowe "zielonym do gory" ..... Moze masz racje moze faktycznie trzeba do tego dorosnac, dojrzec aby docenic, ze natura jest piekna ......

• Autor: nadia Data: 2007-07-10 08:31:50

Lucky wstawiaj zdjęcia! Jak to się mówi: ciasny, ale wlasny ;)

• Autor: Ave Data: 2007-07-10 09:50:02

KOniecznie - dawaj te fotki, a co do smiechu - co nas nie zabije to nas wzmocni...

• Autor: makusia Data: 2007-07-10 09:52:28

więc mini spódniczkę zamieniłaś na mini ogródek i super , lepiej późno niż wcale , a na zdjęcia czekamy Marylko , nie martw się gorszego ogródka odemnie nie masz

• Autor: monia00 Data: 2007-07-10 02:59:48

Evo ,to i ja tez dolacze do klubu milosnikow przyrody  ... W moim przypadku bylo tak samo .W mlodosci takie zainteresowania to byly nie dla mnie .Kwiaty owszem rosly u mnie w doniczkach ale specjalnie sie nimi nie przejmowalam . Choc one mnie chyba lubialy bo pieknie rosly i kwitly .
    Teraz moge powiedziec ze kocham kwiaty ,zielen ...lubie obserwowac jak wszystko rosnie,rozkwita jak sie wszystko zieleni .
    Kiedys mieszkalam w bloku ,dzis nie wyobrazam sobie ze nie mam swojego skrawka zieleni .
    Evo masz przepiekna dzialke .Widac ze dbasz o swoje zielone krolestwo a ono odwdziecza Ci sie pieknymi kwiatami i roslinnoscia .
    Gratuluje swietnej reki i zycze aby cieszylo oko az do zimy.  Pozdrawiam monika

• Autor: atas Data: 2007-07-10 07:14:29

Przecież to nie działka tylko rajski ogród. Cudeńko.

• Autor: nadia Data: 2007-07-10 08:39:04

Kiedyś też byłam wrogiem działki, kojarzyla mi się tylko z pieleniem zielska, kapustą którą trzeba było odtransportowac do domu wózkiem itp. teraz zaczynam się do niej przekonywac ( chociaż jej nie mam ), ale może jak będę w pięknym wieku to będę miec i piękną działkę....może taką jak Ave...a może zupełnie inną....

• Autor: makusia Data: 2007-07-10 09:50:32

masz piękną działkę Ave :)) kwiaty cudowne , ślicznie to opisałaś i te zdjęcia ... cudowne , gratuluję kwiatów i podziwiam Cię :))) buziaczki

• Autor: Ave Data: 2007-07-10 10:34:47

Dziekuję Makusiu za miłe słowa, ale jestem pewna, że i Twój ogródek nie jest taki zły jak pisałaś wczesniej. Nie ma ogródków czy działek złych , sa tylko takie które chwilowo śpią i trzeba je tylko obudzic do życia

• Autor: Lidzia20 Data: 2007-07-10 13:40:50

Piękna działka-jak ze snówUwielbiam zieleń,hm a kwiaty....coś wspaniałego.Wprawdzie mój ogród nie jest tak okazały,ale po malutku zmierzam do wymarzonego efektua oto moje zacisze:

• Autor: Lidzia20 Data: 2007-07-10 13:41:08

Piękna działka-jak ze snówUwielbiam zieleń,hm a kwiaty....coś wspaniałego.Wprawdzie mój ogród nie jest tak okazały,ale po malutku zmierzam do wymarzonego efektua oto moje zacisze:

• Autor: Lidzia20 Data: 2007-07-10 13:44:08

ups...wysłałam przez przypadek dwa razy.Cosik nie tak jest z tym moim komputerem

• Autor: Ave Data: 2007-07-12 19:58:40

Bardzo symatyczną masz działke Lidziu20, z pięknymi kwiatami i kącikiem do wypoczynku.

• Autor: appetita Data: 2007-07-10 15:37:59

Cudowne, piekne i z pewnością wyjątkowe to miejsce, bardzo chciałabym mieć taki azl, pełen kwiatów zieleni, pachnący raj! Niestety nie mam takiej możliwości, więc odwiedzam działki rodziców (mają ich dwie) a sama ukwiecam swój balkon z większymi i mniejszymi sukcesami i wiesz u mnie było dokładnie tak samo pobyt na działce był prawie karą i jako dziecko niecierpiałam tego... Teraz całkiem niedawno powiedziałam tacie: wiesz ja dopiero teraz zrozumiałam jak to ogromnie cieszy, jak można być szczęśliwym widząc rosnace roślinki, kwiaty -teraz to wiem... Dołączę namiastkę tego co można spotkac w Waszych ogródkach i nie tylko, a co znajduje się u mnie na balkonie

• Autor: Ave Data: 2007-07-12 20:00:34

Appetitko - Twoja działeczka-balkonóweczka jest super

• Autor: alidab Data: 2007-07-10 17:34:16

Ave, toż to ranczo a nie działka....:)))  Pięknie, dużo miejsca, piękne rośliny i baza wypadowa jak się patrzy...:)))
    Pomyśleć, że ja próbowałam się chwalić moją "malotą" ... Widać gołym okiem, że nie tylko rośliny czują się pod Waszą opieką dobrze. Pozdrawiam i czekam na kolejną działkową fotorelację...:)))

• Autor: Ave Data: 2007-07-12 20:02:55

Alu - jak moja rodzina ogladała te zdjecia to zapytała - czym ty te zdjecia robiłaś, aparatem z lunetą ? - no i rzeczywiscie ten mój aparat jakos ta przestrzeń wydłuża, bo ona taka ogromna wcale nie jest A Twoja działka jest przepiekna.

• Autor: dankarz Data: 2007-07-11 20:53:57

Uwielbiam kwiaty, każdą roślinność !! Twój ogród Ewciu jest piękny!!!! Ja staram sie w swoim ogrodzie mieć jak najwiecej kwiatów. Miałam np bardzo dużo lilii i niestety zostało mi tylko pare bo nornica wyniosła mi wszystkie prawie, posiałam dziwaczka i pieknie mi powschodził, tylko zapomniałam że w zeszłym roku też miałam i sam się rozsiał także teraz mam las dziwaczków ( szkoda mi było wyrywać). Tak patrzę na Twoje lilie i aż ci zazdroszcze takie piękne są. Pozdrawiam serdecznie danka

• Autor: alman Data: 2007-07-11 21:09:11

Danusiu, no to dla lepszego samopoczucia i abyś nie czuła się taka osamotniona - miałam duże ilości lilii, w różnych kolorach, teraz mam 3 szt /słownie trzy/, też nornice się nimi zajęły, mimo że posadziłam je w siatkach. I też grządkę samosiewów, ale dla odmiany nagietkową, też szkoda mi było...i rosną sobie nagietki różnej barwy i odmiany - od żółtych po pomarańczowe, pełne i niepełne, ze środkiem żółtym, brązowym lub czarnym= do wyboru do koloru/. Też uwielbiam te swoje różne kwiaty /bo już one dominują na mojej działce/ ale już znowu mnie nosi i myślę co tam zmienić, jak to poprzesadzać /a po takich zmianach połowa kwiatów mi ginie albo nie pamiętam gdzie posadzone i wyplewię, a potem znów kupuję/.
    Pozdrawiam wszystkich miłośników działeczek, działek i dużych ogrodów.

• Autor: Ave Data: 2007-07-12 20:05:07

Ja w tym roku chyba bedę musiała je wykopać i umieścic w metalowych koszykach (w ziemi) , bo zauważyłam, ze jakas paskuda (nornica) tez mi sie zaczęła plątać po ogrodzie.

• Autor: ABA Data: 2007-07-23 01:16:40

Danusiu czy oglądałaś te swoje dziwaczki wieczorem? Podobno  płatki tych kwiatków świecą? Czy to prawda? Kupiłam właśnie dlatego te nasionka. Niestety nie zdążyłam ich posiać, bo otrzymałam dość późno i było wtedy bardzo sucho. Postanowiłam posiać w przyszłym roku. Bardzo Ciebie proszę spójrz na te roslinki późnym wieczorem i napisz czy one rzeczywiście świecą.

• Autor: Ave Data: 2007-07-12 20:08:17

Bardzo Wam wszystkim Babeczki dziekuję za miłe słowa, i życzę wspaniałych okazów w waszych uprawach. Chwalcie sie nimi na Działkomanii. Ja uwielbiam ogladać wasze ogrody, ogródki, balkony.

• Autor: piegusowa Data: 2007-07-13 15:13:10

Ślicznie jest u Ciebie, u mnie duża powierzchnia ogrodu, ale ja leniuch jestem i chwaścików dużo.
    A ja przy kompie, zamiast w ogrodzie..

• Autor: Ave Data: 2007-07-13 16:16:39

Piegusowo - moja działka jest znacznie większa, ale jeszcze kawałek (gdzie jest sad tylko koszę ,a pozostała część zostawiłam róznym polno-łąkowym żyjątkom: bażantom, bocianom, żabkom, jaszczurkom, jeżom, zajaczkom i owadom, bo wszystko to szrogęsi sie na tym moim "nieużywanym, dzikim " kawałku. A to z tego powodu, że ja tam z rzadka zaglądam, a wokół wszyscy uprawiają te swoje poletka, więc to całe towarzystwo ma u mnie spokój i zawsze ma sie gdzie schować. Poza tym ja tez wole siedzieć na WŻ. Pozdrawiam

• Autor: Mari Data: 2007-07-23 20:44:28

Ewo, ogrod przepiekny ale mnie fascynuje glownie trawa - jak to robisz, ze masz taka zielona,swieza trawe przy tych upalach? U mnie wszystko wypalone, zolto-szare. Czy regularnie podlewasz trawe?

• Autor: Ave Data: 2007-07-26 11:11:43

Kochana Mari - w tym roku tylko trawe koszę - leje tak regularnie, ze podlewanie jest wogóle niepotrzebne, natomiast kosic mogłabym co 4-5 dni - tak ta trawa oszalała. Natomiast w czasie gorącego lata ( jak w ubiegłym roku) tez miałam wypalone suche ogromne place - nie moge trawnika podlewać, bo mam wode tylko z własnej studni i sporo domowników na działce (oprócz mojej rodziny działkuje równiez rodzinka mojej siostry). W tym roku na wiosnę nawet tre puste place dosiewałam nową trawą.

• Autor: shiraja Data: 2007-08-30 11:41:44

piękny ogród, i pokazałaś że ćma też może zachwycać
    Co do twojego pytania o kwiatek to na 90% jest to:TROJEŚĆ KRWISTA.
    Nie mam, ale bardzo mi się podoba. A budleja ma to do siebie, że przyciąga całe stada motyli.....
    Lilie masz piękne. Ja w tym roku dopiero zaczęłam przygodę z tymi kwiatami i od razu się zakochałam, w tym sezonie muszę dokupić nowych kolorów.
    Lubię też malwy i rojniki (tych zbieram wszystkie odmiany)
    wklejam fotki z mojego ogrodu:

lilijki, malwewki, rojnikowe pole, lilijka żóta, mega rozmaryn i mój psiak

wiosna..... znowu rojniki.... i znowu (będziemy kwitły...) wiosna pełną parą, i malwewka na koniec....

• Autor: Ave Data: 2007-08-30 14:30:01

Shiraja - piekne masz kwiaty w swoim ogrodzie :))) a rojniki mnie po prostu zachwyciły. W tym roku mój mąż "podarował' mi spory skalniak (powstał po wykopaniu ogromnej dziury pod szambo i wydobyciu z niej ogromnej ilosci kamieni), więc własnie rojniki stały sie dla mnie "poszukiwanym materiałem zielonym :)))) Chętnie skorzystam z Twoich rad i doświadczeń w tym temacie.

• Autor: Ave Data: 2007-08-30 14:37:23

a ta moja "nieznana" roslinka to rzeczywiscie trojeść krwista - dzieki bardzo, jak Ty to znalazłas ? :))))

• Autor: shiraja Data: 2007-08-30 16:35:43

co do trojeści to zapamiętuję nazwy roślin, które mi się podobają, i chciałabym mieć w
    swoim ogrodzie. Założyłam sobie nawet zeszyt z opisami poszczególnych gatunków (jaka ziemia stanowisko itd)
    Zawsze mi się myliły terminy sadzenia cebulowych. Mam masę gazet 'Kwietnika' i 'mój ogród' i nigdy nie pamiętałam gdzie co jest.
    Więc ciekawe informacje o roślinach przepisuję i dodatkowo wklejam ich fotki.

Jeżeli chodzi o rojniki to te zielone mam z lasu, a resztę kupiłam w Castoramie. Wystarczy, że posadzisz je
    w zwykłej ziemi co masz w ogródku i obłożysz skałkami (też mam z lasu, u mnie mnóstwo łupka jest, co się ładnie
    prezentuje z rojnikami) mam małą rabatkę z samymi tymi roślinkami. 'Roją' się bardzo szybko. Wystarczy, że będziesz nowe kuleczki
    oddzielać od czasu do czasu od matecznej roślinki i rozsypywac obok. Szybko zapełnią ci wolne miejsca.
    Rojniki z lasu zakwitły mi po 2 latach chyba, ale pięknie to wygląda (potem roślinka zamiera, ale tworzy tyle nowych, że strata żadna)
    a te okazy ogrodowe kwitną niektóre w tym samym sezonie.Zrobię fotkę rabatki i też wkleję zaraz.
    Pozdrowionka.....

• Autor: shiraja Data: 2007-08-30 17:13:10

na pierwszym zdjęciu w miejscu gdzie leży patyk , posadziłam krokusy (muszę korą to wysypać)
    pięknie kwitły w tym roku...

jak byś miała ochotę pogadać kiedyś to w panelu informacyjnym o mnie masz nr gg....

• Autor: Ave Data: 2007-08-30 20:47:09

Super to wygląda... Dzieki, ze jestes taka miła, z checia skorzystam z gg :))))

• Autor: shiraja Data: 2007-08-31 10:06:07

Po prostu, lubię rozmawiać z takimi duszyczkami, które lubią
    rośłinki uprawiać. Można wymieniać się doświadczniami i
    chwalić też

Przejdź do pełnej wersji serwisu