Violu, oczywiście,że można mrozić ogórki w plasterkach na mizerię w zimie! Jednak po rozmrożeniu faktycznie mają duzo wody. Po jej odciśnięciu niewiele masy ogórkowej pozostaje. A trudno się dziwić, bo w świeżych ogórkach woda stanowi około 80% ich masy. W tym roku zrobię tak, że przed zamrożeniem poszatkowane ogórki trochę posolę, żeby puściły wodę, odcisnę i dopiero zamrożę.
Pamietaj tez , aby woreczki do zamrazania były szczelne , lepiej grubsze, bo wtedy cała zamrazarka nie pachnie ogorkami .:)) Ja ogorki kroje w grubsze plasterki, wtedy po rozmrożeniu mizeria jest lepsza.
a ja uważam ze nie warto mrozić ogórków dużo tracą na smaku i w ogóle nie polecam lepiej jak ma sie za dużo ogórków to porobic sałatki do słoików potem napisze przepisy lub zakonserwowac albo zakisic
Witam!!!!
czy ktos może wie czy można mrozic ogórki zielone
viola68
ja mroziłam ogórki w plasterkach na mizerię , będą trochę wodnite ale w smaku dobre
Ja też mrożę ogórki w plasterkach na mizerię, są wodniste ale odciskam lekko wodę dodam śmietanę, posolę i są dobre.
Violu, oczywiście,że można mrozić ogórki w plasterkach na mizerię w zimie! Jednak po rozmrożeniu faktycznie mają duzo wody. Po jej odciśnięciu niewiele masy ogórkowej pozostaje. A trudno się dziwić, bo w świeżych ogórkach woda stanowi około 80% ich masy. W tym roku zrobię tak, że przed zamrożeniem poszatkowane ogórki trochę posolę, żeby puściły wodę,
odcisnę i dopiero zamrożę.
Pamietaj tez , aby woreczki do zamrazania były szczelne , lepiej grubsze, bo wtedy cała zamrazarka nie pachnie ogorkami .:)) Ja ogorki kroje w grubsze plasterki, wtedy po rozmrożeniu mizeria jest lepsza.