Forum

Rozmowy wolne i frywolne

jaka blacha?

• Autor: Kruszyna Data: 2007-07-11 17:48:55

Witam serdecznie wszystkich WŻ-owców. Jestem tu nowa i trochę mi głupio że zaczynam od pytania o poradę. Kochani, jaką blachę wybrać, chodzi mi nie o blachę do pieczenia ale o blachę na dach. Może ktoś ostatnio zmieniał lub kładł nową blachę, a wiem że jest trochę tych rodzajów: polska, zagraniczna, matowa, z połyskiem itd, no i nie wiem jaka jest najlepsza. I drugie pytanie: czy opłaca się zakładać centralne ogrzewanie gazowe? Czy nie jest to dużo kosztowniejsze w użyciu niż węglowe? Wiem że nie jest to strona o tematyce budowlanej i wyskoczyłam może z tymi pytaniami "jak Filip z konopii" ale tyle mądrości się tu naczytałam na przeróżne tematy że liczę na odpowiedzi.
    Pozdrawiam z Zamościa!
    PS. Mam dość chłodnej pogody, chcę SŁOŃCA!!!

• Autor: piegusowa Data: 2007-07-11 18:00:30

Kruszyno, my połozyliśmy dachówkę, ale jest droższa. Jeśli blacha to połóż matową, brzydko jak sie za mocno świeci!
    No, ale to moje zdanie , może ktoś ma inne.

• Autor: Kruszyna Data: 2007-07-11 18:07:45

Dziękuję serdecznie za odpowiedż, masz rację że matowa będzie lepsza.

• Autor: monia7301 Data: 2007-07-11 19:25:25

Moi znajomi założyli blachę z połyskiem i wygląda przepięknie , jest podobna kształtem do dachówki i mieni się w dwóch kolorach , każdy z osiedla już chyba pytał i chwalił że taka ładna.Wiem że zagraniczna jest , podobno jakiś najnowszy model ale w cenie naszej .Gdybym miała wybrać to tylko taką .Natomiast ogrzewanie gazowe podobno wychodzi drożej .A słońce będzie od soboty

• Autor: jamajka Data: 2007-07-11 20:36:22

Co do blachy to nie wiem, ale mogę doradzić co do ogrzewania moi znajomi w domku jednorodzinnym zmienili z gazowego na ekogroszek kupili sobie taki piec do ekogroszku samozasypowy i naprawdę sobie to chwalą!

• Autor: Ave Data: 2007-07-12 13:19:37

Moja siostra też cos takiego zastosowała u siebie. Wrzuca raz i ma spokój na długo, bo to urządzenie samo dawkuje "paliwo"

• Autor: Tekla Data: 2007-07-11 21:31:53

Blacha na dach to bardzo indywidualna sprawa i trudno coś doradzić. Ja na Twoim miejscu podjechałabym w okolice, gdzie budują się nowe domy i coś podejrzała.Gotowa, ułożona już na dachu wygląda inaczej niż w składzie budowlanym, czy w prospekcie reklamowym. A o właściwościach i producentach to chyba najlepiej wejść na stronę Muratora i tam jest forum budujących i remontujących a w nim dużo porad. Co do ogrzewania to mam gazowe. Jest co prawda droższe, ale obsługa bezproblemowa. Programator z zaprogramowaną temperaturą uruchamia w razie potrzeby piec i po kłopocie.Inne czynności z tym związane tez nie są trudne.Jednak, żeby takie ogrzewanie było w miarę opłacalne dom musi być ocieplony. I to by było na tyle. Pozdrawiam Tekla

• Autor: Kruszyna Data: 2007-07-12 12:48:29

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.

• Autor: Rosa Data: 2007-07-13 06:01:44

witaj serdecznie -co do blachy to niestety nie znam sie a jeżeli chodzi o ogrzewanie ,ja mam gazowe ,z pewnością jest ciut droższe ale jeżeli doliczyć do węgla jego przewózke no i to ,że trzeba iść do piwnicy po ten węgiel ,rozpalić w piecu (czasem się dymi) i ogólnie cały ten brud -wolę gazowe -a pozatym z ochrony środowiska zwracaja częśc kosztów (przynajmniej kiedyś tak było)ale zdecydować musisz sama, pozdrawiam  - rosa

Przejdź do pełnej wersji serwisu