Witam serdecznie wszystkich WŻ-owców. Jestem tu nowa i trochę mi głupio że zaczynam od pytania o poradę. Kochani, jaką blachę wybrać, chodzi mi nie o blachę do pieczenia ale o blachę na dach. Może ktoś ostatnio zmieniał lub kładł nową blachę, a wiem że jest trochę tych rodzajów: polska, zagraniczna, matowa, z połyskiem itd, no i nie wiem jaka jest najlepsza. I drugie pytanie: czy opłaca się zakładać centralne ogrzewanie gazowe? Czy nie jest to dużo kosztowniejsze w użyciu niż węglowe? Wiem że nie jest to strona o tematyce budowlanej i wyskoczyłam może z tymi pytaniami "jak Filip z konopii" ale tyle mądrości się tu naczytałam na przeróżne tematy że liczę na odpowiedzi. Pozdrawiam z Zamościa! PS. Mam dość chłodnej pogody, chcę SŁOŃCA!!!
Kruszyno, my połozyliśmy dachówkę, ale jest droższa. Jeśli blacha to połóż matową, brzydko jak sie za mocno świeci! No, ale to moje zdanie , może ktoś ma inne.
Moi znajomi założyli blachę z połyskiem i wygląda przepięknie , jest podobna kształtem do dachówki i mieni się w dwóch kolorach , każdy z osiedla już chyba pytał i chwalił że taka ładna.Wiem że zagraniczna jest , podobno jakiś najnowszy model ale w cenie naszej .Gdybym miała wybrać to tylko taką .Natomiast ogrzewanie gazowe podobno wychodzi drożej .A słońce będzie od soboty
Co do blachy to nie wiem, ale mogę doradzić co do ogrzewania moi znajomi w domku jednorodzinnym zmienili z gazowego na ekogroszek kupili sobie taki piec do ekogroszku samozasypowy i naprawdę sobie to chwalą!
Blacha na dach to bardzo indywidualna sprawa i trudno coś doradzić. Ja na Twoim miejscu podjechałabym w okolice, gdzie budują się nowe domy i coś podejrzała.Gotowa, ułożona już na dachu wygląda inaczej niż w składzie budowlanym, czy w prospekcie reklamowym. A o właściwościach i producentach to chyba najlepiej wejść na stronę Muratora i tam jest forum budujących i remontujących a w nim dużo porad. Co do ogrzewania to mam gazowe. Jest co prawda droższe, ale obsługa bezproblemowa. Programator z zaprogramowaną temperaturą uruchamia w razie potrzeby piec i po kłopocie.Inne czynności z tym związane tez nie są trudne.Jednak, żeby takie ogrzewanie było w miarę opłacalne dom musi być ocieplony. I to by było na tyle. Pozdrawiam Tekla
witaj serdecznie -co do blachy to niestety nie znam sie a jeżeli chodzi o ogrzewanie ,ja mam gazowe ,z pewnością jest ciut droższe ale jeżeli doliczyć do węgla jego przewózke no i to ,że trzeba iść do piwnicy po ten węgiel ,rozpalić w piecu (czasem się dymi) i ogólnie cały ten brud -wolę gazowe -a pozatym z ochrony środowiska zwracaja częśc kosztów (przynajmniej kiedyś tak było)ale zdecydować musisz sama, pozdrawiam - rosa
Witam serdecznie wszystkich WŻ-owców. Jestem tu nowa i trochę mi głupio że zaczynam od pytania o poradę. Kochani, jaką blachę wybrać, chodzi mi nie o blachę do pieczenia ale o blachę na dach. Może ktoś ostatnio zmieniał lub kładł nową blachę, a wiem że jest trochę tych rodzajów: polska, zagraniczna, matowa, z połyskiem itd, no i nie wiem jaka jest najlepsza. I drugie pytanie: czy opłaca się zakładać centralne ogrzewanie gazowe? Czy nie jest to dużo kosztowniejsze w użyciu niż węglowe? Wiem że nie jest to strona o tematyce budowlanej i wyskoczyłam może z tymi pytaniami "jak Filip z konopii" ale tyle mądrości się tu naczytałam na przeróżne tematy że liczę na odpowiedzi.
Pozdrawiam z Zamościa!
PS. Mam dość chłodnej pogody, chcę SŁOŃCA!!!
Kruszyno, my połozyliśmy dachówkę, ale jest droższa. Jeśli blacha to połóż matową, brzydko jak sie za mocno świeci!
No, ale to moje zdanie , może ktoś ma inne.
Dziękuję serdecznie za odpowiedż, masz rację że matowa będzie lepsza.
Moi znajomi założyli blachę z połyskiem i wygląda przepięknie , jest podobna kształtem do dachówki i mieni się w dwóch kolorach , każdy z osiedla już chyba pytał i chwalił że taka ładna.Wiem że zagraniczna jest , podobno jakiś najnowszy model ale w cenie naszej .Gdybym miała wybrać to tylko taką .Natomiast ogrzewanie gazowe podobno wychodzi drożej .A słońce będzie od soboty
Co do blachy to nie wiem, ale mogę doradzić co do ogrzewania moi znajomi w domku jednorodzinnym zmienili z gazowego na ekogroszek kupili sobie taki piec do ekogroszku samozasypowy i naprawdę sobie to chwalą!
Moja siostra też cos takiego zastosowała u siebie. Wrzuca raz i ma spokój na długo, bo to urządzenie samo dawkuje "paliwo"
Blacha na dach to bardzo indywidualna sprawa i trudno coś doradzić. Ja na Twoim miejscu podjechałabym w okolice, gdzie budują się nowe domy i coś podejrzała.Gotowa, ułożona już na dachu wygląda inaczej niż w składzie budowlanym, czy w prospekcie reklamowym. A o właściwościach i producentach to chyba najlepiej wejść na stronę Muratora i tam jest forum budujących i remontujących a w nim dużo porad. Co do ogrzewania to mam gazowe. Jest co prawda droższe, ale obsługa bezproblemowa. Programator z zaprogramowaną temperaturą uruchamia w razie potrzeby piec i po kłopocie.Inne czynności z tym związane tez nie są trudne.Jednak, żeby takie ogrzewanie było w miarę opłacalne dom musi być ocieplony. I to by było na tyle. Pozdrawiam Tekla
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
witaj serdecznie -co do blachy to niestety nie znam sie a jeżeli chodzi o ogrzewanie ,ja mam gazowe ,z pewnością jest ciut droższe ale jeżeli doliczyć do węgla jego przewózke no i to ,że trzeba iść do piwnicy po ten węgiel ,rozpalić w piecu (czasem się dymi) i ogólnie cały ten brud -wolę gazowe -a pozatym z ochrony środowiska zwracaja częśc kosztów (przynajmniej kiedyś tak było)ale zdecydować musisz sama, pozdrawiam - rosa