Mam małe pytania z zakresu prawa pracy: pracodawca "prywaciarz" - pracownik kończy pracę po godz 0:00 (po północy) powrót do domu (w obrębie miasta). PYT.; czy pracodawca zobowiązany jest zapewnić bezpieczny powrót do domu pracownikowi: kobiecie; - jaki obowiazuje okres sporządzenia umowy na piśmie, jaki jest okres wypowiedzenia pracownika zatrudnionego na czas określony. Pytanie do wegetarian i jaroszy: czy w potrawach dopuszczalna jest żelatyna (pochodzenie zwierzęce!), a jeśli nie to czego uzyć zamiast i gdzie "toto coś" można kupić. Kiedyś był agar ale teraz nie wiem czy jest i czy mozna kupić. To pytanie związane jest ze "zleceniem" koleżanki, na wymyślenie kiełbasy lub salcesonu wegetariańskiego(!). Wszystko mam już "w głowie" i tylko problem z usztywnieniem składników. Pozdrawiam Janek
Jeśli chodzi o okres wypowiedzenia to: okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony zależy od okresu zatrudnienia i wynosi:
- 2 tygodnie - przy okresie zatrudnienia krótszym niż 6 miesięcy,
- 1 miesiąc - przy okresie zatrudnienia co najmniej 6 miesięcy,
- 3 miesiące - przy okresie zatrudnienia co najmniej 3 lat
Pracownik ma prawo domagać się potwierdzenia umowy (obejmującego rodzaj umowy, strony umowy, datę zawarcia oraz warunki pracy i płacy) na piśmie najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy. Jeśli pracodawca nie wypełni tego obowiązku, stanowi to wykroczenie przeciwko prawom pracownika i taki pracodawca może zostać ukarany karą grzywny. To w temacie "okresu sporządzenia umowy" jeśli to miałeś na myśli, co napisałam powyżej.
Zawarcie umowy o pracę wiąże się z jeszcze jednym prawem pracownika, mianowicie może on negocjować warunki pracy. Jeżeli pracownik nie uzgodnił wcześniej "klauzuli" dot. wspomnianego powrotu do domu, to wówczas pracodawca nie ma obowiązku go zabezpieczać. Są to już uzgodnienia indywidualne, których moim zdaniem nie obejmuje Kodeks Pracy. Mogę się jednak mylić w tym temacie.
Umowa o prace zawarta na czas okreslony jest rozwiązywana automatycznie z upływem czasu, na który została zawarta. W świetle kodeksu pracy tylko umowy terminowe zawarte na czas dłuższy niż 6 miesięcy mogą być rozwiązane w drodze wypowiedzenia, jeżeli strony same zastrzegły dopuszczalność jej wypowiedzenia z zastosowaniem 2-tygodniowego okresu wypowiedzenia. Na tym moja wiedza sie kończy, ale możemy poszperac w internecie jeśli coś jest niejasne. daj znać.
Dziękuję odpowiedź wyczerpująco dokładna, tylko dowiedziałem się, że pracodawcy z sektora prywatnego mają tydzień na sporządzenie umowy na piśmie, czyli inaczej niż w innych sektorach ("państwowych" i budżetowych}. Dziękuję i pozdrawiam Janek
W ten sposób ja też się czegoś dowiedziałam :-) Dziękuję. Wrócę jeszcze do tej żelatyny - przyszło mi na myśl, że może dostaniesz ją w sklepie ze zdrową żywnością. Może, że warto sprawdzić?
Janku, napisz dokładniej, o co chodzi z tymi prywatnymi pracodawcami i w czym lezy problem - art. 29 kp. dotyczący umów o pracę, nie rozgranicza pracodawców na budżetówkę i prywatnych. Pozdrowienia. Paola
Użytkownik Paola_r napisał w wiadomości: > Janku, napisz dokładniej, o co chodzi z tymi prywatnymi pracodawcami i w czym > lezy problem - art. 29 kp. dotyczący umów o pracę, nie rozgranicza pracodawców > na budżetówkę i prywatnych.Pozdrowienia. Paola Chodziło o termin sporządzenia umowy o pracę napiśmie, prwdopodobnie prywqatni pracodwacy mają tydzień na sporzadzenie takowej umowy a od dnia przystapienia do pracy obowiazują warunki ozgodnione ustnie. Wkurza mnie też, ze nie ma żadnych zobowiazań co do powrotu do domu po godzinie kończącej normalne kursowanie komunikacji., np po północy. Janek
Kurczę, najprościej byłoby na GG, ale mam "uziemione" od kilkunastu tygodni, wrr ! :( Musiałabym dokładnie wiedzieć, o jaką sytuację chodzi. Jeśli chodzi o powroty, to pracodawca może w regulaminie pracy ustalić, że zapewnia pracownikom dowóz. Jeśli tego zapisu nie ma, to nie ma czego egzekwować.
Niekoniecznie w umowie. Prawa pracownika to nie tylko umowa, ale i regulamin pracy i regulamin wynagradzania (wszystko zalezy od wielkości zakładu pracodawcy).
Strzał w dziesiątkę, smakosiu :) Rzeczywiście chodzi o art. 33 kodeksu pracy i łączne spełnienie obu warunków ; umowa na czas określony powyżej 6 miesięcy i klauzula w jej treści, na przykład taka : "Pracodawca jest uprawniony (lub strony są uprawnione, wszystko jedno i tak działa w obie strony) do rozwiązania niniejszej umowy z zachowaniem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia (podst. prawna art. 33 k.p.)" Okres wypowiedzenie biegnie od soboty do soboty, czyli : jeśli podanie o rozwiązanie umowy spełniającej te oba warunki wpłynie w poniedziałek (lub pracodawca skorzysta z tego prawa i wręczy wypowiedzenie), bieg wypowiedzenia zaczyna się dopiero od następujacej po poniedziałku soboty. W praktyce oznacza to, że 14 dniowy okres wypowiedzenia faktycznie potrwa dłużej. Jeśli umowę wypowie pracodawca, pracownikowi przysługuja dni na poszukiwanie pracy. Jesli wypowiedział pracownik, niestety, nie. Ważne jest jeszcze to, że strony nie maja obowiązku wskazywać przyczyny rozwiązania stosunku pracy. Wystarczy powołanie na swiadectwie pracy art. 33 kp oraz punktu x-tego zawartej umowy o pracę. Pozdrawiam. Paola
Dziekuję i zajrzę na tą stronkę. Swoja droga w sklepach ze zdrową żywnoscią może "toto coś" być. Dzięki Ci dobra kobieto Emilią zwana Pozdrawiam ...i ... ...na dokładkę.
Mam małe pytania z zakresu prawa pracy: pracodawca "prywaciarz"
- pracownik kończy pracę po godz 0:00 (po północy) powrót do domu (w obrębie miasta). PYT.; czy pracodawca zobowiązany jest zapewnić bezpieczny powrót do domu pracownikowi: kobiecie;
- jaki obowiazuje okres sporządzenia umowy na piśmie, jaki jest okres wypowiedzenia pracownika zatrudnionego na czas określony.
Pytanie do wegetarian i jaroszy:
czy w potrawach dopuszczalna jest żelatyna (pochodzenie zwierzęce!), a jeśli nie to czego uzyć zamiast i gdzie "toto coś" można kupić. Kiedyś był agar ale teraz nie wiem czy jest i czy mozna kupić.
To pytanie związane jest ze "zleceniem" koleżanki, na wymyślenie kiełbasy lub salcesonu wegetariańskiego(!). Wszystko mam już "w głowie" i tylko problem z usztywnieniem składników.
Pozdrawiam
Janek
Jeśli chodzi o okres wypowiedzenia to: okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony zależy od okresu zatrudnienia i wynosi: - 2 tygodnie - przy okresie zatrudnienia krótszym niż 6 miesięcy, - 1 miesiąc - przy okresie zatrudnienia co najmniej 6 miesięcy, - 3 miesiące - przy okresie zatrudnienia co najmniej 3 lat Pracownik ma prawo domagać się potwierdzenia umowy (obejmującego rodzaj umowy, strony umowy, datę zawarcia oraz warunki pracy i płacy) na piśmie najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy. Jeśli pracodawca nie wypełni tego obowiązku, stanowi to wykroczenie przeciwko prawom pracownika i taki pracodawca może zostać ukarany karą grzywny. To w temacie "okresu sporządzenia umowy" jeśli to miałeś na myśli, co napisałam powyżej. Zawarcie umowy o pracę wiąże się z jeszcze jednym prawem pracownika, mianowicie może on negocjować warunki pracy. Jeżeli pracownik nie uzgodnił wcześniej "klauzuli" dot. wspomnianego powrotu do domu, to wówczas pracodawca nie ma obowiązku go zabezpieczać. Są to już uzgodnienia indywidualne, których moim zdaniem nie obejmuje Kodeks Pracy. Mogę się jednak mylić w tym temacie.
Janku, tu jest adres strony, gdzie oferują żelatynę roślinną (pektynę): http://www.alejahandlowa.pl/index.php?t=lk,WAEKO104,13528
http://www.alejahandlowa.pl/index.php?t=lk,WAEKO104,13528 prosze bardzo! A nie chodzi w pytaniu Janka o czas okreslonyß Bo tak jakos zrozumialam...
O kurcze! Faktycznie! Przecież Janek napisał, że na czas określony. Przepraszam.
Umowa o prace zawarta na czas okreslony jest rozwiązywana automatycznie z upływem czasu, na który została zawarta. W świetle kodeksu pracy tylko umowy terminowe zawarte na czas dłuższy niż 6 miesięcy mogą być rozwiązane w drodze wypowiedzenia, jeżeli strony same zastrzegły dopuszczalność jej wypowiedzenia z zastosowaniem 2-tygodniowego okresu wypowiedzenia. Na tym moja wiedza sie kończy, ale możemy poszperac w internecie jeśli coś jest niejasne. daj znać.
Dziękuję odpowiedź wyczerpująco dokładna, tylko dowiedziałem się, że pracodawcy z sektora prywatnego mają tydzień na sporządzenie umowy na piśmie, czyli inaczej niż w innych sektorach ("państwowych" i budżetowych}.
Dziękuję i pozdrawiam
Janek
W ten sposób ja też się czegoś dowiedziałam :-) Dziękuję. Wrócę jeszcze do tej żelatyny - przyszło mi na myśl, że może dostaniesz ją w sklepie ze zdrową żywnością. Może, że warto sprawdzić?
Janku, napisz dokładniej, o co chodzi z tymi prywatnymi pracodawcami i w czym lezy problem - art. 29 kp. dotyczący umów o pracę, nie rozgranicza pracodawców na budżetówkę i prywatnych.
Pozdrowienia. Paola
Użytkownik Paola_r napisał w wiadomości:
> Janku, napisz dokładniej, o co chodzi z tymi prywatnymi pracodawcami i w czym
> lezy problem - art. 29 kp. dotyczący umów o pracę, nie rozgranicza pracodawców
> na budżetówkę i prywatnych.Pozdrowienia. Paola
Chodziło o termin sporządzenia umowy o pracę napiśmie, prwdopodobnie prywqatni pracodwacy mają tydzień na sporzadzenie takowej umowy a od dnia przystapienia do pracy obowiazują warunki ozgodnione ustnie. Wkurza mnie też, ze nie ma żadnych zobowiazań co do powrotu do domu po godzinie kończącej normalne kursowanie komunikacji., np po północy.
Janek
Kurczę, najprościej byłoby na GG, ale mam "uziemione" od kilkunastu tygodni, wrr ! :(
Musiałabym dokładnie wiedzieć, o jaką sytuację chodzi.
Jeśli chodzi o powroty, to pracodawca może w regulaminie pracy ustalić, że zapewnia pracownikom dowóz. Jeśli tego zapisu nie ma, to nie ma czego egzekwować.
Oki, o to mi chodziło...czyli trzeba to mieć w umowie i to wszysto..
Dziekuję...
Pozdrawiam
Janek
Niekoniecznie w umowie. Prawa pracownika to nie tylko umowa, ale i regulamin pracy i regulamin wynagradzania (wszystko zalezy od wielkości zakładu pracodawcy).
Strzał w dziesiątkę, smakosiu :)
Rzeczywiście chodzi o art. 33 kodeksu pracy i łączne spełnienie obu warunków ; umowa na czas określony powyżej 6 miesięcy i klauzula w jej treści, na przykład taka : "Pracodawca jest uprawniony (lub strony są uprawnione, wszystko jedno i tak działa w obie strony) do rozwiązania niniejszej umowy z zachowaniem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia (podst. prawna art. 33 k.p.)"
Okres wypowiedzenie biegnie od soboty do soboty, czyli : jeśli podanie o rozwiązanie umowy spełniającej te oba warunki wpłynie w poniedziałek (lub pracodawca skorzysta z tego prawa i wręczy wypowiedzenie), bieg wypowiedzenia zaczyna się dopiero od następujacej po poniedziałku soboty.
W praktyce oznacza to, że 14 dniowy okres wypowiedzenia faktycznie potrwa dłużej.
Jeśli umowę wypowie pracodawca, pracownikowi przysługuja dni na poszukiwanie pracy. Jesli wypowiedział pracownik, niestety, nie.
Ważne jest jeszcze to, że strony nie maja obowiązku wskazywać przyczyny rozwiązania stosunku pracy. Wystarczy powołanie na swiadectwie pracy art. 33 kp oraz punktu x-tego zawartej umowy o pracę.
Pozdrawiam. Paola
Dziekuję i zajrzę na tą stronkę. Swoja droga w sklepach ze zdrową żywnoscią może "toto coś" być.
...na dokładkę.
Dzięki Ci dobra kobieto Emilią zwana
Pozdrawiam ...i ...
Janek
Oj, warto było!