Wiesz niedaleko mojego domu jest bar o nazwie "Gyros", prowadzą go Grecy, Aż wstyd się przyznac, ale nigdy tam nie byłam...wiem tylko, że gyros to potrawa grecka, albo przyprawa jasia
to mie so najczesciej wieprzowe lub jagniece pokrojone w paseczki i przyprywipne na sposob grecki (sa gotowe mieszanki przypraw o tej samej nazwie). Podaje sie najczesciej z sosem jogurtowo-ogorkowo-czosnkowym tzw tzatziki i ryzem z pomodorami.
Prawdziwy grecki gyros jest z marynowanego mięsa wieprzowego pieczonego na pionowym ruszcie, podawany z sosem tzatziki, sałatką grecką i pita. W Turcji nazywa sie to Kebab...
teraz już wszystko rozumiem...bo tak się składa że jak byłam w Turcji to obowiązkowo musiałam spróbować ich Kebabu....więc już wiem o jakich smakach mówimy...Dziękuję bardzo za wyjaśnienie
Ja robię trochę zmienioną wersję. Szynka wieprzowa, pokrojona w cieńkie paseczki + sporo odpowiednich przypraw i cebula w piórka. Smażę na patelni. Pitę kupuję gotową. Sos robię ze świerzych ogórków, czosnku i jogurtu.
prawdziwy gyros jest z miesa baraniego,platy miesa jak na kotlet nabijane jest na ruszt,sa robione zroznych gatonkow miesa np.:mieso z kurczaka,mieso z indyka,mieso wieprzowe.
Wiem że jest to bardzo trywialne pytanie, ale prosze niech ktoś mi wytłumaczy co to jest gyros.
Wiesz niedaleko mojego domu jest bar o nazwie "Gyros", prowadzą go Grecy,
Aż wstyd się przyznac, ale nigdy tam nie byłam...wiem tylko, że gyros to potrawa grecka, albo przyprawa
jasia
to mie so najczesciej wieprzowe lub jagniece pokrojone w paseczki i przyprywipne na sposob grecki (sa gotowe mieszanki przypraw o tej samej nazwie). Podaje sie najczesciej z sosem jogurtowo-ogorkowo-czosnkowym tzw tzatziki i ryzem z pomodorami.
Polecam Ci przepis http://wielkiezarcie.com/przepis23973.html po wypróbowaniu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie, pozdrawiam
Chyba się skusze na ten przepis.....bo wiem, że dopiero wtedy poznam klimaty smakowe gyrosa
Prawdziwy grecki gyros jest z marynowanego mięsa wieprzowego pieczonego na pionowym ruszcie, podawany z sosem tzatziki, sałatką grecką i pita.
W Turcji nazywa sie to Kebab...
teraz już wszystko rozumiem...bo tak się składa że jak byłam w Turcji to obowiązkowo musiałam spróbować ich Kebabu....więc już wiem o jakich smakach mówimy...Dziękuję bardzo za wyjaśnienie
Ja robię trochę zmienioną wersję. Szynka wieprzowa, pokrojona w cieńkie paseczki + sporo odpowiednich przypraw i cebula w piórka. Smażę na patelni. Pitę kupuję gotową. Sos robię ze świerzych ogórków, czosnku i jogurtu.
prawdziwy gyros jest z miesa baraniego,platy miesa jak na kotlet nabijane jest na ruszt,sa robione zroznych gatonkow miesa np.:mieso z kurczaka,mieso z indyka,mieso wieprzowe.